annons
annons

Wilson uppgraderar sin minsting

Snart kommer en av världens dyraste (och kanske bästa?) stativhögtalare i ny tappning.

Amerikanska Wilson Audio, med konstruktör Dave Wilson i spetsen, är kända för att ha några av världens mest extrema highend-högtalare. Vi glömmer aldrig de banbrytande fina Sasha W/P (300 000 kronor) som vi testade för ett par år sedan. Ett problem med Sasha – och de flesta andra stora highend-modeller – är dock att de kräver ett ordentligt avstånd till bak- och sidoväggar för att låta optimalt.  I Sashas fall slutade det med att vi fick dra ut högtalarna gott och väl 1,5 meter ut från bakväggen för att ljudbilden skulle sitta som den ska. Inga problem om man har ett speciellt lyssningsrum modell större, men inte lika smidigt i vanliga vardagsrum.

Duette 2

JK4kzKKAdMXcTs2Z
Nu har Wilson bestämt sig för att uppgradera den minsta modellen, stativaren Duette, som betraktas som en ”problemlösare” för små och besvärliga rum. Duette 2 är konstruerad för att kunna stå tätt intill väggen och ändå låta optimalt. Den nya versionen har fått ett nytt kabinett i Wilsons eget ”X”-kompositmaterial med en lutande baffel som reducerar tidsskillnaden mellan bas och diskant. Stativet är också nytt och har en speciell plats för lådan med det externa delningsfiltret. Frekvensomfånget är optimerat för placering nära bakväggen och sträcker sig ned till 28 Hz i basen, vilket är imponerande för en stativhögtalare.

wilson1
Chefen i egen hög person, Dave Wilson, med prototypen av Duette 2. (Foto: Sven Bilén)

En prototyp av högtalaren visades på highend-mässan i München, den färdiga högtalaren ska gå att köpa från och med i augusti. Men även om detta är Wilsons billigaste modell får vi nog räkna med ett högt pris. Föregångaren kostar nämligen 160 000 kronor med stativ och det är troligare att den nya versionen hamnar närmare dagens Sofia 3.

Hur det ligger till med ljudkvaliteten hoppas vi kunna få återkomma till.

Wilsonaudio.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-