Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Världens skarpaste dator

Den nya iMac-datorn med 27-tumsskärm är världens första konsumentdator med 5K-upplösning, sju gånger skarpare än en vanlig TV eller dator.

Av / 2014-10-16 - 22:26
Världens skarpaste dator

Apple kallar den iMac Retina och det är en ny iMac-generation med en unik 27-tums skärm som har världens högsta upplösning för konsumentdatorer. Apples marknadschef, Phil Schiller, började presentationen av den nya 5K-datorn med att berätta att PC-marknaden hade en nedgång på 1 procent senaste kvartalet. Under samma period hade Apple en uppgång på 18 procent med sina datorer.

iMac retina 4
Foto: Apple

Nya iMac Retina har en 27-tums skärm med hela 5120 x 2880 pixlar, vilket motsvarar 14,7 Mp-upplösning. Alltså ännu mer än 4K-TV som har 8 Mp.

Det bör innebära att Retina-datorn är perfekt för fotografer, videoredigering med framför allt 4K-video samt naturligtvis grafiskt arbete. Skärmen har också ett bättre kontrastomfång och bättre färgdjup än föregående generationer 2,5K IPS-paneler som sitter i äldre iMacar.

 

iMac retina 5

Apple har därför ansträngt sig för att göra datorn snabb nog att handskas med den krävande datamängden och inte minst de tunga grafik- och videofilerna som 4K-video kan innebära.

Grundversionen av datorn har Thunderbolt 2-anslutning, som är snabbare än USB 3.0 samt en 1 TB Fusion Drive (som är en kombination av fast minne och hårddisk) för att höja skriv- och läshastigheten. Toppversionen har 3 TB Fusion Drive och 8 GB minne.

iMac retina 1

Grafikkortet är ett nytt Radeon R9 (M290X) som stöder 2 GB grafikminne (GDDR5) som kan konfigureras med upp till 4GB i ett AMD R9 M295X-kort.

Själva processorn, som är en Intel Core i5-processorn med fyra kärnor, börjar på 3,5 GHz, men det går att konfigurera ända upp till 4,0 GHz med fyra kärnor Intel Core i7 och Turbo Boost upp till 4,4 GHz.

Vi hoppas kunna testa hur snabbt en iMac Retina jobbar med bland annat 4K-video, så häng med!

Mac27

Specifikationer

  • SDXC minneskortläsare
  • Fyra USB 3-portar
  • Två Thunderbolt 2-kontakter
  • Mini DisplayPort
  • Stöd för DVI, VGA och dubbel DVI via adapter
  • 10/100/1000BASE-T Gigabit ethernet
  • Kensington-lås
  • BxHxD: 65 x 51,6 x 20,3 (m stativ)
  • Vikt 9,5 kg

Priserna börjar på 25 000 kronor för grundversionen och kan sluta på 41 700 kronor om man väljer den grymmaste versionen med 4,0 GHz Intel Core i7 processor och turbo boost upp till 4,4 GHz, hela 32 GB minne, 3 TB Fusion Drive och det tyngsta grafikpaketet med AMD Radeon R9 M295X 4 GB GDDR5.

 

iMac27-Accessories

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen