Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Solceller älskar pop och rock på hög volym

Solceller av zinkoxid blir betydligt effektivare om de får arbeta till hög musik!

Av / 2013-12-13 - 19:00
Solceller älskar pop och rock på hög volym

Det låter som en skröna men är faktiskt sant: vissa typer av solceller gillar att man spelar musik för dem. Två brittiska forskare har visat att solceller av zinkoxid arbetar mer effektivt om de masseras av akustiska vibrationer.

Vanliga kiselbaserade solceller är förhållandevis effektiva, men tyvärr dyra att framställa och ömtåliga att använda. Solceller av zinkoxid är däremot billiga och kan konstrueras som en tunn film som är mjuk och böjlig. Tyvärr är de hopplöst ineffektiva. Zinkoxid-celler omvandlar bara 1,2 procent av ljuset till elektricitet.

Steve Dunn från Mary University och James Dunn från Imperial College har nu lyckats få de slöa solcellerna av zink att höja effektiviteten med 50 procent, så att de omvandlar 1,8 procent av ljuset.

De utnyttjar en egenskap hos zinkoxid som är känd från nanotekniken, nämligen att stavar av zinkoxid i nanostorlek genererar ett elektriskt fält om de utsätts för mekanisk påverkan.

Forskarna experimenterade därför med att spela högljudd musik för cellerna och resultatet blev alltså en högre effektivitet. Och det är inte ointressant vilket slags musik cellerna utsätts för.

”Vi provade flera olika typer av musik, inklusive pop, rock och klassisk musik. Och pop och rock gav bäst resultat”, säger Steve Dunn till tidningen New Scientist. Han hävdar att anledningen är att rock och pop innehåller ett brett spektrum av frekvenser.

Känsligheten för vibrationer gör att zinkoxid-solceller passar på platser med mycket oväsen, till exempel längs tungt trafikerade vägar, föreslår de två forskarna.

De säger däremot ingenting om vilken sorts anläggning som spelade i experimentet. Eller om signalkällan var analog eller digital.

Källa: New Scientist

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen