Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Strömningsbox klarar 4K

Strömningsbox klarar 4K

Av / 2015-09-21 - 11:45
Strömningsbox klarar 4K

Det är bannemej dags att det går att strömma Netflix i 4K från en extern box. De med 4K-TV-apparater av äldre snitt har inte inbyggt stöd för Netflix i 4K-upplösning, men nu kommer Amazon med lösningen i form av den nya dosan Fire TV, som går att förboka för 99,99 dollar nu – alltså ungefär 900 kronor.

Av någon anledning stöder den inte HDMI 2.0, vilket innebär att den maximalt klarar 30 bildrutor i sekunden och har inte utökad gråskala med stort dynamiskt omfång (HDR). Man får med andra ord inte den extra informationen i skuggiga områden eller utökat 10-bitars färgdjup.

Men man kan åtminstone utnyttja TV-skärmens UHD-upplösning fullt ut!

På insidan finns 2 GB RAM, microSD-kortläsare som kan utöka minnet på 8 GB med ytterligare 128 GB samt en processor med fyra kärnor som är 75 procent snabbare än sin föregångare. Boxen går att koppla till internet med kabel med via wifi av snabbaste sort (AC). Den nya och effektiva HEVC-videokodeken stöds, vilket ger högre videokvalitet med mindre bandbredd. Detta gäller både 4K- och 1080p-upplösning.

TGV-tjänster som stöds är Netflix, Amazon Video, HBO GO (inte HBO Nordic), Showtime Anytime, samt spel- och musik-appar. Här finns en komplett lista över tjänster.

Inte till Sverige?
Så till den dåliga nyheten. Amazon skickar inte elektroniska varor till Sverige. Men det finns sätt att gå runt det. Till exempel att beställa från den amerikanska nätbutiken amazon.com om du har ett konto hos JetCarrier. JetCarrier ger dig en amerikansk adress som Amazon skickar till, där varan packas om och sedan skickas vidare till Sverige. Vill du handla från engelska amazon.co.uk använder du my-uk-mail.co.uk för samma sak, och du kan handla i den tyska nätbutiken amazon.de genom att skapa ett konto här.

Vi har bara provat med JetCarrier, som fungerar utmärkt. Du får lägga på svensk moms och frakt, så totalpriset kryper över en tusenlapp.

Vad vi däremot inte vet riktigt ännu är om Fire TV fungerar i Sverige.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen