Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Världens snabbaste wifi-router

Netgear Nighthawk X8 klarar totala wifi-hastigheter på uppemot 5,3 Gbit/s.

Av / 2015-10-02 - 11:28
Världens snabbaste wifi-router

Netgear Nighthawk X8, även kallad R8500, är den första routern som använder sig av AC5300-standarden, vilket ska ge nästan 2,3 Gbit/s i hastighet på 5 GHz-bandet och 1 Gbit/s på 2,4 GHz-bandet. Eftersom Nighthawk X8 har två 5 GHz-kanaler ska den kunna ge en sammanlagd trådlös hastighet på uppemot 5,3 Gbit/s. I verkligheten kommer du dock aldrig komma upp i den hastigheten om inte routern står alldeles bredvid dina inkopplade enheter. Men snabbt lär det gå i alla fall!

Automatisk hantering av enheter
Nighthawk X8 har åtta enheter – fyra interna och fyra externa – som ökar räckvidden och hastigheten, och tack vare MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output) klarar den många inkopplade enheter utan problem. När du kopplas in en enhet på 5 GHz-bandet ansluts den automatiskt till den kanal som passar bäst, vilket minimerar risken för att routern får problem på grund av störningar på bandet eller när flera enheter försöker hämta IP-adress samtidigt.

Netgear-routern stöder så kallad Quad-Stream på alla tre frekvensbanden, vilket gör att den kan ge trådlös dataöverföring till och från fyra olika enheter på varje frekvensband – samtidigt.

Den har också en teknik som kallas för Beamforming+ och som ska ge ännu längre trådlös räckvidd, så att all streaming fungerar felfritt i hela hemmet, oavsett om det handlar om stora mängder data, 4K-video eller spel på internet.

Nighthawk X8 har USB 3.0-portar som kan koppla hårddisken till nätverket och molnlagring.

Pris och tillgänglighet
Netgear Nighthawk X8 kommer i slutet av november. Något svensk pris har vi inte fått tag i, men i USA ska den kosta 400 dollar så räkna med ungefär 4 000 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen