annons
annons

Samsung spänner musklerna

Knivskarp och välvd ska TV:n vara, tycker Samsung, och visar ännu fler böjda skärmar.

Samsung har satsat stenhårt på böjda TV-apparater hela året och det finns ingenting som tyder på att de tänker ge sig i första taget. I den nybyggda City Cube-mässhallen visade de välvda TV-apparater i alla storlekar och format. En av dem var till och med böjbar så att du själv kan bestämma om skärmen ska vara platt eller böjd!

Även om det råder delade meningar om hur mycket den välvda formen gör för tittarupplevelsen så hävdar Samsung att skärmarna har tagits emot väl av marknaden än så länge. Deras budskap är klart: välvda skärmar har kommit för att stanna. Det är ett påstående som bekräftas av att LG, Philips och Sony också har hakat på den böjda trenden.

105-tums TV med 21:9-bioformat
Som Ljud & Bild tidigare har berättat så bör en TV ha en viss storlek för att den böjda formen ska ha en positiv effekt på upplevelsen. Samsungs nya 105 tum stora 21:9-TV är kanske det bästa exemplet på det: den extra stora och breda bilden i äkta Cinemascope-format fyller hela synfältet, samtidigt som 5K-upplösningen (5120 x 2160) ser till att detaljerna är knivskarpa. Den välvda formen ger en känsla av att bilden ”omfamnar” tittarna och bidrar med ett djup och en realism som man annars måste ha 3D-glasögon för att få.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samsung har en annan 105-tummare som man kan välja själv om den ska vara platt eller välvd. Den motorstyrda skärmen böjer sig automatiskt med en tryckning på fjärrkontrollen. Det bästa av två världar? Samsung tycks mena allvar med att lansera modellen för försäljning, även om den förmodligen inte är aktuell för fler än 1 % av befolkningen.

85 och 78 tum UHD i 16:9
Lyckligtvis finns det stora skärmar i mer ”normala” prisklasser också. 8505-serien har kompletterats med en ny 78-tummare. Den får visserligen nöja sig med vanligt 16:9-format, men den rejäla storleken i kombination med 4K UHD-upplösning borgar för en imponerande bild.


Samsung 78HU8505


Samsung 85HU7505

Samsung har en riktig godbit för alla som föredrar en platt TV också. HU7505-serien finns numera i upp till 85 tum. Båda Samsung-skärmarna går redan att köpa och kostar 64 000 (78HU8505) respektive 80 000 (85HU7505) kronor.

98-tums 8K
I Samsungs monter visades prototypen på en 98 tum stor TV med 8K-upplösning (7680 x 4320 pixlar). Imponerande är bara förnamnet. Den här enorma TV:n har antagligen den mest verklighetstrogna bild vi har sett!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tack vare fler än 33 miljoner finmaskiga bildpunkter är bilden så skarp att ögat direkt förväxlar det med verkligheten. Samsung-skärmen borde egentligen vara försedd med varningstext för att undvika krockar med intet ont anande mässbesökare – så skarp var bilden.

55-tums OLED
Till skillnad från OLED gjorde inte Samsung något stort nummer av OLED på årets mässa, men i ett litet undanskymt hörn hade de en 55-tums prototyp med 4-upplösning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samsung har valt att inte marknadsföra OLED på den nordiska marknaden ännu. Budskapet från Samsung är att de hellre fokuserar på LCD-LED-skärmar med 4K UHD-upplösning i större format till lägre priser, vilket märks på deras priser för UHD-modellerna i 6-, 7- och 8-serien. Men vem vet, vi kanske får se mer OLD från Samsung nästa år?

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-