Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Se alla detaljer

Årets TV-apparater har blivit större, skarpare och bättre anpassade för moderna tittarvanor. Och äntligen har OLED-skärmarna sjunkit i pris!

Av / 2014-11-22 - 06:00
Se alla detaljer

Att utvecklingen aldrig stannar upp på den brännheta TV-marknaden har vi verkligen fått bekräftat 2014. Som vanligt har TV-tillverkarna jobbat stenhårt med att utveckla ny teknik som ska locka oss att pensionera vår gamla flatskärm. Och sällan har det känts lika lockande!

Årets TV-apparater är större, skarpare och bättre anpassade för moderna tittarvanor. Vår underhållningsvardag präglas allt mer av att kunna titta på precis vad vi vill, när vi vill. Streaming-tjänster som Netflix, HBO och Viaplay spelar numera en lika viktig roll som traditionella TV-kanaler. Därför finns dessa appar numera lätt åtkomliga i menysystemet.

Ultra-HD och OLED
Det så kallade 4K/Ultra HD-formatet har också blivit mycket mer utbrett under 2014. Tack vare fyra gånger så mycket bildinformation som Full-HD (3840 x 2160 pixlar mot 1920 x 1080) har 4K en väsentligt skarpare bild med en imponerande mängd detaljer – lika imponerande som när HD kom för första gången. Det verkar också som om det håller på att lösa sig när det gäller 4K-innehåll: numera har bland annat Netflix 4K-material, och under nästa år förväntas det nya 4K-Blu-ray-formatet komma.

I den andra änden av prisskalan finns OLED. Men denna en gång så exotiska highend-teknik håller nu på att etablera sig till betydligt lägre priser än vi hade räknat med. Det är goda nyheter för de allra kräsnaste bildfantasterna som tidigare föredragit plasma – på många sätt ger OLED det bästa av två världar.

Med andra ord ser marknaden extra lockande ut för dig som vill köpa TV just nu. Det finns egentligen bara ett problem: Vilken TV ska du välja? Just den biten hoppas vi kunna hjälpa dig med här genom att visa våra rekommenderade modeller, men först ska du få några tips på vägen.

Bra TV-tips
1. Köp rätt storlek
Det första du måste bestämma dig för är hur stor skärmen ska vara. Ett klassiskt fel som förstagångsköpare gör är att välja en för liten TV. En modern flatskärm som matas med HD-signaler har så skarp bild att du kan sitta nära den, och i och med intåget av 4K-skärmarna kan du tryggt välja en ännu större TV. Skärmstorleken bör främst väljas efter avståndet mellan soffan och TV:n.

Exempel på TV-storlek (4K)

Avstånd Storlek
0,5–1 meter 37–42 tum
1–2 meter 42–48 tum
2–3 meter 48–50 tum
3–4 meter 50–55 tum
4–5 meter 55–60 tum
5–6 meter 60–75 tum
6+ meter 75–85 tum

 

2. Välj rätt typ
Vad ska skärmen användas mest till? Vanliga TV-program, spel eller mysiga filmkvällar? Det är enklare att välja rätt flatskärm när du vet vad du ska ha den till. Om du till exempel tittar mest på filmer och TV-serier bör du satsa på hög bildkvalitet och framför allt bra kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på hastiga rörelser och datorspel favoriserar skärmar med kort fördröjning (”input lag”). Och ju större bild du ska ha desto viktigare är det med skärpa och hög upplösning.

3. Tänk på placering och belysning
Var ska TV:n stå? Om du tittar mycket på TV i dagsljus passar en ljusstark skärm bäst, gärna med matt yta eller rökfärgat glas. Tänk också på att skärmar med blanka ytor kan orsaka reflektioner av omgivningen.

4. Glöm inte ljudet
Ljudet är halva upplevelsen och platta skärmar har tyvärr ett lika platt ljud. Vill du höra röster, musik och ljudeffekter klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre högtalare. Men resultatet blir ännu bättre om du väljer en extern ljudanläggning eller en ljudlimpa.

5. Inbyggd digital-TV (IDTV)
Nu för tiden har de flesta TV-apparater inbyggd MPEG4-dekoder som är kompatibel med satellit, kabel och marknätet. Det innebär att programkortet kan stickas in rakt i TV:ns kortmodul (CAM) så att du inte behöver någon separat mottagarbox. Vissa TV-apparater har även en inbyggd paus- och inspelningsfunktion via USB. För att detta ska fungera måste dock TV:n vara godkänd av din programleverantör.

VINN ”Årets Bästa”-produkter! Värde 39 000 kr

 

SonyBraviaKDL50W805BBN_990

 

Årets bästa TV, budgetklass

50-tums LED-TV: Sony Bravia KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna. 

SE gullikon 2014.indd

Bravia KDL-50W805BBN är utrustad med Sonys X-Reality Pro-bildbehandling som kontinuerligt övervakar och optimerar bilden. Kontrast, skärpa och färgåtergivning anpassas efter materialet på ett intelligent sätt. Och även om detta är något som ”alla” tillverkare skryter med så har vi varit imponerade av Sonys bildbehandling de senaste åren.

Just detta är nya 50W805BBN ett bra exempel på. Den lyckas på ett mästerligt sätt visa färger med ordentligt tryck, utan att färgerna blir för starka för sitt eget bästa. Färgerna återges i glidande, sömlösa övergångar utan fula schatteringar – eller ”color banding” som det heter på fackspråk. Resultatet är en naturlig och livlig bild som ger sagolika upplevelser med alla typer av bildmaterial.

De fina färgerna hade naturligtvis varit förgäves om svärta och kontrast varit av den livlösa sorten. Men nej då, Sony imponerar där också, skärmen är verkligen svart som natten när bildmaterialet kräver det! Måhända inte riktigt i plasma- eller OLED-klass, men ändå kolsvart för att vara LCD.

Bäst av allt är att 50W805BBN i motsats till många andra LED-baserade LCD-skärmar har en mycket jämn ljusfördelning över hela skärmen, faktiskt den bästa vi kan påminna oss ha sett. Sammantaget är det inte illa för en TV i tiotusenkronorsklassen!

(06/14) AH
Betyg: 5
Pris: 8 000 kr
Läs hela recensionen här

 

Samsung55HU7505_990

Årets bästa TV, toppklass

55-tums 4K-TV: Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt. 

SE gullikon 2014.indd

I år ska TV:n vara böjd! Det är budskapet Samsung förmedlar med sina nya toppmodeller där skärmen är svagt insvängd mot tittaren. Den välvda formen passar dock inte alla så därför har Samsung traditionella, platta versioner också i år. Bland dem finns Samsung UExxHU7505-serien som är en av de med vassaste prestanda, med 4K-upplösning i storlekar från 48 och ända upp till 75 tum.

Samsung-skärmen är måhända plattare än sina syskon, men bilden är definitivt inte tråkig för det! Här får man en TV som tacklar allt bildmaterial på ett strålande sätt. Vi började med HD-inspelning från Champions League och imponerades av hur UE55HU7505 lyckas visa den komprimerade inspelningen med förvånansvärt många detaljer och försvinnande lite brus. Dessutom har skärmen fin kontroll på rörelser och bevarar skärpan även i snabba passningar på fotbollsplanen.

Med Blu-ray-filmer avslöjar Samsung-TV:n att den även kan få Full-HD-filmer att se ännu lite skarpare ut på 4K-panelen. Uppskalningen är mycket bra och ligger nära de dyrare modellerna från Sony och Panasonic. LCD-skärmen från Samsung har också en klart godkänd svärta, med jämn och fin ljusfördelning vilket tyder på en bildpanel av hög kvalitet.

Russinet i kakan är tillgången på äkta 4K-material från Netflix. Scenerna från andra säsongen av ”House of Cards” är imponerande skarpa, och jämfört med HD-versionen känns det som att ha gjort en rejäl fönsterputsning!

(08/14) AH
Betyg: 5
Pris: 17 000 kr
Läs hela recensionen här

 

PanasonicTX65AX800E_990

Årets bästa TV, highend

65-tums 4K-TV: Panasonic Viera TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen har Panasonic än en gång lyckats roffa åt sig bildtrofén. 

SE gullikon 2014.indd

Panasonic har lagt mycket tid och resurser på att övertyga oss bildfantaster om att de nya 4K-LCD-skärmarna är värdiga efterträdare till deras numera avlidna plasmateknik. Det har inte varit någon enkel uppgift, inte ens förra årets toppmodell 65WT600 lyckades övertyga oss helt och hållet. Men det var förra året och Panasonics ingenjörer har arbetat hårt sedan dess för att göra årets modell TX-65AX800E mer attraktiv på alla sätt och vis.

Bildkvalitet
Panasonic-skärmen är en extremt kompetent bildmaskin. Den är utrustad med en LED-kantbelyst LCD-panel med en viss mängd lokal ljusstyrning, så Panasonic har försökt imitera plasmaskärmarnas fina egenskaper så gott det går. Och TV:n har mycket riktigt en extremt skarp och kontrastrik bild. Även färgåtergivningen framkallar omedelbart wow-utrop: TX-65AX800E återger nyanserade och exakta färger utan att överdriva. Det kan faktiskt påminna om en viss annan bildteknik …

Panasonic tycks inte heller har glömt sina trogna fans bland entusiaster och professionella installatörer. 65AX800 har THX-godkända bildlägen direkt från fabrik, vilket ger en förutsättning för väldigt korrekta färger direkt ur kartongen. Dessutom finns särskilda professional-lägen med en möjlighet för full färgkalibrering (CMS). Efter en runda med kalibrering kunde vi konstatera att Panasonic-skärmen har en neutral färgåtergivning av referensklass, en klar förbättring mot fjolårsmodellen.

Slutsats
Panasonic har jobbat ihärdig för att rätta till ett mediokert intryck från förra året, och visar att de återigen kan hänga med de allra bästa. TX-65AX800E har en extremt tjusig bildkvalitet som visar allt av både HD- och 4K-material från sin bästa sida. Panasonic har dessutom meddelat att de snart stöder Netflix-appen i 4K-kvalitet. Det ser vi fram emot!

(08/14) AH
Betyg: 6
Pris: 35 000 kr
Läs hela recensionen här

 

JVCDLAX500R_990

Årets bästa projektor

D-ILA-projektor: JVC DLA-X500R

Bättre bild får du inte!

Den här projektorn från JVC har den bästa bildkvaliteten vi har sett. Punkt slut.

SE gullikon 2014.indd

X500 har tredje generationens e-shift-teknik, som är JVC:s smarta metod att simulera en äkta Ultra-HD-bild. I stället för att använda en ännu dyrare och jättestor 4K-bildpanel med 3840 x 2160 pixlar har X500 två stycken 1080p-HD-paneler. Bildsignalen delas upp i två delar, varav ursprungsbilden återges av den ena panelen och den inbyggda processorn räknar sig fram till vilka pixlar som saknas och sedan skickar informationen till den andra panelen. Bildinformationen från de två panelerna flätas sedan ihop till en bild som rent subjektivt ser ut som ”nästan-4K”, helt utan synligt rutmönster. Det bör dock påpekas att äkta 4K-material, som X500 också stöder, inte blir lika skarpt och detaljerat med den här tekniken som med en riktig 4K-projektor.

Bildkvalitet
Till och med direkt ur kartongen har JVC DLA-X500 en briljant bildkvalitet. Allt smäller till mot oss, först och främst tack vare en enorm kontrastnivå. Efter kalibrering är färgerna helt neutrala, medan de hade ett gulstick innan, och det vi trodde var kolsvart har blivit ännu svartare.

Optiken är superskarp och tack vare de två bildpanelerna lyckas projektorn simulera 4K-upplösning på ett imponerande sätt. Med 4K-material är den inte riktigt lika skarp som Sonys dubbelt så dyra 4K-modell VPL-VW500ES, däremot har den en ännu bättre bild med film i 1080p HD-upplösning. Vilket fortfarande är det allra viktigaste. JVC är framför allt överlägsen på svärta, vilket ger en enorm djupkänsla!

JVC DLA-X500R ser storslagen ut även i 3D och är helt enkelt vår nya referens.

(04/14) GN
Betyg: 6
Pris: 50 000 kr
Läs hela recensionen här

 

LG OLED årets TV innovasjon_990

Årets bästa TV-innovation

LG OLED-TV

Banbrytande bildkvalitet

Utmärkelsen Årets TV-innovation går till en teknik som redan har tagit TV-marknaden med storm!

SE gullikon 2014.indd

Efter att ha varit en mytomspunnen och hett eftertraktad bildteknik under flera år går OLED-skärmarna nu äntligen att köpa. TV med organiska lysdioder kombinerar de bästa egenskaperna från LCD och plasma i en och samma TV och representerar ett markant lyft i bildkvalitet.

Koreanska LG Electronics är den första tillverkaren som verkligen har lyckats massproducera OLED-TV i stor skala. De tycks vara fast beslutna att göra den exotiska tekniken till något för alla: priserna har sjunkit dramatiskt, från 80 000 kronor vid introduktionen till att till och med gå att köpa för under den magiska gränsen 20 000 kronor för en 55-tums Full-HD-TV.

LG är också på gång med sin första OLED-TV med 4K-upplösning. I första omgången kommer de ultraupplösta modellerna att vara betydligt dyrare, men LG meddelar att de håller på att effektivisera produktionen. På sikt kan faktiskt OLED-paneler bli billigare än dagens LED-LCD-paneler!

Det skulle medföra stora förändringar för TV-marknaden och vi ska inte bortse från möjligheten att konkurrenterna börjar köa för att låna LG:s OLED-teknik i framtiden. Vi ser fram emot att följa utvecklingen och är extra nyfikna på vad ärkerivalen Samsung kan plocka fram ur hatten vid nästa stora lansering!

AH
Läs hela recensionen här

Här hittar du alla våra tv-tester

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen