annonse
annonse

Nyheter

Hundratusentals virussmittade smarta prylar samarbetade och genomförde den största attacken i internets historia.

annonse

Mardrömsscenariot att maskinerna gaddar ihop sig och anfaller mänskligheten är inte längre bara en science fiction-historia som hämtad från The Terminator.

Det hände nämligen i fredags.

Det var däremot inte Skynet som plötsligt fick ett medvetande, utan en hel armé av zombiekameror och förslavade kylskåp som tillsammans attackerade och sänkte många stora webbplatser, i vad som kallas för den största DDOS-attacken (Distributed Denial Of Service) i internets historia.

Spotify, Netflix och CNN gick ner
På fredag eftermiddag vid 13-tiden blev en lång rad av de mest populära webbplatserna plötsligt oåtkomliga för en stor del av användarna på den amerikanska västkusten. Även i Europa kändes attacken av. Bland webbplatserna som gick ned fanns Spotify, Netflix, PayPal, Twitter, Reddit, CNN, Pinterest och Fox News. Även flera tidningar drabbades, bland annat The Guardian, New York Times och Wall Street Journal. Attacken upprepades vid 18:00-tiden och återigen senare på kvällen.

Det var inte själva webbplatserna som var målet för attacken, utan en av de så kallade DNS-servrarna som översätter webbadresser till IP-nummer som datorer förstår sig på. Men det innebar ändå att underliggande webbsidor inte gick att nå för användare som använde just den DNS-servern för att komma ut på nätet.

Smarta prylar blev var zombier
Attacken var inte bara mycket kraftigare än normalt. Den visade också på en svaghet i ”Sakernas internet” (Internet of Things, IoT). De miljontals anrop som attacken bestod av utfördes nämligen av uppkopplade smarta enheter som var kapade av hackare och samlade i ett så kallat zombienätverk. I nätverket ingick webbkameror, datorstyrda videoinspelare och en rad andra smarta prylar. Gemensamt för dem alla var att deras inbyggda datorkretsar kom från tillverkaren XiongMai Technologies, som levererar styrsystem till en mängd olika elektroniktillverkare. Säkerhetsföretaget Krebs Security kom tidigare i oktober fram till att fler än 515 000 smarta enheter uppvisade tecken på att vara drabbade av virus.

Detta är första gången smarta enheter har använts i DDOS-attacker, och det visar att det finns en säkerhetsmässig nackdel med vår nya sköna värld och våra smarta hem med smarta enheter överallt.

Vi har fått lära oss att varje gång vi börjar använda en ny dator så måste vi komma ihåg att installera ett antivirusprogram och helst också en brandvägg. I framtiden måste vi komma ihåg att även kylskåpet och videokameran innehåller datorer och att de måste skyddas på samma sätt.

Annars vaknar vi upp en dag och upptäcker att hemelektroniken har vänt sig mot oss. Och då är det inte säkert att den nöjer sig med att stänga av Netflix. Då kanske du kommer hem till en dörr med ett elektroniskt lås som vägrar öppna sig – och bakom den har kylskåpet beställt lastpallar med mjölk och fläskfilé, samtidigt som tvättmaskinen kör ylleplaggen i 95 grader.

Källor: The GuardianGizmodoPolitiken

Les också:

Se så liten den är

Hemmabio i bakfickan? Javisst. Sonys platta projektor är så liten och bärbar att den kan tas med vart som helst.

Stor Harry Potter Tävling

Ljud & Bild ger dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.

Nu är McIntosh billigaste här

MT-2 är McIntoshs billigaste skivspelare. Fast det är klart, allt är relativt.

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

Allt om Samsungs TV-modeller 2018

Samsung lanserar ett brett spektrum av intressanta TV-apparater i år, och den avancerade QLED-serien utökas med flera nya modeller.

Schweizisk highend light

Förstärkarna från Soulution blev snabbt en favorit hos recensenterna, nu kommer den billigaste modellen hittills. Fast billig är den inte.

Kameraglasögon läser för blinda

OrCam MyEye är en kamera som tar bilder av text och läser upp den högt.

Asus droppar ramarna

Asus släpper två Zenfone 5:or där skärmen täcker nästan hela mobilen.

Bättre trådlöst ljud från Dynaudio

Den kritikerrosade Xeo-högtalarserien kommer i nya versioner med ännu bättre ljud och inbyggt Bluetooth.

Hands on: Sony MWC XZ2 och XZ2 Compact

Vi har pillat på Sonys nya mobiler

Matebook X Pro

Huawei inleder årets mobilmässa med att släppa en ny laptop.

Nokia lanserar fem nya mobiler

Nokia vill återvända som en viktig aktör på mobilmarknaden och satsar därför tungt på MWC-mässan med hela fem nya telefoner.

På forsidan nu

Sony Xperia XZ2

Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

The Big Sick: Charmig kulturkrock

Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

Wind River: Mästerligt vildmarksdrama

Taylor Sheridan (regissör) ligger bland annat bakom de underbara manuskripten till Sicario och Hell or High Water. Med sin andra...

Here and Now: Fasaden rämnar

Den aningen konstruerat progressiva/liberala familjen Bayer-Boatwright lever livet i de finare delarna av Portland, Oregon. Pappan i huset, Greg (Tim...

Philips 65OLED873

Under tiden som resten av TV-tillverkarna är fullt upptagna med den sista finputsningen har Philips redan lyckats få ut sina...

annonse
annonse
annonse
annonse
x

TÄVLING!

Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

Delta i tävlingen

I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.