annons

5 tips: Så ger rummet dig bättre ljud

Teknik

Av alla komponenter i signalkedjan är det rummet som påverkar ljudet absolut mest.

(Foto: Tillverkare)

Det är inte bara att köpa den största och finaste anläggningen och sedan förvänta sig att den ska låta optimalt hemma hos dig. Är det något vi har märkt när vi har testat högtalare i alla möjliga storlekar så är det att rummet påverkar ljudet mer än någon annan komponent i signalkedjan. I ett visst rum kan faktiskt en mindre högtalare låta bättre än sina större och dyrare storebröder.

Läs också: Så placerar du högtalarna

Ett exempel är highend-högtalarna Piega Classic 60.2, som vi testade och hyllade med champagne och fanfarer i oktober 2015. Klockrent ljud och en hård och potent bas fick oss att flina med hela ansiktet. Nu har vi fått in storebror, Classic 80.2, för test och även om allt tyder på att den spelar ännu tyngre med sina dubbla 10-tums baselement och ett större bandelement i mellanregistret, så det är inte så enkelt.

Just nu har vi Piega Classic 80.2 i testrummet och det har inte varit helt oproblematiskt. Foto: Geir Gråbein Nordby
Just nu har vi Piega Classic 80.2 i testrummet och det har inte varit helt oproblematiskt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Storebror är oerhört känslig för hur den placeras i rummet. Vårt testrum är strax över 30 kvadratmeter stort och det visar sig vara i minsta laget. Ställer vi högtalaren för nära bakväggen så blir basen svulstig och odefinierad. Drar vi ut den för långt på golvet så blir stereoperspektivet lidande eftersom den kommer för nära lyssningsplatsen. Det beror på att frontbafflarna är stora och helt platta, vilket orsakar diffraktion när övertonerna vandrar längs fronten.

Vi hade framgång med Cardas beräkningar. Deras Speaker Placement Calculator hittar du här, och du kommer att lägga märke till att den bara utgår från rummets bredd. Inte längd. Det verkar konstigt, men fungerar. Observera att avståndet till högtalaren och bakväggen blir väldigt stort, av praktiska skäl kan det med fördel halveras exakt.

Vi var också tvungna dra soffan lite längre fram än vad vi brukar, för att få basen att sitta bättre.

Möbler mot hårda övertoner
Alla högtalare påverkas av rummet, i mer eller mindre utsträckning. Övertonregistret kan låta allt från silkeslent till hårt, beroende av materialen i rummet. Ett minimalistiskt vardagsrum med få möbler låter hårdare än ett som är tätt möblerat eftersom möblerna bryter upp reflektionerna i rummet. Parkett, som nästan alla har i dag, låter dessutom hårdare än heltäckningsmatta.

annons

Rummets storlek avgör basresponsen
Basåtergivningen är mer beroende av rummets storlek. Ju lägre ner högtalarna går i frekvens desto större blir problemen med utfasningar och stående vågor, så att en högtalare som egentligen ska låta stort och tungt plötsligt känns luddig och slapp. Tänk också på att två högtalare som båda når ner till 20 Hz på papperet kan fördela energin på olika sätt. Den ena kanske har mer tryck i 60 Hz-registret än den andra, så de reagerar olika på reflektioner från väggarna. Du märker kanske att den ena kan stå närmare bakväggen än den andra utan att ljudbilden påverkas märkbart negativt.

annons

Enkla tips
Ett som är säkert är att det inte finns två rum som låter likadant, och en högtalare som fungerar perfekt i ett rum fungerar inte lika bra i ett annat. Det kan hända att du behöver ta till ett par enkla knep för att för att få ett optimalt ljud. Utan att bli vild och galen med matematik, basfällor, diffusorer och absorbenter, så finns det ett par enkla tips du kan följa.

speaker-placement-2ch-460x358

1. Jobba med placeringen av högtalarna.
Använd gärna en rumskalkylator för att få en utgångspunkt och flytta sedan högtalarna fram och tillbaka i små steg för att hitta platsen där du får den bästa kompromissen mellan stram bas och en öppen och stor ljudbild.

Living Room Furniture Maryland Livingroom Regarding Rana Furniture Living Room Renovation

annons

2. Du kan aldrig få för mycket möbler!
En stor och bra soffa, och gärna ett par fåtöljer, är perfekt. Hellre tyg än skinn. Har du parkett eller klinkers så kan du överväga att lägga en matta mellan dig och högtalarna. Den absorberar en del av reflektionerna.

sumopix-460x347

3. Absorberande paneler
Det lönar sig att hänga en absorbent på varje sidovägg, lite framför varje högtalare. De fungerar på samma sätt som mattan på golvet framför, nämligen att minska de första reflektionerna. Oroar du dig för att ska bli fult så går det att vara kreativ och till exempel täcka en tavla med scenmolton (tjockt tyg) och kanske till och med rama in den. Sådant tyg finns även i vitt, som går att måla, så här är det bara att använda fantasin.

Du kan också köpa färdiga ljuddämpande tavlor, till exempel hos sumopix.com.

MA-Apex-AW12-spikes-460x345

4. Använd spikes!
Högtalarna låter bäst om de står stabilt på golvet. Som regel betyder det att de (eller stativet) står på piggar/spikes. Står högtalarna på en matta så se till att piggarna tränger igenom mattan och når ner till det hårda golvet under. Står de på parkett eller ett underlag som kan skadas av spetsarna så kan du lägga skyddande brickor under. Spikes och brickor ingår ofta när du köper högtalarna.

Skjermbilde-2016-04-11-kl.-16.24.30-460x238

5. Digital rumskorrigering
Basfrekvenser som tar ut varandra på grund av reflektioner kan inte återskapas med någon form av digital rumskorrektion. Men sådan teknik kan ändå strama till ljudbilden en hel del och ge ett bättre stereoperspektiv. Du kan till exempel prova med DSpeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core, som finns hos L-Sound.

Läs också: Vi bygger hemmabio.

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
annons

Läs också

Nu vet vi nästan allt om Samsung Galaxy S20

S20 och S20+ är snarlika men S20 Ultra får en enorm skärm och Samsungs bästa kamera hittills.

Den här Leica-kameran saknar något

En helt ny bildsensor ska ge mycket bättre detaljer i svartvitt.

Nu stängs butikerna

Efter 27 år stänger 119 butiker över hela världen.

Allt-i-ett-spelare från Mark Levinson

Mark Levinsons nya spelare klarar det mesta.

Speedy Gonzales

Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

Creative-soundbar med Atmos och SXFi

Creative utlovar 3D-ljud med Dolby Atmos trots kompakt format.

B&O:s tredje försök med True Wireless

Beoplay E8 3rd Generation är mindre än sina föregångare. Ändå är de starkare och har bättre batteritid.

Fjärrkontroll till Sony-kameror

Det nya greppet har fjärrstyrning av kameran och är dessutom ett praktiskt bordsstativ.

Uppgradera ljudet med ny pickup

Rega har tweakat en av sina bästa MC-pickuper.

Seriös skivspelare du har råd med

På CES lanserade Audio-Technica en ny toppmodell i budgetserien: AT-LPW50PB.