annons
annons

Nyheter

Se så liten!

Lumix GM1 är en av världens minsta systemkameror. Men trots ett anspråkslöst yttre är den en riktig värstingkamera.

Lite av poängen med de kompakta systemkamerorna är att storleken är mindre och vikten lägre, men att bildkvaliteten ändå är i stort sett lika hög som från stora spegelreflexer. Det gör de små systemkamerorna smidigare att ha med sig, vilket ökar chansen för att de används oftare.

Hittills har Sony NEX-3N, Nikon 1 J3, Olympus PEN E-PM2 och Pentax Q varit de minsta kamerorna med utbytbar optik. Nu kommer en ännu mindre: Panasonic Lumix GM1. Den bygger på samma 16-megapixelsensor som i Lumix GX7, men har ett kamerahus som är så litet att det nästan ryms i handflatan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildsensorn hör till Panasonics senaste generation CMOS-sensorer i mFT-format (micro Four Thirds) och har större fotosensorer som är 25 procent känsligare än i tidigare generationer.

Autofokus, processor, wifi, inbyggd blixt, pekskärm, fokusmarkering (peaking) och mycket annat är samma som i GX7, detsamma gäller videofunktionen i HD-upplösning (1080/50i/25p). Slutaren är däremot nyutvecklad för att få plats i det lilla huset. Kameran har ett tyst läge där den inte ger ifrån sig något ljud när man fotograferar. Bildhastigheten är 5 bilder/s i full upplösning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameran är verkligen liten, men känns ändå välkonstruerad. Under konstlädret i svart, silver eller orange döljer sig ett superlätt magnesiumhus som bara väger 204 gram (173 gram utan batteri eller minneskort). Måtten är för övrigt 98,5 x 54,9 x 30,4 mm, vilket gör att GM1 blir marknadens minsta systemkamera när den släpps i slutet av november.

Lumix GM1 säljs i kit med en ny 12–32 mm-zoom med ljusstyrka f3,5–5,6 med bildstabilisator. Panasonic hävdar även att den nya zoomen är ett av de skarpaste av alla små kit-objektiv. Med sina 70 gram och 24 millimeters längd är det åtminstone ett av de minsta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det finns också ett kit med både 12–32 mm-zoomen och det ljusstarka Lumix G 20 mm/f1,7, som sitter på den orange GM1 här på bilden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priset är 7 000 kronor för kamera och 12–32 mm, eller 10 000 kronor för kamera och båda objektiven.

Panasonic.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-