Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nu finns Marty McFlys sko!

Ända sedan ”Tillbaka till framtiden 2” har vi längtat efter en sko som knyter sig själv. I sommar kommer den.

Av / 2016-03-17 - 11:10
Nu finns Marty McFlys sko!

”En sådan vill vi ha!”

Fantastiska uppfinningar och prylar i science-fiction-filmer blir faktiskt verklighet ibland. Det skulle kunna bero på att regissörerna har profetiska talanger. Fast oftast är förhållandet omvänt: forskare och ingenjörer älskar också science-fiction och vill förverkliga filmskaparnas drömmar.

En av de mindre livsavgörande, men ändå smarta, uppfinningarna är de självsnörande Nike-gympadojorna som Marty McFly får när han anländer till framtiden i ”Tillbaka till framtiden 2”. Dem har vi skrivit om många gånger vid det här laget, men nu, ett halvår efter datumet som filmen utspelas (21 oktober 2015) så går de faktiskt att köpa.

Foto: ”Back to the Future II”
Foto: ”Back to the Future II”

Skon heter Nike Hyperadapt 1.0. När man sätter ner foten i den så aktiverar en kontakt i hälen robotsnörningen och ett ögonblick senare sitter skon orubbligt fast. Med hjälp av två knappar på sidan kan man justera snörningen så att skon sitter bekvämt.

https://www.youtube.com/watch?v=z7Cyv3cvIxY

Vad skorna kostar är det ingen som vet ännu, men de ska gå att köpa lagom till sommaren. Man måste vara medlem i Nike+-klubben för att få köpa dem.

Nu när vi har sett självsnörande skor, Pepsi Perfect och nytillverkade DeLorean-sportbilar väntar vi med spänning på Hoverboarden. Alltså en riktig, svävande skateboard. Inte en självantändande mini-segway!

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen