Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Sparkle Roll köper mer av Bang & Olufsen

Den kinesiska miljardären Qi Jianhong äger nu en femtedel av det danska märket.

Av / 2016-08-09 - 17:01
Sparkle Roll köper mer av Bang & Olufsen

Sagan om en eventuell försäljning av B&O har i dag fått ännu ett kapitel. Det 90 år gamla märket från Struer i Danmark har blivit 1,5 procent mer kinesiskt.

Som vi berättat tidigare har B&O haft stora ekonomiska problem de senaste åren. Trots alla framgångar med B&O Play-märket och försäljningen av bilstereoavdelningen och teknikdivisionen ICEpower har Bang & Olufsen haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Hela företaget har därför varit till salu sedan januari 2015.

B&O har förhandlat med en ”möjlig köpare” som varit okänd ända tills nyligen: kinesiska Sparkle Roll Group, som ägs av magnaten Qi Jianhong. I april köpte Sparkle Roll 13,1 procent av B&O.

Senare samma månad verkade det dock som B&O drog sig ur förhandlingarna med Sparkle Roll och Qi Jianhong.

Det verkar dock som planerna inte har skrotats helt, för i ett börsmeddelande berättar B&O nu att Sparkle Roll har köpt fler aktier.

Men de många turerna är inte helt okomplicerade. Det finns nämligen två bolag som heter Sparkle Roll och som har aktier i B&O. Sparkle Roll Group Limited, som ligger bakom det senaste aktieköpet, äger nu 14,6 procent. Till detta kommer 5,6 procent som ägs av Sparkle Roll Holdings Ltd. BVI. Men eftersom båda ägs av samma person, Qi Jianhong, så har han sammanlagt 20,1 procent av aktierna i Bang & Olufsen. Alltså 1,5 procent mer än tidigare.

I mars ingick B&O ett avtal med LG om samarbete inom utveckling av TV-teknik, vilket B&O räknar med att de sparar 200–250 miljoner kronor på.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen