annons
annons

IFA 2014

Världens minsta högupplösta musikspelare

Sony A15 är marknadens minsta och lättaste musikspelare som klarar högupplösta musikfiler.

NWZ-A15 stöder högupplösta musikformat av typen WAV, FLAC och ALAC, som alla kan låta bättre än CD. Intressant nog klarar spelaren inte DSD-filer, Sonys eget SACD-format.

Läs också: test av två bärbara HD-spelare

Inbyggda hörlursförstärkaren är av typen S-Master HX, vilket innebär digital förstärkning med stor bandbredd. Denna behandlar digitala signaler och ser till att signalen är befriad från störningar efter förstärkningen, berättar Sony.

Återskapar det förlorade
Men de kryptiska beteckningarna sannar inte där. Spelaren har nämligen DSEE HX också, vilket är en ljudförbättringsfunktion som återskapar det som gått förlorat vid komprimeringen till MP3 och andra ljudformat. Sonys PR-avdelning går dock ett steg för långt när de påstår att även MP3-musikfilerna överträffar CD-kvalitet. Det är nämligen en omöjlighet om vi har fattat rätt.

Minne
16 GB inbyggd lagringskapacitet är inte så enormt mycket om man ska lagra högupplöst musik, med tanke på att en enda skiva med 24 bit/96 kHz-upplösta FLAC-filer lätt kan ta 1 GB och 192 kHz dubbelt så mycket. Minnet går dock att utöka med microSD-kort av SDXC-varianten som har dagens största minneskort med 128 GB och ännu mer i framtiden.

Bluetooth och NFC
NWZ-A15 har Bluetooth och NFC, vilket gör att man bara håller spelaren intill ett par kompatibla hörlurar, så länkas de ihop lätt som en plätt. Observera dock att Bluetooth inte stöder högupplöst musik eftersom den överföringen har för låg bandbredd.

Batteritiden sägs vara 30 timmar med högupplöst ljud eller 50 timmar med MP3.

NWZ-A15 kostar 1 950 kronor och släpps i oktober.

Här är en presentationsvideo:

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-