annons
annons
annons

Nyheter

Yamaha satsar på ljud

annons

Höstens hemmabioreceivrar toppas av RX-A3020, Cinema DSP HD3-processning för 20 000 kronor. Som i likhet med RX-A2020 för 14 000 kronor, RX-A1020 för 11 000 och en rad andra nya modeller har stöd för Apples AirPlay.

Du kan läsa mer om de nya Yamaha-hemmabioreceivrarna i kommande nummer av Ljud & Bild, flera av dem landar i vårt testrum redan i höst.

Men det var två prototyper som lade beslag på min personliga uppmärksamhet. Den ena var A-S3000, en tämligen fullvuxen integrerad förstärkare med balanserade ingångar, skivspelaringång (MM och MC) samt gedigna kabelterminaler. Allt som en riktig förstärkare ska ha, med andra ord.

Förstärkaren med den klassiska Yamaha-designen kommer att kosta ungefär 4 000 euro men kommer inte till butikerna förrän våren 2013. Hur mycket effekt och annat tekniskt som bor i förstärkaren fick vi inte reda på.

Samma sak gällde den tillhörande SACD-spelaren CD-S30000, som kostar ungefär 3 000 euro. Vad vi vet är att den har en högupplöst D/A-omvandlare med optiska och koaxiala digitalkontakter samt en USB-port för externa ljudkällor. Det betyder att den kan fungera som extern DAC för alla ljudkällor.

Yamaha hade en billigare modell också som hette CD-N500 – en kombinerad CD-spelare och nätverksspelare med stöd för FLAC- och Apple Lossless-filer samt inbyggd 24 bit/192 kHz-omvandlare.

CD-N500 kostar ungefär 6 000 kronor och kan precis som receivrarna styras med Yamahas MusicPlay-app, samt stöder trådbundet nätverk – och trådlöst dito via en adapter för en femhundring.

Yamaha passar på att släppa en serie hörlurar också. Tre för bärbart bruk och hemmabruk, två för studioarbete. Toppmodellen heter HPH-PRO500 och kostar lite drygt 3 000 kronor, och har 50 mm stora element i slutna kåpor.

Lurarna ska vara tillräckligt lättdrivna för att fungera tillsammans med en smartmobil och vi har redan beställt ett par för test …

 

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .