Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny 4K-tronarvinge klar för Norden

Med sin nya 4K-toppmodell tar Panasonic sikte på att återerövra tronen som marknadens bästa TV.

Av / 2014-12-09 - 06:00
Ny 4K-tronarvinge klar för Norden

Panasonic kunde länge skryta med att vara kungen av bildkvalitet med sin kritikerrosade plasma TX-P60ZT60. Efter plasmafabrikens nedläggning har det japanska märket tagit lite tid på sig att återhämta sig, men är nu tillbaka med flera imponerande modeller. Vi har tidigare stiftat positiv bekantskap med juniortoppmodellen AXS800, men nu är AX900 äntligen redo för den skandinaviska marknaden.

Kungligt gemak
Med sin AX900 är Panasonic fast beslutna att återta sin forna storhet och bli ”kungen av TV” igen. Och kungligt värre blev det, för presentationen av det nya flaggskeppet ägde rum i Livrustkammaren vid Kungliga Slottet! Kungen var inte med på träffen, men skymtade förbi utanför fönstret med sin hund. Undrar just om han också funderar på en ny 4K-TV?

Panasonic betraktar sig själva som en av de ledande leverantörerna av 4K-TV, och förutom TV-apparater har de 4K-videokameror och 4K-surfplattor för professionellt bruk. De har också visat upp en 56-tums 4K-OLED-prototyp med speciell print-teknik (ett samarbete med Sony som senare avslutades).

Förväntningarna är naturligtvis stora på Panasonics toppmodell, och det vi fick se på CES- och IFA-mässorna tidigare i år verkade mycket lovande. Nu var det äntligen dags för en ordentlig demonstration, där det också fanns tid att gå djupare i de tekniska detaljerna. Dagen till ära hade Panasonic flugit in de japanska ingenjörerna som ligger bakom utvecklingen AX900, och det är uppenbart att man lagt ner mycket arbete på sitt nya flaggskepp.

AX900
Panasonic har aldrig försökt dölja att plasma legat dem närmast om hjärtat, men det var en teknik som inte gick att kombinera med den finmaskiga 4K-upplösningen på något förnuftigt sätt. AX900 är deras försök att dra den traditionella LED-LCD-tekniken ”så långt det bara går”.

AX900 har en LCD-panel med LED-belysning. TV:n finns i 55, 65 och 85 tum och har äkta LED-bakbelysning som består av lysdioder som är indelade i 128 individuella zoner. Detta ger en exakt styrning av ljuset och en kontrast som normala kant-LED-skärmar bara kan drömma om. I konstruktionen ingår också en mycket kraftig Quad Core Pro 5 LSI-bildprocessor som styr både bakbelysningen och andra element av bildbehandlingen med fast hand.

Avancerad bildprocessning
Panasonic har arbetat hårt med att maximera utbytet av direkt-LED-belysningen, samtidigt som man undviker de typiska fallgroparna. AX900 har en nyutvecklad lokal dimming som analyserar bildmaterial och justerar ljusstyrkan i de individuella bildområdena med större noggrannhet än tidigare generationers LED-bakbelysning. På detta sätt ska man undvika den klassiska ”halo-effekten” med glorior och eftersläpningar runt ljusa föremål mot mörk bakgrund.

Panasonic har dessutom försökt få fram mer bilddynamik och ett bredare färgspektrum ur den kraftfulla bildpanelen. AX900 är en av de första TV-apparaterna som stöder den nyligen antagna färgrymden BT1886. Den stöder också signaler med nästa generations färgrymd REC2020, även om den inte kan återge alla dessa färger fullt ut.

AX900 har fler ”bild-äss” i rockärmen. Funktionen Area Gamma Control kompenserar för detaljförluster i mörka områden. Bildbehandlingen justerar även färgåtergivningen kontinuerligt så att den ständigt är optimerad för lysdiodernas ljusnivå – som också justeras efter rummets ljusförhållanden.

Smart kalibrering
Panasonic har också räknat med att alla inte är nöjda med färgåtergivningen precis så som den ser ut från fabrik utan vill fintrimma den ännu mer exakt. Det har de gett tillgång till genom sin egen, uppdaterade iPad-app som möjliggör justering av i stort sett alla bildparametrar i realtid, utan irriterande menyer som täcker skärmen. AX900-serien stöder dessutom mer avancerad kalibrering via PC-programmet CalMAN 5 för dem som vill gå ännu längre.

Dessa funktioner och ännu mer ser vi fram emot att titta närmare på så fort vi får in AX900 i testrummet, för rent subjektivt känns bildkvaliteten mycket lovande. 65-tumsversionen av AX900 levererade en knivskarp men ändå inte överdriven bild, i kombination med den välbalanserade färgåtergivning och kontrast som Panasonic är kända för. Ännu så länge tyder allt på att detta är en betydligt värdigare efterträdare till de gamla toppmodellerna VT60 och ZT60 än dem vi sett tidigare.

Priser:
TX-55AX900E: 45 000 kr
TX-65AX900E: 60 000 kr
TX-85AX900E: ca 165 000 kr

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen