annons
annons
annons
annons

Vi har klämt på iPhone 5C och 5S

Här är våra intryck av de nya mobilerna från Apple

För ovanlighetens skull hade det mesta läckt ut på nätet innan lanseringen. De flesta ryktena visade sig sanna med ett par undantag. Att iPhone 5S inte fick ännu mer minne kan vi faktiskt leva utan. Vad som däremot var något av en besvikelse var det trådlösa. Vi fick inte stöd för den trådlösa nätverksstandarden 802.11ac och märkligt nog inte NFC, vilket gör Apple till den enda tillverkaren som saknar stöd för enkel uppkoppling mot Bluetooth-enheter.

iphone 5c ljudochbild 1200
iPhone 5C duger bra att läsa iPhone-nyheter på

Överraskande bra kamera
En positiv överraskning var att de faktiskt inte hade skruvat upp upplösningen bara för att hänga med i megapixel-racet. Istället har man stoppat in en större bildsensor vilket ger bättre ljuskänslighet och mindre brus i bilderna. Den nya blixten visade sig inte bara ha två lampor för bättre ljusstyrka utan även kompensation för ljustemperatur vilket faktiskt kan ge bättre bilder. Man har dessutom gjort riktigt mycket med mjukvaran, inte bara för att automatiskt förbättra bilder utan även för att tillföra funktioner. Äntligen får man funktioner för snabba bildserier och slowmotion-filmning.

iphone camera 1600
Snabba bildserier på iPhone 5S

I övrig levererande man precis vad en uppgraderad S-modell ska göra, vilket innebär att det mesta faktiskt har förbättrats. Den nya A7-processorn är ännu snabbare än vad vi hade gissat och är faktiskt en 64-bitars processor vilket gör att Apple nu rycker förbi konkurrenterna med sitt generationsskifte. Dessutom fick vi äntligen stöd för alla 4G LTE-frekvenser som de skandinaviska teleoperatörerna använder.

iphone 5s kamera 1600
Kameran med den dubbla blixen på iPhone 5S

Plast utan att vara plastig
Den nya budgetmodellen iPhone 5C visade sig inte alls var en nedbantad modell i enklare utförande, även om den som väntat hade ett skal i ”plast”. Men den visade sig vara gjord av polykarbonat, det vill säga ”okrossbar plast” och tack vare en intern stålram så känns den faktiskt inte billig på något sätt utan ger ett stabilt kvalitetsintryck. Specifikationerna var dessutom bättre än vad vi hade varit rädda för. Det är faktiskt en modern modell till ett bra pris.

iphone 5c hand 1200
iPhone 5C i blått

Har Apple levererat?
Förutom några få detaljer så har Apple uppfyllt förväntningarna och i många fall till och med överträffat dem. Man har nu en ny toppmodell som är fullt i klass med konkurrenterna och till och med överträffar dem. Fingeravtrycksläsaren är en unik funktion som faktiskt underlättar handhavandet och ökar säkerheten. Dessutom har man nu en billigare modell med bra specifikationer vilket borde göra att Apple nu på allvar kan konkurrera även i mellansegmentet.

iphone 5s guld vs iphone 5 silver 1600
 iPhone 5S i guld bredvid en iPhone 5 i silver

Läs också

Hittade inga inlägg.
annons