Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Bättre, snabbare, starkare

Årets nya smarta TV-apparater är förbättrade på många områden och tar ytterligare ett steg i rätt riktning när det gäller användarvänlighet.

Av / 2015-09-17 - 06:00
Bättre, snabbare, starkare

Om du köper en ny TV idag får du tillgång till en ny, app-baserad värld av innehåll som inte var möjlig för några år sedan. De så kallade smart-TV-apparaterna kan inte sägas ha nått samma nivå som”superdatorer” ännu, men de förbättras sakta men säkert. Årets modeller har större processorkraft och utökad minneskapacitet för att kunna hantera mer krävande uppgifter. Men kanske den viktigaste förändringen är nya operativsystem och användargränssnitt som är bättre anpassade till de många olika typerna av material som TV:n numera måste kunna klara av.

 

Bättre användarvänlighet och enklare navigering

På många sätt och vis bidrog LG till att sätta bollen i rullning när de förra året lanserade sitt eget gränssnitt, WebOS. Ett renare och snabbare menysystem med läcker grafik och en användarvänlig pekfjärrkontroll. Plötsligt tog det inte längre en evighet att nå fram till vad man ville titta på. Detta gjorde att många av konkurrenterna hamnade lite pinsamt långt efter.

Ett år har gått och konkurrensen har hårdnat. Till år 2015 presenterar var och en av de fem största TV-tillverkarna nya och förbättrade gränssnitt. Samsung har sitt Tizen, Sony och Philips satsar på Android, Panasonic har valt Firefox och LG har förbättrat sitt WebOS. I en del fall handlar det om sprillans nya operativsystem som är byggda helt från scratch. Det ger bättre möjligheter att utnyttja möjligheterna som finns i Smart-TV-konceptet, men det innebär också en hel del utmaningar. Välkända appar som YouTube och Netflix måste anpassas till de nya plattformarna.

 

Android

2015 markerar intåget för de första Android-TV-apparaterna. Bortsett från Philips debut 2014, liksom flera andra pilotprojekt, är detta första gången ser vi Android för TV-bruk, på riktigt. Det är sökmotorjätten Google (numera Alphabet) som ligger bakom Android-systemet, som de flesta säkert känner till från mobilsammanhang. De har länge haft ambitionen att lägga beslag på TV-marknaden med sin egen Google-TV, ett projekt som lades på hyllan till förmån för Chromecast. Chromecast är en liten ”dongel” för 300 kronor som du kopplar till HDMI-ingången och som ger dig tillgång till en rad streaming-funktioner. En enkel och billig uppgradering till äldre TV-apparater. Årets Android-modeller kan sägas bygga vidare på vad Chromecast kan och det ska bli spännande att se vad Android kan när det integreras i själva TV: n.

 

Testet

Vi har tittat på alla nya operativsystem – Tizen, Firefox, WebOS och inte minst Android – på anpassade TV-apparater från var och en av tillverkarna. Vi har valt bland de bättre specificerade TV-modellerna som har mycket minne och processorkraft för att kunna bedöma systemen utan att hårdvaran ”bromsar”. Vi kan inte dyka ner djupt i alla tänkbara funktioner som TV-apparaterna har att erbjuda, utan har i stället koncentrerat oss på finesserna man använder mest till vardags. Tanken är att hitta det snabbaste smartsystemet som är mest användarvänligt och har störst urval av intressanta tjänster!

 


 

LG WebOS – Lätt att sköta

LGWebOS_990

LG-systemet går väldigt snabbt att sköta men präglas bitvis av att LG gapar efter väldigt mycket när det gäller antalet funktioner och inställningar. Hur hänger allting ihop?

Plus
LG har snabb och enkel skötsel med sin pekfjärr. Menyraden kan skräddarsys och tar dig snabbt dit du vill. Det går att fjärrstyra mottagarbox. Bra urval av uppdaterade applikationer.

Minus
Menysystemet är uppdelat på ett lite oöverskådligt sätt, så navigeringen blir inte alltid logisk och intuitiv. Gränssnittet känns lite ”tungt” och laddar inte alltid lika snabbt som Samsungs Tizen.

Förra året introducerade LG sitt eget WebOS, ett grafiskt läckert menysystem som i kombination med enkel navigering på många sätt och vis ”lade ribban” för moderna smarta TV-apparater. Mycket tack vare pekfjärrkontrollen Magic Remote. Att göra val eller knappa in sökord är rena barnleken! LG har också integrerat pekfunktionen i appar som Netflix och YouTube, där man enkelt kan markera den film man vill se.

