Tunga prylar i tunna skal

Asus visade bland annat upp tuffa mobiler och superlÀtta datorer.

Bland alla produkter som Asus visade upp pÄ CES-mÀssan fanns tvÄ intressanta mobiltelefoner. NÀr de kommer till Sverige vet vi inte, men vi hÄller tummarna!

ZenFone AR Àr konstruerad speciellt för virtual reality och augmented reality. Foto: Asus
ZenFone AR Àr konstruerad speciellt för virtual reality och augmented reality. Foto: Asus

 

ZenFone AR Àr bokstavligt talat inte av denna vÀrld, den Àr byggd speciellt för virtual reality och augmented, med stöd för Googles Tango- och Daydream VR-plattformar.
Specifikationerna Ă€r inte heller ordinĂ€ra. Bland annat Ă€r detta vĂ€rldens första mobiltelefon med 8 GB RAM – lika mycket som de flesta nya datorer. Lagringskapaciteten ligger pĂ„ samma nivĂ„: 256 GB. Andra höjdpunkter som Ă€r vĂ€rda att nĂ€mna Ă€r tre kameror: en konventionell kamera med 23 Mp, en infraröd djupkamera med lasermĂ€tning av avstĂ„nd samt en tredje för att spĂ„rning av rörelser.

SkĂ€rmen Ă€r pĂ„ 5,7 tum och har WQHD-upplösning (2160 x 1440). Enligt Asus hĂ„ller grafikprocessorn samma klass som en stationĂ€r dator. Allt detta bevisar faktiskt att man mycket vĂ€l kan ha VR i mobiltelefonen – den mĂ„ste bara ha lika mycket muskler som en fullvuxen VR-kompatibel dator!

12x zoom och ljusstark optik. ZenFone 3 Àr en hÄrd nöt att knÀcka för de redan hÄrt pressade kameratillverkarna. Foto: Asus
12x zoom och ljusstark optik. ZenFone 3 Àr en hÄrd nöt att knÀcka för de redan hÄrt pressade kameratillverkarna. Foto: Asus

 

12x zoom
ZenFone 3 Zoom har som partytrick en huvudkamera med kraftfull optisk zoom pÄ inte mindre Àn 3,5x, plus digital zoom som förstorar upp till sammanlagt 12x. Precis som vi har sett i flera andra mobiler den senaste tiden har anvÀnder sig Asus av flera kameror för att Ästadkomma de fina specifikationerna. I detta fall en 25 mm/71,7-vidvinkel och en 59 mm  2,3x-zoomkamera. BÄda med 12 Mp bildsensor. Det finns 4-axlars optisk bildstabilisering och 3-axlars elektronisk dito. Om de 12 megapixlarna inte rÀcker sÄ kan man sÀtta ihop fyra bilder till en enda med 48 Mp. Det gÄr dessutom att filma 4K-video.

Telefonen Àr bara 7,9 mm tjock, vilket pÄstÄs göra den till vÀrldens tunnaste med 5,5-tums skÀrm. ZenFone 3 Zoom har upp till 4 GB RAM-minne och upp till 128 GB lagringsutrymme pÄ.

Batteritiden Àr ett stÀndigt problem för smartmobiler. Det har Asus motverkat med ett 5000 mAh-batteri, vilket Àr ungefÀr dubbelt sÄ mycket som en typisk smartmobil. Man kan till och med anvÀnda telefonen som en powerbank och ladda andra enheter via USB!

ZenBook 3 Deluxe ser ut att vara lika snabb som den Àr tunn. Foto: Asus
ZenBook 3 Deluxe ser ut att vara lika snabb som den Àr tunn. Foto: Asus

 

Tunnare, snabbare
Vi tycker att Asus serie med ZenBook-laptopar Ă€r riktigt lĂ€ckra. Det senaste tillskottet, som ocksĂ„ presenterades pĂ„ CES 2017, Ă€r ZenBook 3 Deluxe. Enligt Asus har den 14-tums skĂ€rm i ett 13-tums chassi. Hur man Ă€n vrider och vĂ€nder pĂ„ datorn Ă€r en tum fortfarande en tum, men ramen runt skĂ€rmen Ă€r onekligen tunn. Datorn Ă€r 12,85 mm tjock – en bit frĂ„n vĂ€rldsrekordet, men fortfarande tunt.

PÄ insidan Àr det dÀremot upplagt för vÀrldsrekord, med hjÀlp av sjunde generationens Intel Core i7-processor (upp till) 16 GB RAM och (upp till) 1 TB SSD. De tvÄ USB-C-portarna stöder Thunderbolt 3, sÄ allt Àr förberett för snabb extern grafik.

Asuspro vÀnder sig till professionella pÄ sprÄng. Foto: Asus
Asuspro vÀnder sig till professionella pÄ sprÄng. Foto: Asus

 

I den pris- och prestandamĂ€ssigt tunga Ă€nden av prisskalan visade Asus bara upp en 1-kilos business-laptop med 10 timmars batteritid – som ocksĂ„ skryter med 14-tums skĂ€rm pĂ„ 13-tums yta. Skalet Ă€r 14,9 mm pĂ„ det tjockaste stĂ€llet.

Datorn Àr gjord av en magnesiumlegering och förutom att se snygg ut sÄ Àr den byggd för att tÄla ett liv pÄ sprÄng. Den klarar dÀrför fritt fall enligt MIL-810G-standarden och tangentbordet Àr spilltÀtt sÄ att det inte tar skada av att dela en kopp kaffe med sin Àgare.

Asuspro B9440 har 7:e generationens Intel Core i5/i7-processor, upp till 16 GB RAM och max 512 GB SSD-disk. Och tvÄ USB-C-portar. Priset Àr okÀnt, men det Àr knappast billigt.

Les ogsÄ
Nu blir allting smart

Sakernas internet, smarta hem och dansande robotar
Imponerande bÀrbara frÄn Dell

XPS 15 utklassar Macbook Pro och XPS 13 blir hybrid
Sennheiser satsar pÄ trÄdlöst

BÄde smÄ och stora lurar utan sladd visades upp i Vegas
Sonys första OLED-TV Àr genial

Bildpanelen ÄR högtalaren. Vi har bĂ„de sett och hört den.
Tungt och klassiskt frÄn Harman

SpÀnnande Revel-konceptmodell och klassiskt Äterseende frÄn JBL.
Lövtunn OLED frÄn LG

W som i Wallpaper. Eftersom den Ă€r sĂ„ tunn. Vi snackar 2,57 millimeter – och den ser fantastisk ut.
Kan Samsungs LCD Àntligen utmana OLED?

En ny generation ”Quantum Dot” ger bĂ€ttre fĂ€rger Ă€n nĂ„gonsin.
Teknologiska landvinningar frÄn LG

TV-apparaterna blir Ànnu plattare och Ànnu bÀttre. Hemmet blir smartare. Och robotarna kommer!
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×