annons
annons

Marten

Supreme på prov

Vi var i Göteborg för att få en provlyssning på ett par prototyper. Men vilka prototyper!

Marten Designs enorma fyrdelade toppmodell Supreme har ju funnits på marknaden några år. Nu är det dags för en ny version, tycker Leif Olofsson från Marten, och prototyperna till den nya värstingmodellen från firman står nu och spelar i lyssningsrummet på Chalmersgatan i Göteborg.

Jag blev inbjuden till att lägga vägarna förbi och se nykomlingen och dessutom lyssna lite på förhand för att kunna ha en upplevelse av vad som har hänt när det färdiga efter alla konstens regler tillverkade kabinettet är implementerat och de sista justeringarna gjorts för att anpassa till det. “Jag är så långt jag kan komma nu med prototypkabinetten”, säger Leif och tillägger med ett leende “och jag är nöjd!”.

supreme1

Det borde han också vara med det ljud och den makalösa musikupplevelse vi får oss till livs. Hur ett par så fysiskt enorma högtalare kan försvinna i ljudbilden på ett sådant sätt är närmast magiskt. Luft, närvaro, allt du kan tänka dig finns där. Men, å andra sidan, det är väl också vad man kan tillåta sig att kräva när prislappen med marginal kommer att passera tre miljoner…

Mycket av konstruktionen bygger på att få en enhet per sida istället för den tidigare modellens separata bastorn, därför sitter sex slavbasar på kabinettets baksida. De nya konvexa elementen på fronten från Accutone är också en viktig ingrediens som enligt Leif gjort att man kan ta återgivningen till nya höjder. Samma typ element har man ju redan implementerat i nykomlingen Tenor. Bestyckningen är sex slavbasar, sex basar (de tre överst och de tre nederst), ett övre bas/mellanregister och ett mellanregister – alla dessa har keramiska element. Som lök på laxen kommer så övre mellanregister och diskant/superdiskant med diamantelement.

Accutone har ett par likadana prototyper ståendes och man utbyter idéer om hur elementen kan utvecklas till att bli ännu bättre. Ett intressant samarbete, och Accutone ser numera Marten Design närmast som en sorts sparringpartner som kan hjälpa till att ta elementen så långt i prestanda som det bara är möjligt.

Vi gläder oss nu ännu mer nu till att höra den helt färdiga högtalaren, som ska premiärvisas för den breda allmänheten på CES i Las Vegas efter nyår. Dock är det första paret sålt redan på planeringsstadiet, så den kunden får sitt ex redan innan den officiella premiären. Lyckans ost…

supreme3

Det är i princip en sexvägshögtalare vi talar om – femvägs plus slavbas, så även om Leif kör med första ordningens filtrering är det inget litet delningsfilter som krävs.

supreme2

De nya konvexa elementen från Accutone säkrar en bättre time alignment och därmed kan man göra högtalaren mer frekvenslinjär. Notera den osynliga kantupphängningen.

supreme1a

Supreme 2 är en stor högtalare – Leif Olofsson är ingen liten pôjk!

www.marten.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-