Nackdelarna märks när man vill komma åt de mer avancerade funktionerna. Då öppnas den vita sidomenyn och den känns inte lika genomtänkt som resten av WebOS-systemet. I enkla ordalag är det ett virrvarr av menyer och undermenyer, där inte allt är logiskt organiserat. Man måste använda en kombination av Enter-knappen, bakåtknappen, piltangenterna och muspekaren, och det är inte konsekvent i alla menyer. Förvirrande!

Vi har testat WebOS i flera LG-modeller och intrycken som står sig är att programvaran tycks kräva en hel del av TV:ns inbyggda processorkraft. Vissa menyalternativ präglas av en sekunds fördröjning och apparna laddas inte alltid lika snabbt som man vill. Positivt är dock att vi inte har upplevt några fel under längre tid och LG kommer ständigt med uppdateringar som laddas ned automatiskt.

Appar

LG har välkända tjänster som Viaplay, SF Anytime och Netflix på plats. En särskild Spotify-app låter dig också spela musik direkt på TV:n. Ett par gratis-appar som demonstrerar 3D finns också. UFC TV för kampsportsintresserade, plus en hel del ”utfyllnad”. Bland andra intressanta funktioner hittar vi Miracast som gör att du kan visa mobilens skärm på TV:n. LG har också en välfungerande kontroll-app som låter dig styra TV:ns viktigaste funktioner på mobilskärmen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WebOS har ett grafiskt läckert gränssnitt där menyraden är organiserad som en öppen ”kortlek” där man kan klicka på vad man vill titta på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Undermenyerna med inställningar är mer omfattande, och här räcker inte Magic Remote-fjärren riktigt till.

 

Slutsats

LG:s WebOS är fortfarande ett av de ledande smart-systemen, men det märkts att konkurrensen har blivit mycket hårdare sedan förra året. Gränssnittet är å ena sidan väldigt lätt att använda i dagligt bruk, medan de mer avancerade undermenyerna känns lite röriga och inkonsekventa. Utbudet av appar är bra men inte klassledande – den titeln går till Samsung. WebOS har dock stor potential, om LG bara städar upp lite i menystrukturen.

 


 

Samsung Tizen – Supersnabbt

Samsung Tizen_990

Tizen är namnet på Samsungs eget operativsystem, men de hade lika gärna kunnat kalla det för ”Turbo”!

Plus
Samsungs operativsystem arbetar mycket snabbt vilket vittnar om ett bra samspel mellan programvara och processorkraft. Förmågan att snabbt växla mellan olika appar – och framför allt ett bra utbud av sådana – ger oss en känsla av att vi har att göra med en modern smart-TV.

Minus
Inte heller Samsung har lyckats organisera sina menyer helt logiskt. Vi räknar till tre helt olika typer av menysystem! Det gör att det tar lite tid att bli bekant med den avancerade TV:n.

Samsungs Smart Hub har länge varit ett av de mest användarvänliga och bäst uppdaterade smartsystemen. Så varför ändra på något som fungerar? Samsung har antagligen känt av konkurrensen och insett behovet av en ny plattform som kan uppfylla nya behov och inte minst anpassas för att utnyttja deras kraftfulla processorer.

Svaret är Tizen, som ursprungligen utvecklades för att vara ett mobilt alternativ till Android, men som inte blev någon succé (än så länge). Nu har Samsung gett Tizen nytt liv i TV-världen, och satsar hårt på det som sin nya smart-plattform.

 

Användarvänlighet

Första intrycket man får av Tizen-huvudmenyn kan påminna lite om LG:s WebOS. Menyraden ligger längst ned på skärmen med innehållet kategoriserat i små fönster. Däremot är det en påtaglig skillnad i hastighet mellan de två systemen. För det första har Samsung en ”Instant On”-funktion som sätter på TV:n med blixtens hastighet från standby. Man hoppar snabbare från meny till meny och från app till app med kortare fördröjning. TV:n kan också ha flera appar igång samtidigt (så kallad multitasking) samt styra externa TV-mottagare. Om till du exempel tittar på en YouTube-video så kan du hoppa till direktsänd TV (till exempel nyheterna) och sedan tillbaka igen till videon och fortsätta titta där du slutade. Ett stort steg i rätt riktning jämfört med äldre lösningar!

 

Appar

Tack vare att Samsung är populära i Norden har de lätt att hitta samarbetspartner, vilket app-urvalet visar tydligt. Alla de kända stora tjänsterna finns till Samsungs plattform, och fler håller på att konverteras till Tizen. Ett exempel på detta är HBO-appen som Samsung fortfarande är ensamma om att erbjuda inbyggd i TV:n.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tizen-menysystemet är grafiskt läckert och oerhört snabbt. Men det tar lite tid att bekanta sig med alla menyalternativen.

 

Slutsats

Samsung bygger vidare på en lång tradition av gedigna smarta TV-apparater och årets modeller är inget undantag. Tizen-plattformen arbetar blixtsnabbt, har det bästa app-urvalet och är mycket läckert rent grafiskt. Menyerna kan bli lite väl många om du verkligen vill göra en djupdykning in i allt som TV:n har att erbjuda, men gränssnittet är lätt att bli bekant med. Introduktionen av en numera välfungerande pekfjärrkontroll, plus det faktum att du nu kan ”multitaska” genom att hoppa in i och ut ur appar, gör att vi sätter en slant på Samsung i årets smart-TV-race!

 


 

Firefox – Enkelt och bra

Firefox_990

Vid första anblicken verkar inte Panasonics satsning som den smartaste TV:n i klassen, men man kan lätt bli lurad av en gammal ringräv!

Plus
Panasonic har gjort ett väldigt okomplicerat menysystem utan onödigt krimskrams, som är enkelt och lättbegripligt att använda. Firefox-plattformen är smidig och har relativt få fel.

Minus
Urvalet av intressanta appar är förhållandevis begränsat.

Som TV-tillverkare har Panasonic alltid prioriterat enkla men välfungerande lösningar. Ett exempel på det är deras fjärrkontroll som ser nästen identisk ut år efter år, med stora, rejäla knappar och lättlästa siffror och bokstäver. På senare tid har vi dock märkt att Smart Viera-plattformen börjat bli lite till åren, och det var hög tid att byta till ett nytt gränssnitt. Valet föll på Firefox, ett namn som många förmodligen förknippar med den välbekanta webbläsaren. Panasonic och utvecklaren Mozilla har samarbetat för att skräddarsy ett speciellt gränssnitt för TV-apparater.

 

Användarvänlighet

Firefox-systemet har läcker grafik och snygga cirkelformade ikoner på huvudmenyn. Där många av de andra smarta TV-apparaterna verkar lite ”överbelastade” med funktioner man har mindre användning för, är Panasonic mer rakt på sak. Här är det TV-upplevelsen som är satt i centrum i stället för att bombardera användare med massor av ”brus”, och det gillar vi.

Årets nya fjärrkontroll har fått en särskild Netflix-knapp som tar dig direkt till den populära streaming-tjänsten. Till vissa modeller skickar Panasonic också med en fjärrkontroll med pekplatta, men den förenklar inte navigeringen i någon nämnvärd utsträckning. Sammantaget föredrar vi den traditionella fjärren. Gränssnittet fungerar i princip smidigt, menyer laddas snabbt och vi upplevde få ”buggar” under testperioden.

Firefox kommer ändå lite till korta jämfört med de bästa smartplattformarna när det gäller rena prestanda. Speciellt Samsung Tizen som känns blixtsnabbt att använda och har ett ännu bättre urval av appar. Firefox verkar däremot mycket bättre integrerat och anpassat för TV-tittande än vad Android gör i dagsläget. Det säger en hel del!

 

Appar

Utöver viktiga appar som YouTube och Netflix, plus ett par lokala, har inte Panasonic så väldigt många appar att erbjuda. En särskild Firefox-webbläsare finns för dig som vill surfa på nätet på TV-skärmen. Panasonic erbjuder också fjärrstyrning via webb och mobil genom appen TV Remote. Det går dessutom att dela bilden mellan de två skärmarna: appen TV Anywhere ger dig tillgång till dina TV-kanaler via internet, var som helst i världen! Har du flera TV-apparater från Panasonic så kan du även dela signalen mellan dem i hemnätverket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Enkelt är bara förnamnet: Trycker du på Hem-knappen så får du tre val: Direkt TV, Appar och Externa enheter. Här är det svårt att hamna fel!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panasonic har inte nödvändigtvis det bästa app-urvalet, men ett läckert och överskådligt gränssnitt.

 

Slutsats

Panasonics Firefox-debut spränger inte nödvändigtvis några gränser när det gäller grafik, hastighet eller urval av appar, men det är väldigt välgjort och enkelt att använda för både unga och gamla. Vårt intryck är att Panasonic som vanligt har satsat mer på kvalitet än kvantitet. Ett utmärkt val för dig som vill ha en Smart TV med de viktigaste apparna, men som säger stopp när det blir för avancerat eller ”snofsigt”.

 


 

Android – Känns ofärdigt

Android_990

TV-apparaterna med Android-operativsystem är en av årets stora nyheter på smart-TV-fronten, men vårt första intryck är att Android-apparaterna har en bit kvar innan de verkligen kan kallas för ”smarta”.

Plus
Bra urval av appar och effektivt samarbete med Android-baserade mobiler och surfplattor är några av fördelarna med Android-systemet.

Minus
Användarvänligheten kännetecknas en smula av ofärdiga lösningar, det görs många nedladdningar av uppdateringar och alla appar finns inte på plats ännu. Menysystemet känns lite kaotiskt.

Sony (som testats här) och Philips är några av tillverkarna som förlitar sig på Google och deras Android L-operativsystem. Det har visat sig bli en krävande och utdragen historia. En av utmaningarna har varit att bevara TV-tillverkarens egen identitet när den kombineras med Googles egen plattform, och det har lett till förseningar i lanseringen av årets TV-modeller. Med tanke på Googles betydande resurser borde Android ha en stor potential som avancerad smart-TV-plattform. Frågan är om vi verkligen vill släppa in Google, som redan vet allt om vår sökhistorik på internet, i TV-rummet på allvar?

 

Användarvänlighet

Övergången till Android har inneburit en totalrenovering av Sonys TV-menysystem, som knappt går att känna igen jämfört med tidigare generationer. Sony har visserligen lagt några av sina egna funktioner ovanpå själva Android-ramverket, men det är ingen tvekan om vem som har haft prioritet. Förstagångsinställningen av TV:n känns lite som om Google ska få information och skapa en profil över våra tittarvanor, samt på lång sikt ge oss anpassade annonser på TV-skärmen. Du måste logga in via ett Google-konto för att använda vissa tjänster. Under hela testperioden fick vi också tåla upprepade uppdateringar, avbrott och en allmän ”tröghet” som störde TV-upplevelsen.

För Sonys del ser de olika nivåerna på startskärmen och undermenyerna väldigt olika ut och det gör att man saknar en ”röd tråd” när man sköter TV:n. Ett tydligt bevis på att ju mer avancerad TV:n blir och ju fler funktioner den får, desto viktigare är det att menysystemet hänger ihop bra i sömmarna. Här tycker vi inte att Android har nått ända fram ännu.

 

Appar

Fördelen med ett system som Android är att det ger tillgång till ett stort urval av appar. I alla fall på sikt. I dagsläget finns de mest essentiella apparna på plats, men man kan räkna med mycket mer när app-utvecklarna kommer igång – inte minst när det gäller spel.

Kommunikation med mobil och surfplatta går också väsentligt smidigare med Google Cast-funktionen: Du kan använda mobilen för att söka med och enkelt visa innehållet på den stora skärmen. Det går också att visa mobilskärmen direkt på TV:n (så kallad skärmspegling). Ett enkelt sätt att visa bilder och videor du har tagit, eller för att använda en app som inte finns på TV: n.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uppgraderar app: Detta är en syn du får vänja dig vid om du väljer en Android-TV. Det görs mycket underhåll!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Android-huvudmenyn bär tydliga tecken på att Googles-tjänster är viktigast.

 

Slutsats

Introduktionen av Android i TV-form har varit en knackig historia och det verkar inte som om tillverkarna riktigt har nått hela vägen fram ännu. Samspelet mellan de olika finesserna, navigering och allmän användning av TV präglas av ofärdiga lösningar. Uppdatering av appar och programvara i tid och otid innebär också en utmaning. Vi ser fram emot att testa vad framtida uppdateringar kan medföra, men än så länge känns Android som en förvånansvärt lite användarvänlig lösning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sonys inställningsmeny är ganska så omfattande och skiljer sig en aning från resten av gränssnittet. Inte det mest överskådliga sättet att presentera saker på, tycker vi.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen