annonse
annonse
annonse

Tunn och tilltalande

Samsungs nya fickspelare är lätt, tunn och snygg. Men har den vad som krävs för att skilja sig från mängden på den stenhårda marknaden?

Nu för tiden har de flesta mobiltelefoner en fullt användbar mediespelare i menysystemet. I andra änden av det stora urvalet finns spelare som iPod Touch med stor skärm och stort minne. Samsung YP-Q1 hotar egentligen ingen av kategorierna utan är en slags lagomprodukt som hamnar mittemellan. För bortsett från tunnelbaneguiden så har min två år gamla Sony Ericsson-mobil samma eller bättre funktionalitet.

Lättviktare
Det är ingen tvekan om att Q1 har en tilltalande design och är både lätt och tunn. Skärmen upptar naturligtvis en stor del av fronten men undantag för en rutformad touch-panel längst ned som används för all navigering. Det är väldigt ovant i dessa touch-screen-tider, där man på andra och liknande apparater pekar direkt på skärmen när man navigerar. Men ok…

Första irritationsmomentet är att Q1 använder en speciell kontakt för laddning och dataöverföring, i stället för den så vanliga mini-USB-kabeln som majoriteten av sådana här apparater brukar ha. Glömmer man ”specialsladden” hemma så kan man alltså inte få hjälp av någon annan! Dessutom går Q1 i ”USB-läge” när man laddar med kabeln ansluten till en dator. Då går det inte att använda den, så man alltså inte kan ladda och lyssna samtidigt. Inte bra.

Haltande skötsel
Det tar tid att vänja sig vid den ytterst känsliga touch-användningen, och man gör en hel del feltryckningar och ofrivilliga val innan man får fason på den. För vår del kunde Samsung lika gärna ha givit Q1 billigare och mer lättanvända knappar eftersom man ändå inte navigerar på skärmen! Vi saknar också styrknappar på hörlurssladden med volym, framåt/bakåt och play/pause, det hade underlättat betydligt.

Bra skärm
Skärmen har bra kontrast och ljusstyrka och fungerar fint i de flesta fall. Upplösningen på 320 x 240 bildpunkter är inte mycket att skryta med, men räcker för att titta på bilder och MPEG4-video med. Q1 har också ett par enkla spel, men det är så pass svårt att styra dem att man snart ger upp. Ett litet plus om man är på storstadssemester i utlandet är tunnelbanekartorna som ligger under ”Prime Pack”-ikonen. Man kan zooma in i kartorna för att läsa innehållet bättre.

Bra ljud
Ljudet i de medföljande hörlurarna är ganska så bra. Bra diskant och användbar bas ger fina musikupp­levelser, under förutsättning att man får in de relativt stora pluggarna tillräckligt långt in i örat. Nackdelen med den här typen av pluggar är att de inte passar dem med små hörselgångar och att passformen är begränsad. De stänger också ute oväsen från omgivningen sämre än ”in-ear”-typen. Vi bytte till vår trofasta Koss Porta Pro, och musiknjutningen var ett faktum!

Filöverföring
Överföringen av filer kan göras med en rad olika program. Emodio (en förkortning av Emotional Studio) är Samsungs nya medieorganiserings- och överföringsprogram. Utöver att överföra filer fram och tillbaka till Q1 ser det till att spelaren har den senaste programvaruversionen. I Emodio finns också ett filkonverteringsprogram som automatiskt gör om video till format och upplösning som passar Q1.

Man behöver dock inte installera Emodio för att göra överföringar. Sådana program har lätt att ”lägga beslag” på filtyper från andra avspelningsprogram, så man måste ständigt in och överstyra manuellt. Använder man Windows Media Player på PC:n kan man lika gärna använda den för filöverföringen också. Eller ännu enklare: Utforskaren, där man kan dra och släppa filer direkt i rätt mappar.

Slutsats
Samsung YP-Q1 får godkänt. Det är inget jag skulle köpt själv, men kanske utrustat barnen med som semesterunderhållning. De är mycket tålmodigare och har mindre fingrar än jag, vilket passar den överkänsliga touch-styrningen. YP-Q1 fyller en liten nisch för folk som behöver en spelare med skärm men inte vill använda mobiltelefonen. Batteritiden är bra, men vi saknar en liten fjärrkontroll på hörlurssladden som skulle gjort spelaren mer fickvänlig.

Samsung YP-Q1 når inte riktigt hela vägen fram. Trots god design och fina menyer saknar den det där lilla extra som gör att den sticker ut på den allt större marknaden för fickspelare.
 

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.