annonse
annonse
annonse

Vad är streaming?

CD-formatet håller på att dö. Och försäljningen av filmer på fysiska media sjunker. Allt ersätts av streaming. Men vad är det? Och håller kvaliteten måttet?

Streaming – eller strömning på svenska – är en process där en ljud- eller bildsignal överförs digitalt från en källa till en mottagare. På källan ligger signalen lagrad som en datafil, som sedan omvandlas direkt till bild eller ljud i mottagaren. Principen är densamma oavsett om platsen filen lagras på är en lokal dator eller hårddisk i ett hemnätverk, eller en avlägsen server som nås via tjänster som Spotify eller YouTube.

Lokal strömning
För användaren har streaming den fördelen att en fysisk skivsamling bli överflödig. I stället för en ständigt växande CD-samling, som kräver mycket hyllplats och som kan ha ett utseende som inte direkt går ihop med resten av möblemanget, ligger musiken lagrad på en dator eller hårddisk. I dessa tider kostar en bärbar hårddisk i fickformat med 1 terabyte runt en tusenlapp. Eftersom en sådan rymmer ungefär 1 600 CD-skivor som är en timme långa i okomprimerat format innebär det att lagringskostnaden är mindre än en krona per skiva – på en hårddisk som slinker ner i fickan!

Som nämnts ovan är streaming inte bara något som fungerar med musik, tekniken passar lika bra till video och bilder. När en film lagras på datorn komprimeras den ofta hårdare än på DVD och Blu-ray. En film som närmar sig DVD-kvalitet tar upp ungefär 1 GB på hårddisken, vilken är samma sak som tusen filmer på en 1 TB-hårddisk. Film i HD tar mer plats, oftast 10–15 GB. Det går också att rippa filmer i maximal kvalitet, alltså uppemot 8,5 GB för DVD och 50 GB för Blu-ray.

Internet-streaming
Ännu enklare än att rippa musik och film till en hårddisk är internetbaserade streaming-tjänster. Du kopplar bara upp dig på internet, går till en viss tjänst och trycker på ”Play”.

YouTube är den avgjort största videoportalen på internet. Där finns det mesta i videoväg, inklusive uppladdade videor från användare. Många använder till och med tjänsten för att lyssna på musik, även om vi nog tycker att ljudkvaliteten är i lägsta laget, plus att det inte går att göra spellistor.

Lyckligtvis finns det andra, bättre alternativ där ute. Ett av dem är svenska Spotify som har ett strålande utbud av musik (läs: du hittar det mesta!) och i stort sett genomgående bra ljud om du betalar för tjänsten och väljer högsta möjliga upplösning i inställningarna. Du kan söka efter artister, låtar eller album och resultatet visas blixtsnabbt. Kvaliteten är inte riktigt full CD-upplösning, men inte långtifrån. Spotify finns även till mobilen, så att du kan ta med dig favoritmusiken överallt.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

I skrivande stund är också Google Music, Amazon Cloud Player och Apple iCloud i startfasen. Det handlar om att lagra din befintliga musiksamling ute på internetmolnet (fjärrservrar) och sedan streama den via internet. På så sätt har du alltid tillgång till den, var du än är i världen, antingen via datorn eller en smartmobil. Så länge du har tillgång till internet, förstås.

Hur bra låter det?
Huruvida bild- eller ljudkvaliteten är hög eller låg avgörs inte av streaming-principen. I teorin klarar tekniken av obegränsad upplösning, alltså bättre ljud än på CD och bättre bild än på Blu-ray. Den begränsande faktorn är vilket slags streaming du använder, det hänger på programvara, protokoll och framför allt originalfilens upplösning.

Internetbaserade streaming-tjänster bygger alltid på komprimerade bild- och ljudformat. Musik kan ha allt från dålig MP3-upplösning (lägre än 160 kbit/s) till bra (256 kbit/s eller mer), eller helt andra format. Spotify använder Ogg Vorbis i 320 kbit/s medan den norska motsvarigheten WiMP kör med AAC+ i 256 kbit/s. Båda dessa format är bättre än MP3, men ingen av dem låter lika bra som CD.
Videosnuttjänsten YouTube har ännu mer komprimering. Där kan du glömma ett ljud som kommer nära CD-kvalitet, och till och med HD-upplösningen har en begränsad videokvalitet. Vi rekommenderar därför bara YouTube till det som tjänsten är avsedd för från början, nämligen att titta på korta filmsnuttar.

Använder du Apple AirPlay stöder tekniken högupplöst ljud via ditt eget nätverk, ända upp till 24 bit/192 kHz. Det förutsätter dock att du spelar musiken genom iTunes-programmet på PC eller Mac. Har du en iPod så stöder den maximalt 16 bit/48 kHz, alltså ungefär CD-kvalitet.

Om du har en särskild nätverksstreamer så varierar det vilka musik- och videoformat som stöds. De bästa klarar det mesta, inklusive högre upplösning än CD. Ska den strömma video rekommenderar vi en som klarar full-HD-upplösning, alltså 1080p i ända upp till Blu-ray-kvalitet. Det finns många sådana nätverksstreamers på marknaden. Gemensamt för de billigaste är att de förtjänar en bra digitalomvandlare (DAC) eftersom den inbyggda inte brukar vara särskilt bra.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×