Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Technics grymmaste skivspelare

Först fick legendariska SL-1200 nytt liv – nu kommer SP-10.

Av / 2017-08-30 - 17:52
Technics grymmaste skivspelare

På IFA avtäcktes Technics dyraste och – förhoppningsvis – bästa skivspelare hittills: SP-10R. Technics upprepar alltså bravaden de gjorde 2016 när de återupplivade den legendariska SL-1200 som en riktig highend-skivspelare i form av SL-1200G och specialmodellen SL-1200GAE.

Läs också: Technics-förstärkaren SU-G700 är en japansk fullträff

SP-10R är en modern reinkarnation av en ännu äldre spelare än SL-1200, från 1972. SP-10 såg nämligen dagens ljus två år tidigare, 1970. Den var ursprungligen avsedd för studiobruk, radiostationer och andra professionella sammanhang. När den nu kommer tillbaka är det i en mycket påkostad version, en renodlad highend-grammofon för privata musikälskare.

 

Technics SP-10 är en skivtallrik, motor och strömförsörjning som kan sättas fast på en bas, med valfri tonarm. Foto: Technics
Technics SP-10 är en skivtallrik, motor och strömförsörjning som kan sättas fast på en bas, med valfri tonarm. Foto: Technics

SP-10 är i själva verket en skivtallrik, en motor och en strömförsörjning som man kan bygga vidare på, och förse med den tonarm man själv föredrar.

Konstruktion
SP-10R kombinerar Technics mest avancerade digitala och analoga tekniker, som tillsammans ska ge ett optimalt signal/brus-förhållande och det mest stabila drivverket med lägre hastighetsavvikelser än någon tidigare Technics-kreation.

Motorn är direktdriven och saknar järnkärna (en så kallad ”coreless direct drive motor”). Det har den nya skivspelaren gemensamt med SL-1200G och i likhet med denna sitter det statorer på båda sidor av rotorn.

Själva skivtallriken är sju (!) kilo tyngre än den tyngsta hittills på SL-1200G. Det är mer än dubbelt så mycket, för att garantera en stabil drift. Skivtallriken består av tre skikt som är gjorda av mässing, gjuten aluminium och absorberande gummi. Varje skikt har en optimerad resonansfrekvens för att motverka vibrationer utifrån så att även den minsta påverkan från tonarmen och underlaget elimineras. Allt för att musiken ska återges så ren, detaljerad och opåverkad som möjligt.

 

Ett exempel på hur den gamla Technics SP-10 mkII kunde se ut. Mekaniken kan bytas ut direkt mot nya SP-10R. Foto: Technics
Ett exempel på hur den gamla Technics SP-10 mkII kunde se ut. Mekaniken kan bytas ut direkt mot nya SP-10R. Foto: Technics

Strömförsörjningen är inte någon traditionell transformator utan en konstruktion som ska ta förhindra jordbrum. Strömförsörjningen sitter separerad från huvuddelen för att eliminera oönskat brus

Tillgänglighet
På IFA visades en prototyp av Technics SP-10R. Skivspelaren påstås vara klar för massproduktion före sommaren 2018. Komponenterna kan ersätta de nuvarande i skivspelarsystem som bygger på SP-10 mkII (1975) och SP-10 mkIII (1981).

Technics planerar också att lansera en komplett skivspelare som bygger på SP-10R, med förmonterad tonarm och bas.

Några priser har Technics inte avslöjat.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

0
Rulla till toppen