annons
annons
annons

Nyheter

Surfplatta och mediespelare från Google

annons

Just nu arrangerar Google sin årliga konferens ”Google I/O”. På ett pressmöte i går kväll presenterade sökmotorgiganten två spännande produkter, som definitivt visar att Google satsar på att matcha Apple produkt för produkt, tjänst för tjänst.

Först och främst fick alla närvarande journalister stifta bekantskap med Android 4.1 Jelly Bean. Det har skett betydande förändringar i förhållande till Android 4.0 Ice Cream Sandwich, och bland de viktigaste märks större fokus på prestanda, prestanda, prestanda. Alla appar och menyer ska köra mer lättflytande och reagera snabbare. Samtidigt ska batteritiden förbättras, något som är möjligt genom att operativsystemet kan underklocka processorn när det behövs.

Utöver detta finns flera visuella förbättringar. Inmatning av text går fortare, och notifikationer är mer sofistikerade. Även kameran har förbättrats. Apples Siri fick redan en konkurrent som heter S-Voice i Samsung Galaxy S III, nu spänner Google musklerna. Med Android 4.1 ska du kunna göra sökningar med rösten, och sökresultaten står Google själva för. Är det inte så att Google redan är ganska så vassa på sökningar? Jo just det, så den här funktionen ser vi fram emot att testa.

Android 4.1 Jelly Bean innehåller naturligtvis fler nyheter än så här, du kan läsa om dem här.

Jelly Bean släpps i juli, de första enheterna som får operativsystemet blir Nexus 7, Motorola Xoom 2 och Galaxy Nexus.

Vi går raskt vidare till Googles två nya apparater, varav den mest oväntade är Nexus Q. Det är ett slags boll, eller en kula, som kan kopplas till TV:n eller högtalare. Den hämtar sedan material från molnet och Google Play-butiken. Mediespelaren kan styras från Android-enheter och det går att ha flera Nexus Q i olika rum. Detta kan tyckas vara Googles version av Apple TV, men den kan mer än så, till exempel kan olika användare lägga in låtar på gemensamma spellistor, som sedan spelas av Nexus Q. På samma sätt integreras också den sociala biten. På ett område kan dock inte Nexus Q jämföras med Apple TV och det är priset. Medan Apple TV går att köpa för bara 99 amerikanska dollar kommer Google-mediespelaren att gå loss på hela 349 dollar!

Inte fullt lika överraskande var att Google också lanserade sin egen surfplatta, Nexus 7. Den byggs av Asus och är bland annat utrustad med en fyrkärnig Tegra 4-processor, 1 GB RAM, antingen 8 eller 16 GB lagringsplats samt en 7-tumsskärm med 1280 x 800-upplösning. Nexus 7 ät inte tänkt som en dyr lyxprodukt, utan snarare en konkurrent till Amazon Kindle Fire som är en billig surfplatta med begränsade funktioner men som ändå har sålt enormt bra i USA. Även Nexus 7 blir billig, priset är låga 199 dollar. Den kan beställas redan nu och kommer till butikerna i mitten av juli. I USA, alltså …Här
kan du läsa om både Nexus Q och Nexus 7.

I dagsläget vet vi inte om och i så fall när Nexus 7 och Nexus Q kommer till Sverige.

Här är två videor som är Googles egna introduktioner till Nexus Q och Nexus 7:

 

 

annons
annons
annons
annons