Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Squeezebox Duet – första intrycket

Äntligen är den nya modellen av Logitechs trådlösa musikspelare här. Det här är vårt första intryck efter några dagar med Squeezebox Duet.

Av / 2008-03-30 - 16:14
Squeezebox Duet – första intrycket


Många har spänt väntat på Logitechs nya trådlösa musikspelare, Squeezebox Duet. Bild & Ljud Hemma har lyckats få tag på ett av de första exemplaren i landet och kan rapportera våra första erfarenheter av produkten.
Vad är en Squeezebox?
Squeezebox är det närmaste du kommer en stationär MP3-spelare. Du kopplar den till datorn i ena änden (via trådlöst eller sladdbaserat nätverk) och stereoanläggningen i den andra. Med hjälp av fjärrkontrollen kan du navigera dig genom musiken du har liggande på hårddisken och spela låtarna i önskad ordning. Squeezebox är mycket enkel att använda och ger dig tillgång till din musik på ett utmärkt sätt. Beroende på kvaliteten på musikfilerna kan den dessutom faktiskt låta lika bra eller till och med bättre än din CD-spelare.

 
Ny fjärrkontroll
Den största nyheten med Duet-modellen är helt klart den nya fjärrkontrollen som äntligen har fått en egen LCD-skärm. En klar begränsning med tidigare Squeezebox-modeller har nämligen varit den stationära skärmen som gav begränsat med information och dessutom krävde att du stod i samma rum för att använda den.
Med den nya fjärrkontrollen kan du stå nästan var som helst och navigera dig igenom musiksamlingen med hjälp av menyn på skärmen. Den kommunicerar nämligen direkt med datorn och mottagaren via det trådlösa nätverket.


Kompakt mottagare
Den nya mottagaren tar inte större plats än ett par CD-fodral och kan placeras där den inte syns. Den externa strömförsörjningen är fysiskt avskiljd från ljuddelen och ger därmed audiofiler möjlighet att experimentera med bättre strömförsörjning.
Den inbyggda D/A omvandlaren låter som att den är av god kvalitet även om Logitech har bytt leverantör från Burr Brown till Wolfson. I likhet med tidigare Squeezebox-modeller har enheten både analoga och digitala ljudutgångar. Det senare är trevligt om du har en separat D/A omvandlare eller en förstärkare som kan ta emot digitala signaler direkt.


Användarvänlighet
Logitech-kontrollen är enkel men genomtänkt. Den har visserligen ingen pekskärm och är inte lika snygg och ergonomisk som Apples iTouch-gränssnitt, men gör ändå jobbet mer än gott nog. Man rullar i listor med hjälp av det roterande hjulet och med en knapptryckning kan man lägga till låtar och redigera spellistor. Skärmen ger tydliga bilder av skivornas omslag och färgåtergivningen är klart godkänd.
Fjärren styrs enkelt med tummen och ligger bra i handen även om den inte är lika bekväm som Harmony One. Det lodräta formatet föredras nog av de flesta till skillnad från Sonos som kräver tvåhandsfattning.  På samma sätt som Harmony är den rörelsekänslig så att den går ner i viloläge när man lägger den ifrån sig och vaknar när man plockar upp den. Sensorn jobbar i alla tre axlar så det kan tänkas att Logitech på sikt lägger till fler rörelsefunktioner. Fjärrkontroller har för övrigt ett utbytbart laddningsbart Lithium-Ion batteri liknande det som sitter i mobilerna. Laddstationen är robust och snygg nog att ha stående framme.
Vi anar att Logitech kan ha fler planer för Duet-fjärrkontrollen på sikt. Förutom hörlursutgången på toppen, som inte fungerade vid testtillfället, har den en dold kortplats på insidan bakom batteriet. Logitech har varit tystlåtna om meningen med denna men det kan tänkas att man i framtiden kan sätta in ett minneskort och använda fjärrkontrollen som en bärbar MP3-spelare. Den kanske är lite stor för att gå omkring med men perfekt för trädgårdsstolen på terrassen.
 

Installation
För att använda Squeezebox Duet måste du ha ett trådlöst nätverk hemma. Själva mottagaren kan med fördel kopplas in på nätverket med kabel för att öka stabiliteten men fjärrkontrollen är ändå beroende av trådlös kommunikation med de andra enheterna. På denna punkt skiljer sig Logitechs lösning från Sonos som är den mest uppenbara konkurrenten.
Sonos-systemet kräver att du har en mottagare fast uppkopplad med sladd men å andra sidan upprättar den då ett eget trådlöst nätverk för att kommunicera med fjärrkontrollen och andra enheter. Logitechs lösning kan i teorin vara mer benägen för signalförluster och avbrott eftersom den måste dela bandbredden med andra enheter.
Det tog oss omkring 15 minuter att få igång systemet efter att vi packat upp det. Den större delen av installationen sköts via fjärrkontrollen som enkelt hittar och kopplar upp sig på det trådlösa nätverket. Om det är krypterat eller lösenordsskyddat måste du knappa in lösenordet innan du kan gå vidare.
För att organisera och hitta musiken måste du installera Squeezecenter-programvaran som hämtas från Internet. Via Squeezecenter kan du ange vilka mappar musiken ligger i, programmera spellistor och styra en eller flera musikspelare. Här får du också tillgång till en rad musiktjänster på nätet, allt från gratistjänster till abonnemangstjänsten Rhapsody. Tyvärr har man inte längre tillgång till den utmärkta Pandora eftersom de av rättighetsskäl bara får leverera musik till amerikaner.

Stabilt
Vår tidigare erfarenhet av Squeezebox har varit att den trådlösa uppkopplingen fungerar bra men inte helt felfritt. Vid enstaka tillfällen råkade vi ut för att ljudet försvann i flera sekunder innan det kom tillbaks. Detta förekom oftast när nätverket var instabilt eller hade mycket trafik, speciellt vid avspelning av musikfiler med hög bitrate. Därför är det glädjande att Logitech ser ut att ha löst några av stabilitetsproblemen i trådlöst läge.
Inte ens vid avspelning av högupplösta FLAC-filer upplevde vid ett enda avbrott ljudet trots att datorn laddade ner tunga filer i bakgrunden. Om detta beror på bättre mjukvara eller ökat bufferminne vet vi inte, men det fungerar.
Här måste vi ändå lägga in en brasklapp om att detta är beroende av lokala förhållanden. Signalstyrkan på trålösa nät kan variera betydligt beroende på väggarnas beskaffenhet och var sändare och mottagare är placerade. Det kan tänkas att Logitech har lagt in en begräsning av bandbredden när signalstyrkan går ner, men hittills har vi inte upplevt någon skillnad i ljudkvalitet mellan trådlöst och Ethernet-sladd.
Squeezebox Duet
Ljudkvalitet
Squeezebox har tidigare imponerat på oss med bra ljud för pengarna och den nya Duet-mottagaren gör oss inte besvikna. Den låter inte lika fylligt och glasklart som den dyrare entusiastmodellen Transporter, men helt klart i nivå med den etablerade Squeezebox Classic, för att inte tala om CD-spelare i samma prisklass.
Vi kontrollerade prestanda från Squeezeboxens analoga utgångar mot de digitala genom att koppla den till en påkostad extern D/A omvandlare. Även om de väldigt ljudintresserade kan få ut bättre ljud ur en Squeezebox på detta sätt låter den mer än godkänt via den vanliga analoga utgången.
När du spelar komprimerade MP3-filer låter ljudet klart med ett fylligt mellanregister och en slagkraftig bas. Extra trevligt blir det när vi spelar högupplösta FLAC-filer. Squeezebox är helt klart tillräckligt bra för att man ska höra kvalitetsskillnaden mellan de olika formaten.
Man kan höra att den mer påkostade separata D/A omvandlaren får oss ett snäpp närmare musikerna med ännu mer precis återgivning av sång och akustisk musik. Men ljudkvaliteten är ändå fullt i klass med en motsvarande CD-spelare så länge du spelar okomprimerade musikfiler.
Musikavspelaren utmärker sig också med bra "rytmkänsla" som gör det lätt att följa med i rytmen och melodin i favoritlåtarna. Trumslagen sitter som spikar och det låter engagerande. När det gäller rytm, timing och melodi kan Squeezeboxen faktiskt överträffa många påkostade CD-spelare. Medan CD-spelarna måste ägna sig åt uppspelning och felkorrigering på samma gång kan Squeezebox ladda in hela musikspåret på förhand.
Det är tydligt att minnesbaserad direktuppspelning kan ha sina ljudmässiga fördelar jämfört med det snurrande och åldrande CD-mediet. Du kommer helt enkelt inte sakna CD-spelaren vare sig när det gäller användarvänlighet eller ljudkvalitet.

Slutsummering
Vårt första möte med Squeezebox Duet har varit positivt. Gränssnittet är inte det läckraste vi sett men det är effektivt och gör jobbet. Det viktigaste är att fjärrkontrollen nu ger dig full översikt av musiksamlingen och låter dig styra avspelningen var du än befinner dig. Den trådlösa uppkopplingen verkar mycket stabil och ljudet kan man inte klaga på. Därmed ser det ut som att Logitech har ett fullvärdigt Sonos-alternativ till ett konkurrenskraftigt pris.
OBS! Denna värdering är baserad på vårt första intryck. Vi återkommer med ett mer fullständigt test i majnumret av Bild & Ljud Hemma.
Priser
Squeezebox Duet: 3 999 kronor
Separat Controller: 2 999 kronor
Extra mottagare: 1 399 kronor
Logitech

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

High-end förförstärkare med modern streaming

McIntosh uppdaterar förförstärkaren

Kompakt hi-fi i elegant design

Lenco lockar vinylälskare

Skivspelare för shejker och IT-miljardärer

Astell&Kern: Musikspelare i guld!

1 500 gäster såg hi-fi i Köpenhamn

Tidal sänker sina priser

0
Rulla till toppen