Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Här är vårens TV-nyheter

Det har hunnit bli april och en hel drös med TV-modeller är på väg till butikerna, den ena större och skarpare och smartare än den andra. Ta en titt på vår guide till årets TV-nyheter!

Av / 2015-04-14 - 06:00
Här är vårens TV-nyheter

Ungefär samtidigt som vårsolen tittar fram landar årets första TV-modeller i butikshyllorna. Förra årets modeller fasas ut och ersätts av färska med ny teknik. Världens största TV-tillverkare har slitit dygnet runt för att kunna erbjuda något nytt och spännande som kan utlösa köpreflexen hos vanligt folk!

4K för hela slanten
En tydlig trend i år är den kraftiga ökningen av antalet TV-modeller med 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar). 2014 sjönk priserna till en anständig nivå och det är en trend som ser ut att fortsätta 2015. 4K är inte längre en dyr teknik som reserveras för toppmodellerna utan rullas ut i stor skala av alla tillverkare. Större urval betyder även lägre priser. I fjol gick det att köpa de billigaste 55-tummarna med 4K för 10 000 kronor. I år tror vi att det är priserna på de riktigt stora skärmarna (65 tum och större) som sjunker mest.

Allt fler drömmer om en äkta storskärm i vardagsrummet och i år finns det färre skäl att välja en traditionell Full-HD-TV nästa gång du ska ut och handla.

Streaming och on demand
TV-marknaden som vi är van vid håller på att förändras markant. Netflix har vänt upp och ned på hur många av oss gör när vi tittar på film och serier. YouTube är också en växande oas av material inom alla kategorier av kvaliteter. Vi håller på att vänja oss vid ett konsumtionsmönster där vi själva kan välja vad vi vill titta på och när vi vill titta. Traditionell TV-utsändning fyller fortfarande en viktig funktion i form av direktsända program. Men även TV-kanalerna måste anpassa sig efter utvecklingen och erbjuda oss en del av sitt material som ”on demand”. TV:n är en källa till interaktiv underhållning. Därför har internet, wifi och en kraftig processor blivit minst lika viktigt som den vanliga antenningången.

Bättre smart-TV
Nytt material och nya användningsområden ställer högre krav på att TV:n ska vara enkel att sköta. 2015 markerar därför en övergång till nya operativsystem för många av TV-tillverkarna. Sony och Philips har valt Googles nya Android Lollipop som plattform för sina TV-apparater. En uppenbar fördel med att välja Android som operativsystem är det stora urvalet av appar. Samsung och LG nöjer sig dock inte med det: de vill behålla mer av kontrollen själva och har valt egna lösningar (Tizen respektive WebOS). Panasonic har däremot valt öppna och HTML5-basarede Firefox som samarbetspartner.

Bättre bild med HDR
Videomaterial med High Dynamic Range är ett av de hetaste ämnena på bildfronten i år. Något förenklat handlar det om en ny digital bildstandard som har bättre kontrastomfång från det mörkaste svarta till det ljusaste vita. Dagens standard är gjord för en ganska så låg genomsnittlig ljusnivå. Nu vill man kunna visa en bild där starka ljuskällor som eldslågor, solljus och liknande har en mer realistisk styrka och glöd. Detta kräver både nytt källmaterial, ny kodning och nya skärmar som klarar av att utnyttja den extra bildinformationen.

Tekniken kommer i första hand att vara reserverad för årets highend-modeller med OLED- eller bakbelyst LED-panel. HDR-källmaterial är det ont om ännu så länge, men Netflix kommer längre fram i år att leverera nytt material som är kodat i formatet.

Det kommande 4K Blu-ray-formatet, som lanseras framåt årsskiftet 2015/1016, kommer också att ha stöd för HDR. Detsamma gäller förmodligen nya sändningsstandarder när de etableras.

Guiden
Årets TV-guide bygger som vanligt på den information vi fått innan tidningen gick i tryck. Vi har koncentrerat oss på ett urval av de modeller som vi förmodar blir mest populära, och vi har prioriterat 4K-kompatibla modeller. Häng med på ljudochbild.se för uppdaterad info om de olika tillverkarnas modeller!På grund av varierande valutakurser gick det tyvärr inte att få tag i uppdaterade priser från leverantörerna. Vi rekommenderar därför att leta efter dagsaktuella priser på webbplatser som Prisjakt och Pricerunner.

Samsung

Samsung_990

Samsung har i flera år varit det mest säljande TV-märket i Norden. I år satsar den koreanska jätten hårt på konkava skärmar med Ultra-HD-upplösning.

Samsung är den mest tongivande tillverkaren när det gäller TV-design, vilket de bekräftade förra året när de introducerade ”curved”-skärmar med konkav form. Efter en lite trög start verkar det som om de böjda skärmarna har kommit för att stanna, och även om inte alla gillar dem bättre än de helt platta så har Samsung stor tilltro till formen. I år har de konkava skärmar i ännu fler av sina modellserier.

S’UHD
Det blir ingen storsatsning på OLED från Samsung i år. I stället satsar de på en ”trimmad” version av sina traditionella LED-LCD-skärmar med extra hög kontrast och ljusstyrka, som är förberedd för det kommande HDR-formatet. De nya skärmarna använder avancerad Quantum Dot-teknik, som enligt Samsung själva ska kunna konkurrera med, eller till och med överträffa, OLED på vissa områden.

Nytt smart TV-koncept
Samsung har valt att inte satsa på Googles Android-gränssnitt i sina TV-apparater. I stället använder de sig av ett egenutvecklat operativsystem som heter Tizen. Det innebär ett helt nytt grafiskt gränssnitt där de olika typerna av TV-material och appar ska vara bättre organiserade. Nya och extra kraftfulla processorer ska se till att användningen går blixtsnabbt. En ny fjärrkontroll med pekfunktion finns också på listan över förbättringar.

JS9000_990

JS9505
Årets toppserie från Samsung är en TV som många kommer att dregla över. Den har en böjd ram i borstad metall och en mycket avancerad 200 Hz UHD-bildpanel med äkta LED-bakbelysning som Samsung kallar för Precision Black Pro. Det ger en optimal svärta och kontrast. Samsung-panelen är också specificerad med extra hög maximal ljusstyrka (Peak Illuminator Ultimate) för att vara kompatibel med HDR-bildmaterial. Inkopplingar görs till en separat One Connect-box. En ny octacore-processor ser till att smartfunktioner och multi-tasking utförs blixtsnabbt. JS9505 har dessutom inbyggd webbkamera och finns i skärmstorlekarna 65, 78 och 88 tum.

JS9005
En förenklad version av toppmodellen, fortfarande med böjd skärm och UHD-upplösning men bakbelysningen är ersatt av billigare LED-kantbelysning. JS9005 stöder fortfarande HDR-bildmaterial men har troligtvis något lägre kontrast och maximal ljusstyrka. Den har dock lika avancerad bildbehandling och samma One Connect-box med octacore-processor. Finns i 48, 55 och 65 tum.

JS8505
Samsungs 8-serie har tillhört de stora bästsäljarna i många år. Detta är den billigaste serien som kombinerar böjd design, Ultra-HD/4K-upplösning och den kontrastrika SUHD-tekniken. Årets modeller har mycket gemensamt med 9-serien men har en mindre kopplingsbox, ”One Connect Mini”, och får nöja sig med en ordinär quadcore-processor. JS8505-serien finns i 48, 55 och 65 tum.

SUHD TV_PRO_9000_01 (5)

JU7505
Förra årets bästsäljare HU7505 var Samsungs bästa platta skärm – och en av våra favoriter bland billiga Ultra-HD-modeller Nu är den tillbaka i konkav version. JU7505 har en något enklare bildpanel med Ultra HD-upplösning, fast utan toppmodellernas avancerade SUHD-teknik. Inkopplingen görs till One Connect Mini-box. JU7505-serien har modeller med 48, 55, 65 och 78 tum stora skärmar.

JU7005
7005-serien är den platta versionen av 7505-serien. Bortsett från den böjda formen och tillhörande funktionen Auto Depth Enhancer är de två serierna ytterst snarlika. 7005-serien finns dock i fler storlekar, från 40 och ända upp till 85 tum.

JU6000
Samsungs 6-serie är mycket varierad och omfattande och består av både böjda och platta modeller med både UHD- och Full-HD-upplösning, från 40 till 65 tum. Den gemensamma nämnaren är standard 100 Hz-bildbehandling och avsaknad av One Connect-box. Alla anslutningar görs direkt på baksidan av skärmen.

LG

LG_990

Koreanska LG har som mål att vara teknikledande bland TV-tillverkarna. I år markerar de detta med nästa generations OLED-teknik med 4K-upplösning!

LG chockade en hel TV-värld när de 2013 lanserade sin första produktionsklara OLED-skärm, mitt framför näsan på konkurrenterna. Året efter tog de ner den mytomspunna OLED-tekniken till prisklasser vi ”vanliga dödliga” kunde ha råd med. I år släpper LG de första storskärmarna med 4K-upplösning.

Även om OLED är i fokus så har LG inte glömt bort att fortsätta utveckla den traditionella LED-OLED-tekniken, som fortfarande står för merparten av omsättningen. Årets sortiment består av hela sex olika serier med 4K-upplösning. Toppmodellerna använder sig av teknik som kallas Quantum Dot (kvantprickar) för att åstadkomma både högre kontrast och lägre strömförbrukning.

Den gemensamma nämnaren för OLED- och LED-toppmodellerna är högre kontrast och bredare färgspektrum för att vara kompatibla med framtida TV-material med HDR. Alla 4K-skärmar stöder videokodekarna HEVC och Google VP9 för streaming av 4K-material från Netflix och YouTube via nätet.

Bättre gränssnitt
Förra året lanserade LG sitt nya operativsystem WebOS. Det är en läcker, grafisk plattform där innehåll och funktioner ligger organiserat i en kortlek längst ner på skärmen. Den avancerade programvaran hade dock nackdelen att den kunde verka lite trög, och den fanns dessutom bara i ett begränsat antal modeller. I år kör samtliga TV-apparater WebOS och har dessutom fått uppgraderade quadcore-processorer för en mer sömlös användarvänlighet. Den nya Magic Remote-fjärrkontrollen har fått genvägsknappar för de viktigaste funktionerna.

OLED

LG:s OLED-sortiment består av fem olika serier. Gemensamt för dem alla är äkta 10-bitars bildpanel med TruHD-bildbehandling och ColorPrime-färgteknik som ger stöd för HDR-bildmaterial.

Toppmodellen 77EG990V är en 77-tums OLED-TV med 4K-upplösning. En mycket exotisk och ”flexibel” OLED-TV med motorstyrd bildpanel som kan växla mellan platt och konkav form! Fast med ett uppskattat pris på ungefär 300 000 kronor lär den knappas bli någon storsäljare.

65EF980V är som namnet antyder en platt 65-tums OLED-TV med 4K-upplösning. Den här modellen har ett extra påkostat ljudsystem i form av en separat ljudlimpa under skärmen.

55/65EG960V är konkava OLED-skärmar med 4K-upplösning.

55/65EF950V blir troligen en av de mest intressanta OLED-modellerna från LG i år, med 55- respektive 65-tums platt skärm.

55EG920V är en 55-tums, konkav 4K-OLED-skärm med enklare Magic Remote-fjärrkontroll.

LED

LG_UF950V_V
UF950V/940V
Detta är LG:s toppmodell bland de traditionella LED-LCD-skärmarna. UF950-serien är en supertunn (8,5 mm) TV med dubbla TV-mottagare, 4K-bildpanel med ColorPrime-teknik som öppnar för ett större färgspektrum, samt Quantum Dot-teknik för bättre kontrast och bilddynamik. Ett extra sofistikerat 4.2-kanaligt ljudsystem finns också på plats. Den enklare UF940-serien är identisk, bortsett från att den bara har en mottagardel och enklare stereoljudsystem, samt saknar ColorPrime-teknik.

LG_UG880V
UF850V/860V
UF850V är en traditionell, platt LED-LCD-TV med kantbelysning och 4K-upplösning. Serien finns i en rad olika storlekar från 49 till 65 tum. Standardfärgrymd och -bilddynamik. UF860V finns i 55 och 65 tum och stöder utökad färgrymd (Wide Color Gamut).

LG_UF857V_H
UG870V/880V
LG:s första konkava LED-LCD, utan toppmodellerna bredare färgspektrum eller extra ljusstyrka, men ändå respektabla specifikationer. Finns i 55 och 65 tum (UG870V) med kant-LED-belysning. UG880V-modellen finns i 79 tum, med direkt LED-bakbelysning.

Sony

Sony_990

Skarpare och mer kontrastrik bild, smalare design och fetare ljud är vad som står på Sonys TV-meny i år.

Sony har inte haft det så lätt den senaste tiden. Förra året präglades den japanska elektronikjätten av förlustsiffror, nedskärningar, omstrukturering och inte minst hackningsskandaler. Lyckligtvis har Sony många ben att stå på (film, musik, konsument- och proffselektronik). Kvaliteten går det inte heller att klaga på: Sony levererade några av förra årets bästa TV-apparater i både den dyrare och billigare änden av prisskalan.

Bättre bild med X1
Sony har hållit på med 4K länge och var den första tillverkaren som lanserade 4K-TV för hemmabruk. En av hemligheterna bakom den fina bildkvaliteten är Sonys avancerade X-Reality-bildprocessor, som nu är tillbaka i en ännu kraftigare version. Den nya X1-processorn analyserar bildmaterialet ner i minsta liten pixel och tar sedan hand om uppskalning och brusreducering samt förbättrar skärpa och bilddynamik.

Android-TV
Sony har valt Googles nya Android L som gränssnitt till sina smart-TV-apparater. Det nya operativsystemet är en skräddarsydd Android-version för TV-bruk, där appar och innehåll integreras bättre på skärmen. Kommunikation med mobil och surfplatta går också betydligt smidigare med Google Cast, där man enkelt kan söka och dela material mellan skärmarna. Ovanpå själva Android-ramverket har Sony lagt till egna funktioner, inklusive deras egen One Flick-fjärrkontroll som gör det enkelt att navigera i de olika menyerna.

Sony_KD-65X9000C_btyA_SCREENFILL
X930C/X940C
Sonys toppmodeller har både 4K-upplösning och Triluminos-bildpanel med utökat färgspektrum. X930C har 65-tums skärm med kantbelyst LED-panel. Storebror (75 tum) X940C har direkt-LED-bakljus. Båda modellerna stöder videomaterial med HDR från Netflix. Båda har dessutom sidomonterade högtalare, precis som vi känner igen från förra årets toppmodell, men en smalare form. För att undvika tunnare ljud har Sony utrustat skärmen med mer effektiva ”Magnetic Fluid”-baselement.

Sony_KD-65X9000C_Hero_SCREENFILL
X900C
Sony kommer också att lansera en ”Ultra-slim”-designmodell med 4K-upplösning i år. X900C är faktiskt världens tunnaste LED-LCD-TV, bara 4,8 millimeter längst ut i kanten. Sony har tagit fram ett eget väggfäste som monterar skärmen tätt intill väggen. Bildpanelen är standard-4K med kant-LED, utan XDR (Xtended Dynamic Range). X900C finns i 55 och 65 tum och kör Android-operativsystem.

Sony_S85C b
S85C
Inte heller Sony kan låta bli böjda skärmar i år. S85C finns i 55 och 65 tum och är för övrigt konstruerad som resten av Sonys 2015-modeller, inklusive X1-bildprocessor och Triluminos-bildpanel, fast utan extra kontrast/bilddynamik från XDR.

X85C/X83C
Här är efterträdaren till förra årets storsäljare X8505! Sonys billigaste 4K-modell finns i fler storlekar, inklusive 43 och 49 tum (X8305C) samt 55, 65 och 75 tum (X8505C). Den sägs ha mycket av toppmodellernas bildkvalitet men verkar sakna stöd för HDR-material, som kräver en panel med ännu större ljusstyrka. Det handlar dock om en Android-TV med fullt stöd för Netflix och YouTube i 4K-upplösning.

Panasonic

Panasonic_990

Panasonic släpper hela fem modellserier med 4K-upplösning i år – tre av dem med konkav panel!

Panasonic är inte en lika stor TV-tillverkare som under plasmaskärmarnas glansdagar, men det anrika japanska märket är fortfarande intresserade av hög bildkvalitet. Förra årets toppmodell TX-56AX900E var en efterlängtad comeback och i år vill Panasonic bygga vidare på samma värderingar. I år har de fem nya modellserier med 4K-upplösning, tre av dem är av den böjda varianten.

Avancerad bildbehandling
Panasonic hävdar som vanligt att bildkvaliteten har tagit stora steg framåt. Den nya bildprocessorn 4K Studio Master Pro analyserar allt videomaterial och skalar upp det till 4K-upplösning. Nästan alla de nya Panasonic-4K-skärmarna stöder HEVC, vilket behövs för att streama Netflix i 4K-upplösning. Panasonics toppmodeller CX800 och CR850 kommer även att ha stöd för Netflix med 4K HDR.

Firefox OS
Sony och Philips har valt Android som operativsystem och LG och Samsung har valt sina egna system. Panasonic har vänt sig till Mozilla Firefox för att utveckla årets nya Smart TV-gränssnitt, som kan skräddarsys efter vad du gillar att titta på. Innehållet är indelat i tre kategorier: direktsänd TV, appar (t ex Netflix) och enheter (inkopplad utrustning, t ex Blu-ray-spelare). Menysystemet och gränssnittet drivs av en kraftfull quadcore-processor.

TV var som helst
Flera av Panasonics modeller har dubbla TV-mottagare och funktionen TV Anywhere som innebär att kan man strömma direktsända TV-program till en annan skärm eller surfplatta. Det betyder att man i princip ska kunna titta på sina favoritprogram var som helst i världen, så länge man är ansluten till ett nätverk!

Panasonic_VIERA-TX-CX800-inscreen-2
CX800
Ledordet för Panasonics nya toppmodeller är större färgspektrum. CX800-serien har en avancerad bildpanel med Wide Colour Phosphor-teknik och ett nytt färgfilter som gör det möjligt att visa fler färgnyanser än tidigare. Panasonic hävdar själva att den nya modellen kan återge uppemot 98 % av DCI-färgrymden (Digital Cinema Initiative) som är den professionella bildstandarden i biovärlden. Panasonic har även ökat ljusstyrkan betydligt i CX800 med något som kallas Super Bright Panel. Allt är med andra ord klart för HDR-material när det lanseras! CX800 har dubbla TV-mottagare och finns i 55 och 65 tum.

Panasonic_VIERA-TX-CR850-inscreen
CR850
Samsung har satsat hårt på böjda skärmar under året som gått och nu vill Panasonic också vara med och leka. CR850 är en böjd toppmodell som i övrigt har samma specifikationer som den platta CX800.

Panasonic_VIERA-TX-CX700-inscreen
Panasonic_VIERA-TX-CX750-55-inch-Left
CX750/CX700
Detta är en enklare modell av toppmodellen CX800, utan högre kontrast, utökad färgrymd eller HDR-stöd. Den har dock dubbla mottagare. CX750 finns i 34, 49, 55 och 60 tum. Panasonic har också en böjd version som heter CR730 (55 och 65 tum) samt en platt lillebror, CX700, med enkel TV-mottagare (40–65 tum).

Philips

Philips_990

Philips är fortfarande en av de viktigaste TV-leverantörerna och i år bygger de vidare på sina Android-modeller.

2014 var ett riktigt ”mellanår” för Philips som TV-märke. Efter att ha varit delägt av Philips och kinesiska TPV sedan 2012 äger det kinesiska bolaget numera 100 % av TV-divisionen. Flera nyckelpersoner har dock följt med till det nya bolaget. Philips levererade flera TV-apparater med snygga prestanda och hög bildkvalitet 2014 men stötte också på en del utmaningar. En av dem var avsaknaden av komplett, integrerat stöd för det viktiga komprimeringsformatet HEVC, vilket innebar att stödet för 4K var begränsat. Allt detta och mycket mer är fixat i 2015 års modeller.

Android-TV
Philips lanserade sin första Android-TV redan 2014, ett år innan Google lanserade sin särskilda TV-version. Det byggde på det mobila operativsystemet Android Jellybean, vilket ledde till en del ”barnsjukdomar”. Årets modeller bygger dock på den fullvärdiga Android-versionen för TV, vilket lär innebära färre svårigheter.

PUS7600
Detta blir ännu så länge årets toppmodell i Philips sortiment. Flaggskeppet i 9000-serien lanseras troligtvis inte förrän på IFA-mässan i Berlin i september. Under tiden lockar PUS7600 med 4K-upplösning, Philips kraftfulla Pixel Precise Ultra HD-bildbehandling och 1400 Hz Perfect Natural Motion (interpolering/rörelsekompensation). Philips-skärmen har naturligtvis Ambilight också, här i en tresidig variant. Den har också inbyggd styrning av Philips glödlampor Hue+, för den som vill ha Ambilight-ljus i hela huset. Android Lollipop-operativsystem med 16 GB minne, dubbla TV-mottagare och tryckkänslig fjärrkontroll med mikrofon ingår också.

PUS7600-serien finns i 48, 55 och 65 tum.

Philips_55PUS7100_12_RTP__15021006tv
PUS7100
7100 är lillebror till 7600, med något enklare design och inte lika kraftig bildbehandling, 800 Hz Natural Motion samt fjärrkontroll utan mikrofon. Serien finns i 43, 49, 55 och 65 tum.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen