Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Studioljud i fickan

iRivers nya AK100 lagrar och spelar musiken i 24 bitar.

Av / 2013-02-22 - 13:59
Studioljud i fickan

De flesta musikspelare klarar bara av att spela MP3- och AAC-filer. Lägg därtill ett par mediokra öronproppar så inser man att ljudkvaliteten inte alltid är optimal.

iRiver vill ha det annorlunda med sin AK100. Det är en pytteliten spelare som säljs utan hörlurar eller öronsnäckor, i stället rekommenderar de att man investerar i ett par riktigt bra lurar.

astell-and-kern-front-and-back

Det speciella med AK100 är att den stöder avspelning av Apples okomprimerade AIFF-filer, ALAC (Apple Lossless Audio Codec) samt AAC-filer som används av iTunes Store. Och inte minst: Mastering Quality Sound (MQS) som är ljudfiler i 24 bit/192 kHz-upplösning som går att få tag ifrån HDtracks och som låter bättre än CD.

AK100 stöder även vanliga format som FLAC, OGG, WMA, MP3, WAV och APE.

Den kan också användas som DAC om den kopplas in till en PC, då görs ljudet analogt av den inbyggda Wolfson-omvandlaren WM8740.

Skulle man ändå inte vara helt nöjd med ljudet så går det att fintrimma karaktären med en fembands EQ. Spelaren och musiken sköts på en 2,4-tums pekskärm.

AK100 kostar 6 000 kronor.

Canman.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen