Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Seniormobil med Kodak-signatur

Kodak, som en gång i tiden var kung över fotovärlden, återvänder från ett oväntat håll: med en mobiltelefon.

Av / 2015-01-26 - 16:04
Seniormobil med Kodak-signatur

Alla som har varit det minsta intresserade av fotografering hyser varma känslor för namnet Kodak. Men som stortillverkare av analog film lyckades Kodak inte ta sig helskinnad genom övergången till digitalkameror. Och företaget som 2012 drog sig tillbaka för gott från konsumentmarknaden, har flera gånger hotats av konkurs.

Sedan dess har de dock gjort kort comeback med jämna mellanrum. 2013 släppte de systemkameran S1 och alldeles nyss presenterade de en actionkamera som filmar i 360 grader.

Nu har däremot Kodak givit sig på ett helt annat område: smartmobiler. Kodak IM5 är en 5-tums Android-mobil som påstås vara extremt enkel att använda. Och det är inte Kodaks diafilmsexperter som har skickats på omskolning i telefonbyggandets ädla konst. Mobilen är byggd i samarbete med engelska Bullit Group, som även ligger bakom CAT-telefonerna.

Vi fick en skymt av IM5 på CES-mässan för ett par veckor sedan men tvivlade på att vi skulle få se den här hemma i Europa. Det visar sig nu att den ska lanseras här hemma, till och med tidigare än i USA.

Det verkar som om Kodak har haft sina gamla kunder (bokstavligt talat) i åtanke. Android-gränssnittet är nämligen anpassat och har direkt åtkomst till viktiga funktioner som telefonsamtal, SMS och kontakter. Och den inbyggda fjärrstyrningsfunktionen innebär att vänner och familj har en chans att hjälpa till via en dator eller surfplatta om det behövs.

Precis som man kan förvänta sig av Kodak har de lagt stor vikt vid fotografering. IMG5 tar, spara, delar och skriver ut bilder. Huvudkameran har en hög, fast inte revolutionerande, upplösning på 13 Mp och autofokus. Till glädje för barnbarnen har frontkameran (selfie-kameran) en ganska så hög upplösning på 5 Mp.

Drivkraften kommer från en processor på 1,7 GHz. Det finns 1 GB RAM och 8 GB minne som kan byggas ut till 16 GB med microSD-kort. Operativsystemet är Android 4.4 men kommer att uppgraderas till 5.0 Lollipop automatiskt.

Kodak IM5 släpps i slutet av mars. Priset är okänt.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen