annons
annons

Teknik

Terminator 2 blir ”verklighet”

Flytande metall antar olika former – även mänskliga.

Nu visar det sig att ”domedagen” kan vara närmare än vi tror. Forskare har nämligen kommit ett steg närmare att skapa en T-1000 i verkligheten. Eller åtminstone härma dess dynamiska form.

Ett forskarlag vid North Carolina State University har förstått sig på en flytande metalls egenskaper så att de kan manipulera den på samma sätt som mördarmaskinen T-1000 från filmen Terminator 2. De har till och med kommit så långt att de kan forma människoliknande miniatyrmodeller.

Gallium_T1000
Överst: T-1000 från Terminator 2. Underst: Första babysteget mot äkta vara.

Galliumlegering
Genom att tillföra elektrisk laddning till en flytande galliumlegering i vatten (legeringen har flytande form i rumstemperatur) kan forskarna manipulera dess form. Ytan oxiderar när spänning tillförs och försvinner sedan spårlöst när spänningen försvinner. Den oxiderade ytan är (i vatten) tillräckligt fast för att behålla vilken form som helst tills spänningen försvinner.

– På en flytande droppe finns det två primära källor till form och beteende: tyngdkraft och ytspänning. Om du kan kontrollera ytspännigen kan du kontrollera vätskans form, säger dr. Michael Dickey till Popular Science.

Olika användningsområden
Att kunna ändra form på flytande metaller kan ha en mängd olika praktiska användningsområden, enligt dr. Michael Dickey. Kretsar kan förändras i realtid för att utföra speciella arbetsuppgifter. Speglar i kameror och teleskop kan förändras för att ställa in fokus efter olika situationer och avstånd. Och kanske kan samma egenskaper och tekniker finnas i andra material.

Fungerar inte i luft
I luft är galliumlegeringens oxiderade yta för stark för att kunna ha samma effekt som i vatten, men dr. Michael Dickey anser att tekniken bör kunna överföras till andra material under andra förhållanden.

T-10002
Räkna inte med en fullvuxen T-1000 riktigt än.

I galliumlegeringen finns effekten bara i väldigt liten skala. Så fort massan blir för hög tar tyngdkraften över och hela formen kollapsar. T-1000 går därför bara att göra i miniatyr. Och John Connor och resten av världen kan sova tryggt. Tills vidare …

Här är en video som visar hur forskarna styr metallens form:

Källa: popsci.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-