Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Små prylar blir stora 2015

Nästa års nyheter på världens största elektronikmässa kommer att bli små, smarta saker som håller koll på oss och som pratar med varandra bakom ryggen på oss.

Av / 2014-06-16 - 23:21
Små prylar blir stora 2015

När nästa års CES-mässa går av stapeln 6–9 januari 2015 kommer vi att kunna se att många av de tekniker som precis hann komma med på årets mässa, har hunnit bli mainstream – eller åtminstone relevanta. Det gäller inte minst smartklockor och andra wearable-produkter med inbyggd datorkraft. Andra heta produkter är nätanslutna prylar och 3D-skrivare.

I torsdags träffande ledningen för CES-mässan dansk press i Köpenhamn, långt bort från Las Vegas, för att diskutera kommande års trender inom hemelektronik. Ljud & Bild var naturligtvis med!

Bara 1,5 miljoner smarta klockor
Näst efter flygande bilar och svävande skateboardar är smarta klockor den teknik vi har väntat längst på att få äga. Sent omsider har de kommit ut på marknaden, till exempel i form av Sony SmartWatch 2, men utgör fortfarande en försvinnande liten andel av prylmarknaden. Hittills har det sålts 1,5 miljoner smartklockor i hela världen. Som jämförelse säljs det ungefär en miljard smartmobiler varje år. Men smartklockorna blir mer synliga under 2015. Läget kommer att ändras redan i år, hävdar ekonomichefen Shawn Dubravac från CEA, som är CES-mässans moderbolag. Han räknar dessutom med att det kommer att säljas 15-17 miljoner smarta armband och 2-4 miljoner smarta glasögon nästa år.

DSC00418-460x682
Ekonomichef Shawn Dubravac, CEA.

”Wearables handlar om att placera sensorer på nya ställen. Och tekniken håller på att bli mogen”, säger Dubravac. ”När den första iPhone-modellen kom ut på marknaden hade den sensorer för två axlar. De kostade sju dollar styck, så rörelsesensorerna utgjorde 14 dollar av tillverkningskostnaden, vilket är en hel del. Nu kostar sensorerna 50 cent eller ännu mindre.”

Sakernas internet
Enlig VD:n för CEA, Gary Shapiro, har de senaste tio åren främst handlat om en övergång från analog till digital teknik. Nästa årtionde kommer däremot att handla om att de digitala enheterna blir kapabla att kommunicera med varandra via internet. Ett fenomen som har döpts till ”sakernas internet”.

DSC00416-460x615
VD:n för CEA, Gary Shapiro, anser att nätuppkoppling blir ledordet för nästa 10 åren.

Även 3D-skrivare spås bli betydelsefulla kommande år. Utskrifter av fysiska föremål är redan omtalade som en avgörande teknik. Men än så länge finns det bara ungefär 100 000 stycken i hela världen. Det antalet förväntas bli mångdubblat 2015. Även CES-chefen Gary Shapiro har skaffat en 3D-skrivare, fast han betraktar den fortfarande som ”en leksak”.

DSC00424-460x682
CEA-chefen Gary Shapiro tror att 3D-skrivare får sitt stora genombrott 2015.

Bland andra tekniker som vi kommer att få se mycket mer av, när nästa års CES-mässa går av stapeln, nämnde Shapiro wifi i bilen.

Kommer Beats Audio?
CES är traditionellt mötesplatsen för alla som är något i branschen. Utom Apple, som i många år har lyst med sin frånvaro. Beats Audio brukar däremot fotfarande vara med. Huruvida det kommer att fortsätta nu när Apple har tagit över märket, är det ingen som vet. Men kopplingen är fortfarande stark mellan CES och Beats. Och som Shapiro konstaterar: ”Apple har ingen monter på CES, men skickar ändå ungefär 150 personer som deltagare.”

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen