TEST AV Yamaha YSP-2700

Spretigt ljud

Det största problemet med denna soundbar Àr ett enormt glapp i ljudbilden.

Ljud & Bild tycker:
MÄnga högtalarelement och avancerad DSP gör att man nÀstan fÄr ett Àkta surroundljud.
Det finns ett stort glapp i ljudet mellan subwoofer och soundbar. Högtalaren Äterger konsonanterna i röster och subwoofern Äterger vokalerna.

Yamaha Àr alla ljudlimpors anfader och var först ute med soundbar-högtalare dÀr massor av högtalarelement anvÀnde vÀggar och tak för att reflektera ljudet frÄn bakkanalerna, sÄ att ljudet faktiskt trÀffade lyssnaren bakifrÄn. Surroundljud Àr alltsÄ inte virtuellt, utan Àkta.

YSP-2700 har 16 element som samarbetar för att skapa Ă€kta 7.1-kanaligt surroundljud. En mĂ€tmikrofon ingĂ„r för att göra instĂ€llningarna automatiskt, vilket annars hade varit vĂ€ldigt krĂ„ngligt och tidskrĂ€vande – för att inte sĂ€ga omöjligt – att göra för hand.

Tre HDMI-ingÄngar stöder det senaste HDCP 2.2-kopieringsskyddet, vilket Àr viktigt för att Äterge Ultra HD-video. Till musiksidan anvÀnds Yamahas multiroom-system MusicCast, sÄ att ljudlimpan kan grupperas med andra enheter i samma hemnÀtverk. Yamaha har Àntligen meddelat officiellt att soundbar-högtalaren fÄr inbyggt stöd för Tidal och Deezer, förutom Spotify som den redan hade. Detta fanns dock inte under testperioden.

AnvÀndarvÀnligheten Àr mycket bra. Automatisk installation med mÀtmikrofon gÄr som en dans och anslutningen till nÀtverk Àr enkel med MusicCast-appen. MusicCast-systemet Àr dessutom oerhört enkelt att anvÀnda, vi gillar det skarpt.

Ljudkvalitet

SĂ„ lĂ„ngt Ă€r allt bra. TyvĂ€rr gĂ„r det inte riktigt lika bra nĂ€r filmen glider in i luckan pĂ„ Blu-ray-spelaren. Det blir genast uppenbart att YSP-2700 pĂ„ egen hand inte spelar i nĂ€rheten av tillrĂ€ckligt djupt för att fungera ihop med subwoofern som ingĂ„r. Det hörs nĂ€stan bara diskantljud frĂ„n högtalaren medan subwoofern spelar för lĂ„ngt upp i mellanregistret. Inte tillrĂ€ckligt lĂ„ngt eftersom det finns ett glapp i frekvensregistret mellan subwoofern och högtalaren. Men Ă€ndĂ„ för högt för att det ska bli ordning pĂ„ nĂ„got. Ta till exempel dialogen. SkĂ„despelarnas konsonanter kommer frĂ„n soundbar-högtalaren. Men bröstklangen – vokalerna – kommer frĂ„n subwoofern. NĂ€r surround­ljuds-
­funktionen Àr aktiverad blir det lite bÀttre, eftersom en del fokus försvinner frÄn det hÀr fenomenet och man sitter i viss mÄn och njuter av surroundljudet. Men det finns dÀr hela tiden. Ju lÀngre bort frÄn TV:n subwoofern stÄr desto vÀrre blir det, sÄ se till att ha den sÄ nÀra som möjligt.

Musik i stereo Àr en kris. Det lÀgsta frekvensregistret frÄn alla instrument kommer frÄn subwoofern medan högtalaren Äterger smÄljud frÄn övre mellanregistret och uppÄt. Hela ljudbilden Àr sned och engagerar inte.

Slutsats

Yamaha YSP-2700 anvÀnder avancerad digitalprocessning och mÄnga högtalarelement för att Äterge Àkta surroundljud med hjÀlp av rummets vÀggar, tak och golv. Den har Àven multi­room-funktionen MusicCast som gör att den kan integreras i ett redan befintligt multiroom-system frÄn Yamaha. Fiffigt.

Vad som inte Àr lika fiffigt Àr att ljudkvaliteten faller rakt igenom. Soundbar-högtalaren gÄr inte tillrÀckligt lÄngt ner i frekvens, sÄ subwoofern Àr tvungen att Äterge mellanregistret. Vokaler i dialog och sÄngröster kommer frÄn subwoofern, konsonanterna frÄn ljudlimpan. Det funkar dÄligt.

Fakta & Betyg:
 • HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)

  Digitalt in: Optisk, koaxial

  NĂ€tverk: Wifi, ethernet

  TrÄdlöst: MusicCast, Bluetooth (aptX)

  Analogt in: RCA

  Subwoofer: TrÄdlös

  B x H x D = 94,4 x 5,1 x 15,4 cm

  FĂ€rg: Svart, silver

  Webb: yamaha.se

  Pris: 10,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×