Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Soundbar från Sonos

Med den nya Playbar ger sig den amerikanska strömningsspecialisten Sonos på tv-ljud - och surround!

Av / 2013-02-12 - 15:09
Soundbar från Sonos

Det har länge ryktats om att Sonos var på gång att öka Sonos-familjen med en Soundbar. Det har florerat rykten på webben och det har till och med publicerats ett foto på en baksidelabel i något amerikanskt forum. I och med att all elektronik ska gå igenom en rigorös godkänningsprocess finns det alltid läckor…

Jag sade till någon på redaktionen när ryktena dök upp, att det först skulle vara riktigt intressant om Soundbaren kunde vara i tre kanaler och simulera surround, och dessutom skulle det vara fint om man exempelvis kunde koppla in ett par P3 högtalare som bakkanaler. Och sanna mina ord, det är vad man gjort – och lite till. Tack vare att det mesta är mjukvarustyrt går det att göra systemet ytterst flexibelt, du växlar enkelt hur uppsättningen ska se ut i din Sonos-styrning.

PLAYBAR_top

Playbar, som man valt att kalla den, är en ganska liten och tämligen platt apparat. Det sitter nio högtalarelement i tre grupper om två bas/mellanregister och en diskant. Alla högtalarna matas av var sin klass-D förstärkare och styrs med DSP. Högtalarna sitter monterade i en vinkel på 45 grader. Det gör att man kan sätta den i tre lägen – liggande, på vägg under en tv och på vägg över en tv. En accelerometer känner av hur den sitter och anpassar återgivningen till det. Det finns nio EQ DSP-lägen för varje placeringsinställning, totalt alltså 27 lägen. Intressant är att i liggande ställning fungerar den faktiskt tillsammans med en tv som inte är väggupphängd utan står på sin fot på en möbel.

PLAYBAR_RENDER_FINAL

Som vanligt med Sonos är det plug-and-play. Bara slå till strömmen och tryck på en knapp, så kommer den in i ditt Sonos-system. Så kan du ställa in den via några enkla valmöjligheter med din Sonos-styrare som kan vara en gratisapp, din dator eller en controller. Hur enkelt som helst.

Du kopplar den till din tv via en optisk kabel och så tar den helt enkelt ut det ljud som tv:n får från anslutna apparater eller antennsignalen. Den klarar vanliga audioformat inklusive Dolby Digital. Du kan dessutom enkelt använda din vanliga tv-fjärr till att även styra Playbar när den är kopplad till en tv. När du inte vill använda den till din tv fungerar den bara som vilken annan Sonos-komponent som helst med alla de möjligheter till strömning av allt möjligt som dessa apparater ger.

RF12072SON-BMA_LivingRmSub_V2

Jag fick en  provlyssning hos Sonos utvecklingsavdelning, en lyssning som lovade väldigt gott. Dave Grohls film om Sound City inspelningsstudion i Los Angeles – här handlade det således om både tal och musik – lät till exempel förvånansvärt kompetent i ett enkelt system tillsammans med en Sonos sub. Men den lät också lovande med enbart musik. Återgivningen påminner vid första öronkastet mycket om återgivningen från en P3. Hur bra den rent faktiskt är kommer vi förhoppningsvis att kunna ta reda på via en test snarast möjligt, där vi också hoppas kunna prova den i ett komplett Sonos 5.1 system.

I samband med testen kommer vi också att berätta en hel del om Sonos, en firma som väldigt långt ifrån är som alla andra…

Playbar kommer ut till försäljning den 5 mars och det pris vi hittills känner till heter 699 euro. Du kan se en liten preview av apparaten på www.sonos.com/playbar

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

Här är Bose Smart Ultra Soundbar

Smart och ljusstark 4K-projektor

0
Rulla till toppen