Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sonys 2014 Bravia-TV på nära håll

Vi har fått titta närmare på årets 4K-skärmar från Sony!

Av / 2014-05-02 - 11:14
Sonys 2014 Bravia-TV på nära håll

Pinewood-at-night-_630

TV-året 2104 har startat på allvar och ett av de hetaste ämnena är 4K-upplösta TV-apparater – och bristen på 4K-material. För samtidigt som de ultra-högupplösta TV-apparaterna blir allt billigare och enklare att få tag i så finns det påfallande lite att titta på.

Förra veckan bjöd Sony in den europeiska fackpressen till Pinewood Studios utanför London, uppenbarligen med förhoppningen att sprida lite optimism kring 4K, samt naturligtvis att skapa lite uppståndelse kring sina kommande 4K-TV-modeller i stilfulla omgivningar. Pinewood Studios har varit inspelningsplats för en hel rad kända filmproduktioner – bland annat är de flesta Bond-filmer inspelade här. Vi fick däremot inte träffa Daniel Craig, flirta med Bond-brudar eller dricka Martini den här gången. Däremot fick vi leka med många av Sonys nya 4K-produkter!

När kommer 4K-material?
Sony är tillverkaren som satsat hårdast på 4K-formatet (som också kallas Ultra-HD eller kort och gott UHD) sedan starten, och har i dagsläget ett brett sortiment av produkter som stöder formatet, inklusive TV-apparater, projektorer, videokameror, stillbildskameror och nu senast också smartmobiler. De levererar produktions- och projektionsutrustning för 4K och inte minst färdiga 4K-spelfilmer via Sony Pictures. Sony har även experimenterat med inspelningar av konserter och teater i 4K, och meddelade nyss sina planer om att filma årets fotbolls-VM i Brasilien med 4K-kameror. Dessa matcher sänds inte på vanligt sätt men kan eventuellt ses i vissa lokala biosalonger.

På konsumentmarknaden händer det nämligen lite ännu så länge; inga TV-kanaler utanför Japan sänder i 4K ännu och hittills finns det inte heller något fysiskt format som går att köpa. Trots medlemskap i BDA (Blu-ray Disc Association) kunde inte Sony avslöja något om utvecklingen av ett framtida 4K-Blu-ray-format.

Netflix 4K
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Neflix utnyttjar den oerhört effektiva videokodeken HEVC, som klarar video i 4K-kvalitet med bara 15,6 Mbit/s i bithastighet. Som jämförelsen har en Blu-ray-film i 1080p en datahastighet på 20–25 Mbit/s.

Just därför förväntar sig många att det blir Netflix och deras streaming-plattform som kommer att ge 4K åt folket. Dramaserien ”House of Cards” blev nyligen tillgänglig i 4K och Sony körde en live-demo för den samlade pressen på sin sprillans nya Bravia 85X9500-toppmodell. Och de flesta närvarande var överens om att detta ser mycket lovande ut: demonstrationen av Frank Underwood på basebollplaneen var gnistrande skarp och det syntes förvånansvärt lite störningar, synlig komprimering eller begränsat färgdjup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ett alternativ kan vara att göra 4K-materialet själv. Sony säljer både videokameror och stillbildskameror som stöder 4K-formatet. Film och fotografier kan visas direkt på TV:n.

Nya 4K-modeller
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sonys 4K-sortiment för 2014 är utökat från två till tre serier. Toppserien X95 är helt ny och har 4K-bildpaneler i kombination med bak-LED för överlägsen kontrast och svärta. Den finns bara i 85 tum i Europa men säljs även i en 65-tumsversion i Japan. Den populära X9005-serien lever kvar med ny design, och med bättre ljud och bild.

4K-modellerna från Sony innefattar också den billigare X8005-serien, som har en något enklare design utan sidomonterade högtalare, men som ändå ska ha mycket av bildkvaliteten från toppmodellerna. Sony är lite luddiga med att avslöja om den här serien har samma bildpanel som den dyrare X9005-serien, men officiellt sett är de likadana, bortsett från avsaknaden av Xtended Dynamic Range.

Bättre ljud
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När vi testade fjolårsmodellen 65X9005A gav vi mycket beröm för att Sony tagit ljudkvaliteten på allvar. I år hävdar de att de gjort ännu mer för att få ut bättre ljud ur TV-högtalarna.

Effekten från 65X9005A är densamma som i förra årets modell (65 watt), men signalbehandlingen är förbättrad genom att förstärkardelen är flyttad till ett separat kretskort. Högtalarelementen är också förbättrade: i stället för passiva baselement är alla element nu aktiva och framåtriktade, med förstärkta glasfibermembran. Efter vad vi fick höra i London innebär detta hörbara ljudförbättringar, bland annat var talförståelsen bättre än i X9005-modellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De billigare Full-HD-modellerna i W95-serien får klara sig utan frontmonterade högtalare, men har ändå en genomtänkt lösning. Högtalarsystemet kallas Long Duct och har en lång, ljudförstärkande kanal bakom elementet. 65-tummaren får ett trevägs system med extra bashögtalare på baksidan.

Samtliga av årets Bravia-modeller (med undantag av budgetserien R4) kan också kompletteras med den trådlösa subbasen SWF-BR100. När subbasen kopplas in anpassas ljudet från TV:n automatiskt i de inbyggda högtalarna (inklusive delningsfrekvens och fördröjning) så att man kan utnyttja det extra basfundamentet från baslådan. Efter vad vi kunde höra låter den här kombinationen (med 65X9005) fullt i klass med de bästa ljudlimporna och 2.1-anläggningarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildkvalitet
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljudet är som bekant halva upplevelsen, men bildkvaliteten är naturligtvis det viktigaste i en TV, vilket Sony också är medvetna om. Bildingenjörerna hade flugits in från Japan för att berätta mer ingående om årets generation.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Precis som i fjol bygger årets modeller på färgtekniken Triluminos, som ger skärmarna en större färgrymd med extra nyanser. Sony påstår att de har lyssnat på kritikerna som ansåg att tekniken gav en överdriven färgmättnad i vissa fall (speciellt i det röda färgspektrat som påverkar hudtoner negativt) och presenterar nu en mer behärskad version i 2014-modellerna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toppmodellerna i X9500/X9005B- och W9005B-serierna får också bildfinessen Xtended Dynamic Range, som kan påminna om traditionell dynamisk kontrast fast är mer sofistikerad: TV:n övervakar bildsignalen och framhäver kontrasten i mörka områden, samtidigt som den förhindrar att ljusa områden ”bränner ut”. Resultatet är fler detaljer i både ljusa och mörka scener. Tekniken verkar lovande, men vi ser fram emot att testa den närmare under mer kontrollerade förhållanden.

Smooth Gradiation är en annan finess som nästan samtliga 2014-modeller har. Den här funktionen ska ge mer sömlösa övergångar mellan olika färgnyanser och motverkar så kallad ”color banding”. 4K-modellerna har dessutom Sonys eminenta bildbehandling 4K X-reality Pro. Den skalar upp Full HD-material till 4K, men ser också till att återskapa förlorade detaljer i bilden – en avancerad process som bygger på en databas med metadata och komprimeringsinformation från befintliga 2K- och 4K-filmer.

One Flick Entertainment
Sony har naturligtvis försökt förbättra sina smartfinesser i 2014-modellerna. En ny fjärrkontroll med pekplatta ska förenkla navigeringen och minska antalet knapptryckningar. Sony kallar det One Flick Entertainment: man drar fingret över styrplattan för att hoppa till nästa kanal, YouTube-video eller andra typer av innehåll. Sonys ingenjörer berättade att de medvetet har valt bort en pekfjärr i stil med den som LG (och numera också Samsung) har till sina TV-apparater. Muspekaren är inte det snabbaste och mest intuitiva sättet att styra en TV på, anser de.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sociala appar som Skype och Twitter är också integrerade i de nya Bravia-TV-apparaterna. Om både du och din kompis har en Sony-TV kan ni kommunicera och titta på exempelvis en fotbollsmatch tillsammans med ett Skype-fönster i ena hörnet. Kul att se reaktionen på mål och frisparkar? Sony-skärmarna får dessutom en särskild ”fotbolls-knapp” på fjärrkontrollen, när man trycker på den så optimeras både bilden och ljudet för fotbollstittning. Detta är mer en gimmick än något annat, men kul att visa för grannarna.

Vilken är då den mest spännande modellen från Sony i år? Det kan vi naturligtvis inte säga förrän vi har testat dem på egen hand, men några av dem verkar extra intressanta. Flaggskeppet 85X9005 ser läckert ut, men är också väldigt kostsamt (närmare 200 000 kronor). X9005-serien är därför en troligare kandidat, som även kommer i en 79-tumsversion längre fram i år. X8005 är måhända den mest intressanta för alla som redan har riktiga hifi-högtalare. Och vi ska inte heller glömma de vanliga Full-HD-serierna W905B och W805B som också har dragit mycket nytta av Sonys många bildförbättringar, i en mer åtkomlig prisklass.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen