Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Se så liten!

Lumix GM1 är en av världens minsta systemkameror. Men trots ett anspråkslöst yttre är den en riktig värstingkamera.

Av / 2013-10-17 - 10:27
Se så liten!

Lite av poängen med de kompakta systemkamerorna är att storleken är mindre och vikten lägre, men att bildkvaliteten ändå är i stort sett lika hög som från stora spegelreflexer. Det gör de små systemkamerorna smidigare att ha med sig, vilket ökar chansen för att de används oftare.

Hittills har Sony NEX-3N, Nikon 1 J3, Olympus PEN E-PM2 och Pentax Q varit de minsta kamerorna med utbytbar optik. Nu kommer en ännu mindre: Panasonic Lumix GM1. Den bygger på samma 16-megapixelsensor som i Lumix GX7, men har ett kamerahus som är så litet att det nästan ryms i handflatan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildsensorn hör till Panasonics senaste generation CMOS-sensorer i mFT-format (micro Four Thirds) och har större fotosensorer som är 25 procent känsligare än i tidigare generationer.

Autofokus, processor, wifi, inbyggd blixt, pekskärm, fokusmarkering (peaking) och mycket annat är samma som i GX7, detsamma gäller videofunktionen i HD-upplösning (1080/50i/25p). Slutaren är däremot nyutvecklad för att få plats i det lilla huset. Kameran har ett tyst läge där den inte ger ifrån sig något ljud när man fotograferar. Bildhastigheten är 5 bilder/s i full upplösning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameran är verkligen liten, men känns ändå välkonstruerad. Under konstlädret i svart, silver eller orange döljer sig ett superlätt magnesiumhus som bara väger 204 gram (173 gram utan batteri eller minneskort). Måtten är för övrigt 98,5 x 54,9 x 30,4 mm, vilket gör att GM1 blir marknadens minsta systemkamera när den släpps i slutet av november.

Lumix GM1 säljs i kit med en ny 12–32 mm-zoom med ljusstyrka f3,5–5,6 med bildstabilisator. Panasonic hävdar även att den nya zoomen är ett av de skarpaste av alla små kit-objektiv. Med sina 70 gram och 24 millimeters längd är det åtminstone ett av de minsta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det finns också ett kit med både 12–32 mm-zoomen och det ljusstarka Lumix G 20 mm/f1,7, som sitter på den orange GM1 här på bilden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priset är 7 000 kronor för kamera och 12–32 mm, eller 10 000 kronor för kamera och båda objektiven.

Panasonic.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen