Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

Schweizisk highend light

Förstärkarna från Soulution blev snabbt en favorit hos recensenterna, nu kommer den billigaste modellen hittills. Fast billig är den inte.

Av / 2018-03-06 - 08:50
Schweizisk highend light

För åtta år sedan gottade vi oss helhjärtat med en av Soulutions förstärkarkombinationer. Det silkeslena ljudet var helt i klass med den minimalistiska designen. ”No bullshit, just sound”, var det någon som sa.

Nu kommer Soulution 330, schweizarnas billigaste förstärkare hittills. Den kan utrustas med en phono-modul för de som snurrar vinyl eller en digitalomvandlare för de som föredrar digitala ljudkällor. Modulerna är extrautrustning som monteras in på insidan av skalet.

Effekten är specad till 120 watt i 8 ohm, 240 watt i 4 ohm och 480 watt i 2 ohm. Mycket tack vare en generös kondensatorbank på 160 000 μF som ger en hög strömkapacitet och stora kraftresurser när belastningen ökar. Sex separata nätdelar förser de olika delarna med ström.

Förstärkaren kör med en ganska så hög tomgångsström i klass A, vilket innebär att den kan vara ännu mer linjär än normalt. Fyra av strömförsörjningarna levererar sammanlagt 1200 VA till utgångssteget, vilket lär betyda väldigt bra dynamisk takhöjd.

Volymkontrollen är lite ovanlig. Den har motstånd med metallfolie för att minimera brus och något som kallas PGA (Programmable Gain Amplifier), som går ut på att volymkontrollen kopplas bort från signalvägen när man släpper den.

Soulution 330 ser kanske inte så våldsamt massiv ut, men den är 43 cm bred, 49 cm djup och 14 cm hög. Vikten ligger på 30 kilo, så det är ingen lättviktare.

Det är inte prislappen heller. En 330 kostar närmare 175 000 kr, vilket gör att den ligger på samma nivå som legender som Gryphon Diablo 300.

DAC-modulen kostar 40 000 kronor och phono-steget 25 000 kr.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen