annons
annons

Teknik

Till Mars på 3 dagar?

NASA jobbar på saken!

Att resa till Mars har blivit mänsklighetens stora mål, numera gäspar folk bara de tänker på en ny resa till Månen. Att kolonisera den röda planeten är en dröm för många visionärer som inser att vår egen planet inte kommer att räcka till för evigt.

Läs också: Elektriskt jetplan ska starta och landa vertikalt

Ett av många problem med att åka till Mars med ett bemannat rymdskepp är att det tar långt tid att tillryggalägga avståndet. Närmare bestämt ett halvår med dagens teknik.

Nu jobbar emellertid den amerikanska rymdstyrelsen NASA med ett projekt som kan ta ett rymdskepp dit på bara ett par dagar. Allt med hjälp av ett laserdrivet framdriftssystem. En 100-kilos kapsel kan ta sig till Mars på tre dagar, ett bemannat rymdskepp på en månad. Det är en sjättedel av tiden det skulle ta med dagens teknik, så det är verkligen ett framsteg!

Elektromekanik
Systemet använder sig av elektromekanisk acceleration i stället för det konventionella sättet att förbränna bränsle. Det enorma lagret bränsle gör rymdskeppet onödigt tungt och otroligt ineffektivt för att färdas långa avstånd. Så fungerar inte ett elektromekaniskt system.

– Elektromekanisk acceleration begränsas bara av ljusets hastighet, medan kemiska system begränsas av energin från kemiska processer, säger NASAs Philip Lubin i en beskrivning av tekniken (ladda ner PDF).

Den nya tekniken använder en ”väldigt intensiv ljuskälla” för att accelerera materia. Att förverkliga den kan dock visa sig vara svårt eftersom det bland annat kan kräva en stor ring med supermagneter lika stor som den enorma partikelacceleratorn vid CERN, som sträcker sig över stora områden i Schweiz och Frankrike.

Här är en video från NASA som beskriver tekniken.

Källa: BGR

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-