annons
annons

IFA 2013

Samsungs trio av IFA-premiärer

Samsung slog på stort med lanseringar av Galaxy Note 3, Note 10.1 och Gear

Galxy Note3_030_set1

Först ut var den uppdaterade stora smartmobilen med penna, Galaxy Note 3. Den har blivit tunnare, snabbare, lättare och fått ännu större skärm. Skärmen är nu hela 5,7 tum men den väger endast 168 gram och har bantats till 8,3 mm tjocklek. Trots det har man lyckats öka batteritiden genom en kombination av hård- och mjukvara samt ett 3200 mAh batteri. Den har också fått mer minne och senaste 4G LTE standarden som ska fungera i alla nät.

Under presentationen fokuserade man så klart mycket på hur pennan underlättar. En fiffig ny funktion är att man kan peta med pennan för att få upp en snabbmeny med 5 kommandon:

  • Action Memo som låter dig göra en anteckning och omedelbart göra något med den, ringa ett nummer, lägga till i kontaktboken, kolla adressen på kartan, söka på webben eller spara i en att-göra-lista
  • Scrapbook som låter dig spara och kategorisera information du sparar i mobilen så att du lätt kan hitta det och gå tillbaks till källan
  • Screen Write som tar en bild av skärmen och låter dig anteckna på den
  • S Finder som hjälper dig hitta dokument, möten, chattar eller hjälpsidor – till och med handskrivna anteckningar och symboler
  • Pen Windows där du kan rita upp en fyrkant på skärmen och kalla upp en app som till exempel anteckningar eller en miniräknare i den medan du fortfarande ser resten av skärmen

Multi Window låter dig ha två appar uppe samtidigt, till och med samma app så att du exempelvis kan chatta med två personer samtidigt och dra text mellan dem.

Group Play som tidigare lät dig använda flera Galaxy för att spela musik har nu utökats till att klara video. Sätt samman flera mobiler för att få en jätteskärm.

Galaxy Note3 S-view Cover_005_Front set

Note 3 har en räfflad sida och baksida i läder för att kännas som en anteckningbok. Den kommer i svart, vitt och rosa samt att det finns skal i mängder av färger.

Fakta:
OS: Android 4.3 Jelly Bean
Skärm: 5,7 tum 1920 x 1080 Super AMOLED
Processor: 2,3 GHz quadcore eller 1,9 GHz octacore beroende på marknad
Minne: 3 GB RAM / 32/64 GB lagring
Kamera: 13 Mp BSI sensor + 2 MP BSI
Trådlöst: Wifi a/b/g/n, NFC, BT 4.0
Storlek: 151.1 x 79.2 x 8.3 mm
Vikt: 168 gram
Batteri: 3 200 mAh

Galaxy Gear-008-Set1 Side_Six

Den mest spännande nyheten var dock smartklockan Galaxy Gear. Den kopplar ihop sig med din Galaxy-mobil i fickan och låter dig sköta mycket utan att behöva fiska fram den. Gear är gjord i stål men ändå lätt och kommer i 6 färger för att passa alla användare, från stilfulla till lekfulla.

Genom att svepa åt sidorna på skärmen väljer man olika funktioner som till exempel kalender, klocka eller kontakter. Men den har även S Voice så att du kan prata med den, be den att ringa upp en kontakt, diktera ett SMS eller få reda på vädret.

Det fiffiga är att du inte bara kan se att någon ringer, du kan faktiskt svara genom att sätta handen mot örat. Mikrofon och högtalare finns inbyggt i armbandet!

Och ser du något på skärmen du vill titta närmare på är det bara att ta fram mobilen så visar den automatiskt samma sak som Gear visar. Smart Relay kallar Samsung det.

Gear har dessutom en kamera inbyggd i armbandet. Det är bara att svepa nedåt på skärmen så tar den en bild. Slut på missade tillfällen. Kameran gör det även möjligt med Augmented Reality så att den t.ex kan översätta skyltar.

Dessutom finns en mängd sensorer som gyroskop, accelerometer och pedometer så att den kan användas för tränings-appar.

Samsung lovar att man inte kommer vara begränsad till de appar som följer med utan att det ska komma fler på Google Play.

Galaxy Gear_001_Front_Wild Orange crop

Fakta:
Skärm: 1,63 tum 320 x 320
Processor: 800 MHz
Minne: 512 MB RAM / 4 GB lagring
Kamera: 1,9 MP BSI
Trådlöst: BT 4.0
Storlek: 36,8 x 56,6 x 11.1 mm
Vikt: 73,8 gram
Batteri: 315  mAh, 25 timmar

N1_20_Set_White

Slutligen presenterade man en uppdaterad version av den stora surfplattan, kallad Galaxy Note 10.1 2014 edition. Den har blivit smidigare i formatet och har fått en riktigt högupplöst skärm, med fyra gånger bättre pixeltäthet än föregångaren.

Många av funktionerna känner vi igen från Note 3 men de drar givetvis nytta av den större skärmen.

Den kommer i tre versioner: endast Wifi, Wifi och 3G samt Wifi och 4G, samt med 3 olika minnesstorlekar.

Formspråket har lånat drag från Note 3 med en läderliknande baksida. Den kommer finnas i svart och vitt.

Fakta:
OS: Android 4.3 Jelly Bean
Skärm: 10,1 tum 2560 x 1600 LCD
Processor: 2,3 GHz quadcore eller 1,9 GHz octacore beroende på marknad
Minne: 3 GB RAM / 16/32/64 GB lagring
Kamera: 8 Mp BSI sensor + 2 MP BSI
Trådlöst: Wifi a/b/g/n, BT 4.0, 4G LTE
Storlek: 243,1 x 171,4 x 7.9 mm
Vikt: 535 gram
Batteri: 8 220 mAh

 

Enheterna släpps den 25 september i 149 länder

Hela presentationen kan ses här: http://youtu.be/OaBP1zLZBzY (Börjar 48 minuter in)

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-