annons
annons

Photokina 2014

Storsläpp från Leica

En skärmlös Leica M, deras första 4/3-kamera och ny optik är bara en del av allt Leica lanserat.

Gårdagens presskonferens var kanske Photokina-mässans mest intressanta. Leica presenterade inte bara två nya S-kameror i mellanformatklassen för proffsfotografer, utan också billigare kompaktkameror för vanligt folk.

Det ska nämligen inte vara dyrt att köpa Leica längre. Kompaktkamerorna bygger visserligen på Panasonic-modeller, men inte vilka som helst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leica D-Lux för 1000 euro, som syns på bilden ovanför, bygger på Lumix LX100 med integrerad elektronisk sökare, 16 Mp-bildsensor i 4/3-format och en 24–75 mm-zoom med ljusstyrka f1,7–2,8.

Kameran skiljer sig från LX100 genom en något annorlunda design, utan handgrepp, och säljs med Adobe Lightrooom-licens.

D-Luxen kan vara en perfekt resekamera eftersom den har en mycket större bildsensor och mer ljusstark optik än sina rivaler. Till exempel Sony RX100 III.

Leica-D-Lux

Leica har även en egen variant av Lumix FZ1000 som heter V-Lux, med samma superzoom, 1-tums bildsensor och 4K-video. V-Lux kostar 1 100 euro.

Men de har egenutvecklade kameror också. Eftersom det har gått 60 år sedan den första M-kameran har de traditionsenligt gjort en jubileumsversion – Leica M Set Edition ”LEICA 60”

Leica-M-Edition-60_back

Det är ett vågat grepp att ta bort alla knappar och skärmen från en M-kamera, men det är precis vad Leica har gjort. Det enda du kan ställa in är slutare, bländare och ljuskänslighet. En riktig back to basics-kamera, alltså.

Detsamma kan man säga om nya M A, en analog M för 35-mm-film som är byggd efter samma mall som äldre analoga M-kameror.

M A kostar 3 750 euro för kamerahuset och M60 kostar 15 000 euro. Med objektiv.

emo_Leica-X_silver_1

Objektiv får man också om man köper nya Leica X för 1 850 euro. Det är en förhållandevis liten 16 Mp-kamera med APS-C-sensor och en ny Summilux 30 mm/f1,7. Kameran har bländar- och slutarval på ovansidan och är superenkel att använda.

En uppfräschad version av X2 kommer också snart. Den heter X-E och har samma 16 Mp-sensor och optik, men en ny utsida. Priset är 1 500 euro.

Leica-X-E_front

Leica passar också på att släppa nya objektiv och en mängd tillbehör, bland annat kameraväskor, remmar och så vidare.

Leica-Summarit-M_35_silver

Schedoni_System-case

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-