Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Kinesiskt bolag köper 13 % av Bang & Olufsen

Är det början på ett uppköp?

Av / 2016-04-11 - 09:40
Kinesiskt bolag köper 13 % av Bang & Olufsen

I torsdags köpte kinesiska Sparkle Roll Group en betydande aktiepost i Bang & Olufsen. 13,1 procent av det danska bolaget köptes till aktiekursen 85 kronor, vilket är högre än vad kursen varit de senaste fem åren. Det ledde till att fredagens aktiekurs steg från 69 till 75 kronor.

Sparkle Roll ägde sedan tidigare 5,6 procent av företaget och har alltså nu sammanlagt 18,7 procent. Aktiepriset 85 kronor är en tydlig signal till andra potentiella investerare vad Sparkle Roll anser att företaget är värt. Det innebär att det inte är troligt att andra är villiga att betala mer.

Det spekuleras nu om detta är början på ett fullständigt uppköp av det danska bolaget. Men B&O:s chef Ole Andersen säger till finans.dk:

– Hade det funnits ett konkret erbjudande så hade marknaden känt till det.

Bang & Olufsen har haft det svårt att få ekonomin att gå ihop den senaste tiden, och har sedan januari försökt hitta nya ägare.

2014 såldes bilstereoavdelningen till amerikanska Harman och nu verkar det alltså som resten av bolaget kan bli kinesiskt.

Källor:
finans.dk 1
finans.dk 2
borsen.dk
bloomberg.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen