annons
annons

TV och projektor:

Superflat TV eller projektor med supersvärta – upp till dig!

Ingen plasma men ändå väl så intressanta nyheter för cineasterna från JVC.


Den nya superflata TV-familjen från JVC är marknadens hittils tunnaste med inbyggd mottagare. De väger dessutom inte så mycket så man inte behöver fästanordningar i industriklass för att hänga dem på väggen. Sist men inte minst är strömförbrukningen reducerad mot tidigare modeller.

Större delen av skärmen är blott 39 millimeter tunn och den maximala tjockleken i mitten av skärmen är på 74 millimeter. Det är ungefär hälften av vad de flesta skärmar som kallar sig ”platta” är. 42-tumsvarianten väger mindre än 20 kg drar vid bruk 190 watt vilket är i den lägre änden av skalan..

Serien inkluderar två 42-tummare (LT-42DS9 og LT-42S90) och två 46-tummare (LT-46DS9 och LT 46S90) med tre HDMI-ingångar, intern digital eller analog mottagare och självklart med en upplösning på 1920 x 1080p.

Projektor med enorm kontrast
Om det snarare än projektorer som kittlar ens fantasi så kommer JVC med en nyhet även där – DLA-HD100. Vad är då speciellt med den? Den utnyttjar en teknologi som heter D-ILA och använder flytande kristaller precis som LCD men utan att vara baklyst. Det är nämligen LCD-projektorernas nackdel – det begränsar deras kontrastomfång. Med D-ILA belyses istället kristallerna ovanifrån ungefär som i en DLP-projektor – fast då utan den regnbågseffekt som brukar plåga dem. En perfekt lösning?

DLA-HD100 har en äkta panelkontrast på 30 000:1 vilket är konsumentmarknadens avgjort högsta hittils. Andra projektorer kommer bara nära med funktioner som dynamisk kontrast som läser av bilden och förändrar ljusstyrkan efter det. Och visst förbättrar dynamisk kontrast både mörka och ljusa scener. Problemet är bara att den inte kan göra så mycket åt scener med både starkt ljus och mörka skuggor på samma gång – här duger bara äkta kontrast.

Vi har redan nu en DL-HD100 i testlabbet och ett test av denna high-end-projektor kommer i aprilnumret av tidningen.
 
www.jvc.se
 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-