annons
annons

Nyheter

Heta TV-nyheter från Panasonic

Senaste nytt om Panasonics TV-modeller för 2016!

Panasonic kan blicka tillbaka på en lång rad kritikerrosade och prisvinnande TV-apparater. Årets modellsortiment är uppdaterat för att utnyttja de senaste landvinningarna på bildfronten, närmare bestämt 4K-upplösning i HDR-kvalitet!

panasonic-ultra-hd-premium

HDR (High Dynamic Range) är ett begrepp som du kommer att höra mycket om i år. Det är en vidareutveckling av dagens Ultra-HD-videostandard där upplösningen (3840 x 2160) har behållits men antalet färgnyanser och gråtoner har ökats, samtidigt som kontrast och ljusstyrka är markant förbättrad – i så hög grad att man kan bli bländad av TV:n! Vi snackar om toppmodern videoteknik som kommer att vara en del av den nya Ultra-HD-Blu-ray-standarden och som på sikt även kommer att börja användas av streaming-tjänster som YouTube, Netflix och Amazon.

Vi såg antydningar till tekniken redan 2014–2015, men i år har kraven på HDR-kompatibla TV-apparater formaliserats och det kommer fler TV-modeller som stöder HDR. Panasonic använder tekniken i flera av sina nya 2016-modeller.

Från LCD till OLED och tillbaka igen
De som hänger med minns säkert att Panasonic flirtade med OLED-tekniken förra året. Flaggskeppet Viera TX-65C950 hade en bild av referensklass men dessvärre också en prislapp som var i styvaste laget för de allra flesta (100 000 kr).

Intressant nog har Panasonic valt att återgå till LCD-tekniken i årets toppmodell, Viera 65DX900. Anledningen kan vara att de vill kunna återge HDR-video med full ljusstyrka (+1000 nits) och kanske också för att pressa ner priserna till en mer angenäm nivå. Det hjälper ju inte om man har den bästa TV:n om ingen köper den!

DX900

Panasonic TX-65DX900 (Foto: Panasonic)
Panasonic TX-65DX900 (Foto: Panasonic)

Nya LCD-toppmodellen DX900 har en helt ny och extra finmaskig ”honeycomb”-bakgrundsbelysning med LED. Lysdioderna bakom panelen är indelade i 500 zoner på ett sätt som reducerar ljusblödningen från zon till zon, vilken ska minimera den typiska halo-effekten vi förknippar med bak-LED-skärmar. Ljusstyrkan är extra hög och färgspektrat brett tack vare en 10-bitars bildpanel med vit fosfor-teknik.

Bakbelysningen på SX900 är indelad i avgränsade zoner som ska förhindra ljusblödning. (Illustration: Panasonic)
Bakbelysningen på SX900 är indelad i avgränsade zoner som ska förhindra ljusblödning. (Illustration: Panasonic)

DX900 kan åstadkomma mer än 1100 nits ljusstyrka, och inte bara det: Panasonic hävdar att den också bibehåller ljusstyrkan på en större skärmyta än andra tillverkare. DX900 är dessutom en av de första officiellt godkända ”Ultra HD Premium”-TV-apparaterna, klar att visa HDR-videomaterial. Precis som tidigare modeller är den också THX-godkänd.

Vi fick en smygtitt på Panasonics nya flaggskepp på CES-mässan i Las Vegas och imponerades över vad vi fick se.

Viera DX900 finns i 58 och 65 tum. Men Panasonic har naturligtvis mer på gång under det kommande TV-året.

Panasonic TX-58DX800E (Foto: Panasonic)
Panasonic TX-58DX800E (Foto: Panasonic)

Panasonics 800-serie är som vanligt TV-apparater med specifikationer som kan mäta sig med toppmodellerna på flera områden. Undantaget är bildpanelen, där den kostsamma LED-belysningen är utbytt mot en enklare kant-LED-variant. DX800 kan därför inte återge lika hög kontrast och djup svärta, men är ändå en THX-godkänd, HDR-kompatibel TV med uppjusterad ljusstyrka jämfört med standardmodellerna. Som synes av bilden ovan skiljer sig DX800 också rent designmässigt, med en soundbar som nästan svävar under skärmen!

Viera DX800 finns i 50 och 58 tum.

DX780

Panasonic TX-65DX780 (Foto: Panasonic)
Panasonic TX-65DX780 (Foto: Panasonic)

Viera DX780 är en ny mellanmodell som förenar många av DX800:s egenskaper med mer traditionell design. Bland annat en Super Bright Panel med högre ljusstyrka. Finns i 50, 58 och 65 tum.

DX700
Här är efterträdaren till förra årets prisvärda och prisvinnande modellserie. DX700-skärmarna har en förbättrad bildpanel med bredare färgspektrum (10 bitars) och kant-LED-teknik med förbättrad Local Dimming.

DX700 finns i 40, 50 och 58 tum.

Ljud & Bild är med på Panasonic Convention denna vecka och rapporterar om fler uppdateringar därifrån.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-