annons
annons

Snart kan du betala med mobilen

Apples operativsystem för iPhone – iOS 8 – släpps 17 september och då lanseras också en betalningslösning som gör att du kan lämna kreditkorten hemma.

Med nya iPhone 6 kan man inte bara logga höjd över havet med hjälp av den inbyggda barometern. Operativsystemet iOS 8, som stöds av de flesta nyare iPhone-, iPod touch- och iPad-modeller och som släpps 17 september, har en unik betalfunktion.

Vi har tidigare berättat om Healthkit i iOS 8, som lagrar all hälsoinformation, men nu vill alltså Apple också lagra dina kredit- och betalkort på mobilen.

Apple Pay
Med iOS 8 på iPhone 6 kan du betala varorna i butiken utan att dra kortet eller plocka fram kontanter. Apples lösning kallas för Apple Pay och allt du behöver göra är att hålla fingret på fingeravtrycksläsaren.

Du behöver alltså iOS 8 på en iPhone 6 eller 6 Plus (vi vet inte om iPhone 5S fungerar) och eftersom fingeravtrycksläsningen är många gånger säkrare än en PIN-kod så är betalning med mobilen potentiellt mycket säkrare.

Du behöver lägga in kortinformation i dit iTunes-konto, så finns korten i appen Passport. Precis som till exempel boardingkort. När du betalar använder du telefonens inbyggda närfältsteknik (NFC), TouchID och en så kallad Secure Elements-krets som lagrar kortinformationen på ett säkert sätt.

För att Apple Pay ska fungera behöver butiken också ha ett betalningssystem som stöder Apple Pay och NFC, vilket innebär att det kommer att ta tid innan detta blir ett vanligt betalningssätt.

Pay
Hittills finns det stöd för Apple Pay med Amex-, Mastercard- och Visa-kort från amerikanska banker. I USA finns det 220 000 betalställen som kan ta emot betalning via NFC. Till exempel Staples, Subway och McDonald’s.

Det kan nog dröja innan du kan betala med Apple Pay här hemma med hjälp av svenska och lokala bankers betal- och kreditkort.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-