annonse
annonse
annonse

Vi har testat nya iPhone-modellerna

Det här är våra första intryck efter att ha använt iPhone 5C och 5S en dag.

iPhone 5S

Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer bortsett från metallringen runt hem-knappen och att det sitter två LED-lampor bredvid kameran. Bortsett från baksidorna då, där man förutom silver nu antingen kan få en rymdgrå istället för svart och den nya guldfinishen som snarare påminner om champagne. Kvalitetsmässigt är det samma klassledande känsla och byggkvalitet som tidigare.

SAMSUNG CSC

Den funktion det talats mest om är fingeravtrycksläsaren som gömmer sig i hemknappen. Att registrera sina fingeravtryck går relativt snabbt och sedan kan man både låsa upp telefonen och bekräfta inköp i iTunes store bara genom att hålla fingret mot den. Det är väldigt trevligt och praktiskt jämfört med att antingen hålla på och knappa koder stup i kvarten eller att låta telefonen vara helt oskyddad. I vår artikel om Touch ID i decembernumret kommer vi berätta mer om hur det funkar och varför man inte behöver vara paranoid över att läsa in sitt fingeravtryck.

iphone 5s geekbench

Under huven sitter den nya snabba A7-processorn och arkitekturen är uppgraderad till 64 bitar. Det spelar ingen större roll för minneshantering men att ta steget upp kan ändå göra viss skillnad i kommande appar som drar nytta av det. I praktiken är det är bra prestandaförbättring jämfört med iPhone 5. Geekbench som mäter råprestanda hoppade upp till 2241 (+37%) och Antutu 3D rating som mäter spelprestanda till (+12%). I Browsermark som mäter prestanda i webbläsaren fick vi faktiskt ett nytt rekord med 3441 (+30%) vilket kan jämföras med tidigare ledaren LG g2 på 3132.

SAMSUNG CSC

Kameran har inte bara fått nya linser utan även en bättre och 15% större sensor. Lyckligtvis har man inte lockats att öka upplösningen utan den ligger kvar på 8 megapixel, vilket innebär större bildpunkter (1,5 µm) och mer ljus in. Mycket riktigt får man ljusare bilder med mindre brus när man fotograferar i dåliga ljusförhållanden.

IMG_1815

Bild tagen i dåligt ljus med iPhone 5

iPhone 5S sample

Bild tagen i dåligt ljus med iPhone 5S

iPhone 5S har även bildstabilisering vilket görs genom att ta 4 snabba bilder och sedan kombinera dem för att få ner suddighet och oskärpa. Man kan även ta snabba bildserier med 10 bilder i sekunden, antingen för att hitta den bästa bilden eller för att fånga rörliga objekt. Kameran har dessutom två olikfärgade LED-lampor vilket gör att den kan variera ljustemperaturen för att kompensera för kall inomhusbelysning.

Slutligen fick vi till vår glädje 4G LTE-uppkoppling även med en operatör som tidigare inte stödde banden i iPhone 5. Vi gillar också de nya läderskalen som i sex olika färger.

Slutsats
Trots det till förvillelse lika utseendet så är det mesta, utom skärmen, uppgraderat. Den är snabbare, har bättre kamera, 4G för alla och den praktiska fingeravtrycksläsaren. En rekommenderad uppgradering från iPhone 5 och en självklar för dem med äldre modeller.

 

iPhone 5C

Med 5C-modellen har man gått ifrån metall- och glas-designen och gått tillbaks till plast som i iPhone 3G. Skillnaden är att det ligger en metallram under skalet vilket gör att den känns mycket stabilare och pålitlig. Plastkänslan är faktiskt minimal. Dessutom kan man få den i glada färger som grön, blå, gul, röd eller vit.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Under skalet har det faktiskt inte hänt så mycket sedan iPhone 5. Det är samma A6-processor och arkitektur, vilket bekräftades av våra mätningar.

geekbench iphone 5c

Råprestanda i Geekbench gav 1648 vilket är nästan exakt lika, spelprestanda i Antutu 3D Rating var 11640 vilket är någon procent ifrån. Webbläsarprestanda med Browsermark ligger på 2730 vilket är något bättre än i iPhone 5 vilket förmodligen beror på optimerad mjukvara.

SAMSUNG CSC

Kameran är den samma som i iPhone 5 med skillnad från mjukvaruförbättringar. Som synes på testbilderna nedan är det ingen större skillnad i ljusstyrka, däremot är bilderna från 5C mindre brusiga, men däremot lite mer utsmetade än från 5. Förmodligen har man skruvat på bildbehandlingen och gjort brusreduceringen mer aggressiv.

IMG_1815

Bild tagen i dåligt ljus med iPhone 5

iPhone 5C sample

Bild tagen i dåligt ljus med iPhone 5C

Även 5C stöder nu våra svenska LTE-band så att man får 4G-fart på surfningen. Dessutom finns det skal i sex färger (vit, röd, gul, blå, grön och svart) så att man kan skapa intressanta färgkombinationer.

iphone 5c cases

SlutsatsDet finns ingen anledning att byta från en iPhone 5 till en 5C av prestandaskäl för det är i princip samma lur bortsett från 4G-stödet här i Skandinavien. Har man en äldre modell och gillar färgglada lurar så är det däremot en kul uppgradering utseendemässigt och det är en marginellt bättre mobil än iPhone 5.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.