Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Smarta reseappar

Var semestern än ska avnjutas finns det ett par appar du inte klarar dig utan. Här har vi samlat några av våra favoriter. Reseappar som guidar dig, ger dig full koll på viktig info som när planet går och hjälper dig att kommunicera med infödingarna.

Av / 2014-06-30 - 06:00
Smarta reseappar

City Walks

City Walks

iPhone, iPad – Gratis
Kartan på mobilen är väl i och för sig bra, men du hittar lättare i storstäder om du har City Walks. Som är en gratis-app där du laddar ner guiden till just den stad som du åker till, inuti appen för 22 kronor. Sedan blir du guidad med steg-för-steg-navigering och får en översikt över sevärdheter med förklaringar – och du gör allt offline utan att vara ansluten till mobilnätet. City Walks finns till fler än 470 städer över hela världen och är den enda stadsguiden du behöver.
Fast Talk

Fast Talk

iPhone, iPad – Gratis
Man kommer långt med engelskan, men ännu längre med det lokala språket. Om man kan det. Om inte så finns appar som Fast Talk, som hjälper dig att klara av främmande språk. Appen är gratis men det kostar 22 kronor att ladda ner varje språk. Franska, spanska, italienska eller tyska. Eller så laddar du ner allihop för 37 kronor. Fast Talk hjälper dig med vanliga meningar och spelar upp dem för dig, så att du kan lära dig rätt uttal.
sas

SAS

Android, iPhone – Gratis
Scandinavian Airlines var sent ute med en egen app, men den var värd väntan för man kan göra det mesta. Logga in på sitt konto och synka all info till mobilen. Köpa resor med kreditkort eller poäng. Ändra en kommande resa. Kolla sin Eurobonus-poäng och alla transaktioner. Dessutom kan man självklart checka in till sin flight, välja säte och ladda ner boarding pass. Allting man behöver för sin SAS-resa direkt i mobilen, med andra ord.
norwegian

Norwegian

Android, iPhone – Gratis
Även Norwegians app är full av smarta funktioner. Man kan logga in och lagra all viktig information på mobilen så att man inte måste vara uppkopplad på resan. Alla resedokument är sorterade och uppdateras om något händer. Reseinformation som biljetter och boardingkort sorteras snyggt i mappar och man får push-meddelanden om kommande resor. Man kan även lägga till resor som bokats av andra och ändra sina flexibla biljetter till andra avgångar.
swediavia

Swediavia Swedish Airports

Android, iPhone, iPad – Gratis
Flyger man mycket till eller från svenska flygplatser så är deras egna app praktisk att ha i mobilen. Man kan se alla ankommande och avgående flyg, vilket även är praktiskt om man ska hämta någon. För resenären är även incheckning och terminalkartorna praktiska. Och vill man handla finns alla aktuella erbjudanden direkt i appen. För den som kör själv kan man boka och betala parkering och tar man tåget finns Arlanda Express avgångstider.
cph airport

CPH Airport

Android, iPhone, WP – Gratis
Köpenhamns flygplats har också en egen app med en del smarta funktioner. Bland annat terminalkarta med gångavstånd till din gate. Självklart finns karta över butiker och restauranger, även med recensioner. Alla avgångar och ankomster visas och man får push-information om förseningar. Och nu kan man även checka in på sin flight direkt i appen. Dessutom kan man praktiskt nog se hur lång kön är till säkerhetskontrollen.
oslo airport

Oslo Airport

Android, iPhone, iPad – Gratis
Gardemoen är en växande flygplats men med appen är det lättare att hitta rätt i tid och att ta sig till eller ifrån den på smidigast sätt. Man kan lägga till sin flight och få uppdateringar samt se hur lång väntetiden är i säkerhetskontrollen. Med kartan hittar man både sin gate och restauranger. Det finns dessutom ovanligt mycket info om parkeringsmöjligheter, bussavgångar, tågtider och förväntade priser för taxi in till Oslo.
momondo-places

Momondo Places

iPhone, iPad – Gratis
Momondo är en obligatorisk app för folk i farten och hjälper dig att boka flygresor. Momondo Places är en guide som innehåller kartor över stora städer som London, Berlin, Rom, Barcelona och New York. Fler kartor och guider till andra städer är på gång i kommande uppdateringar. I Places hittar du butiker, restauranger, museum, gallerier, barer och mycket annat.
sas crew guide

SAS Crew Guide

Android, iPhone – Gratis
När man väl kommit fram till sitt resmål kan det vara svårt att veta vart man ska gå. Inga har bättre koll än flygvärdinnor och piloter som ofta har dödtid i främmande städer. I denna reseguide delar de med sig av sina personliga favoritställen för att äta, dricka och shoppa. Appen har grundläggande kartor tillgängliga offline och har man uppkoppling finns detaljerade kartor. Appen finns för Stockholm, Oslo och Köpenhamn.
where-chefs-eat-app

Where Chefs Eat

iPhone, iPad – 109 kr
Vill du äta gott när du är ute och reser kan du inte hitta en bättre restaurangguide än den här. 400 av världens bästa kockar har samlat sina rekommenderade matställen i en bok, som nu finns som app till iPad och iPhone. Här får du en guide till 2 000 restauranger i fler än 60 länder, med vägbeskrivning och sökvillkor som typ av mat, prisklass och avstånd. Ett måste för resande gourmeter.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen