Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sonus faber gräver fram mer djupbas

Nu kan du äntligen få en subwoofer som matchar dina Sonus-faber-högtalare.

Av / 2017-05-23 - 15:24
Sonus faber gräver fram mer djupbas

Svart lack eller brun träfaner brukar vara det som går att välja mellan om man vill ha en subwoofer. Det passar helt okej för många, men är inte lika idealiskt för de som har Sonus faber-högtalare. Inte för att ljudet inte passar ihop utan för att designen och färgerna inte går så bra ihop med exempelvis Olympica, Cremona eller Homage.

Men förtvivla icke. Sonus faber har väckt liv i Gravis-beteckningen som användes på den första subwoofern de byggde 1986.

Nya Gravis U1 och U2 har ett utförande som passar det nuvarande sortimentet högtalare, men går fint att kombinera med äldre modeller också.

De två baslådorna är klädda i konstläder och har topplatta av antingen valnöt, svart pianolack, wengé eller röd lack. Bortsett från storleken är de likadana.

Foto: Sonus faber
Foto: Sonus faber

 

Gravis U2 är den största, med två 32 cm baselement där dubbla talspolar drivs av 2 x 900 watt och skapar djupbas ända ner till benkrossande 18 Hz. Som en jämförelse har till och med stora högtalare problem med att nå ner till 30 Hz, så här får man nästen en hel oktav extra i basen.

Den mindre U1 har ett i stället för två baselement och två 600-watts förstärkare. Måtten på de två Gravis-modellerna är 618 x 448 x 595 respektive 442 x 446 x 470 mm.

Foto: Sonus faber
Foto: Sonus faber

 

Båda är försedda med något som Sonus faber kallar för Gemini EMF och innebär att de två talspolarna till varje element kan väljas med en omkopplare på baksidan, vilket inverterar fasen och ger bättre kontroll över basresponsen. Mikrofon för kalibrering och fjärrkontroll ingår.

Delningsfrekvens, fas och fyra förprogrammerade EQ-lägen är några av alla inställningar.

Subwoofern är inte trådlös men det kommer en sändare och mottagare som är gjord för Gravis-serien. Som finns i butik från och med september.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen