annonse
annonse
annonse

Samsung spänner musklerna

Knivskarp och välvd ska TV:n vara, tycker Samsung, och visar ännu fler böjda skärmar.

Samsung har satsat stenhårt på böjda TV-apparater hela året och det finns ingenting som tyder på att de tänker ge sig i första taget. I den nybyggda City Cube-mässhallen visade de välvda TV-apparater i alla storlekar och format. En av dem var till och med böjbar så att du själv kan bestämma om skärmen ska vara platt eller böjd!

Även om det råder delade meningar om hur mycket den välvda formen gör för tittarupplevelsen så hävdar Samsung att skärmarna har tagits emot väl av marknaden än så länge. Deras budskap är klart: välvda skärmar har kommit för att stanna. Det är ett påstående som bekräftas av att LG, Philips och Sony också har hakat på den böjda trenden.

105-tums TV med 21:9-bioformat
Som Ljud & Bild tidigare har berättat så bör en TV ha en viss storlek för att den böjda formen ska ha en positiv effekt på upplevelsen. Samsungs nya 105 tum stora 21:9-TV är kanske det bästa exemplet på det: den extra stora och breda bilden i äkta Cinemascope-format fyller hela synfältet, samtidigt som 5K-upplösningen (5120 x 2160) ser till att detaljerna är knivskarpa. Den välvda formen ger en känsla av att bilden ”omfamnar” tittarna och bidrar med ett djup och en realism som man annars måste ha 3D-glasögon för att få.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samsung har en annan 105-tummare som man kan välja själv om den ska vara platt eller välvd. Den motorstyrda skärmen böjer sig automatiskt med en tryckning på fjärrkontrollen. Det bästa av två världar? Samsung tycks mena allvar med att lansera modellen för försäljning, även om den förmodligen inte är aktuell för fler än 1 % av befolkningen.

85 och 78 tum UHD i 16:9
Lyckligtvis finns det stora skärmar i mer ”normala” prisklasser också. 8505-serien har kompletterats med en ny 78-tummare. Den får visserligen nöja sig med vanligt 16:9-format, men den rejäla storleken i kombination med 4K UHD-upplösning borgar för en imponerande bild.


Samsung 78HU8505

Annons: Artikeln fortsätter nedan


Samsung 85HU7505

Samsung har en riktig godbit för alla som föredrar en platt TV också. HU7505-serien finns numera i upp till 85 tum. Båda Samsung-skärmarna går redan att köpa och kostar 64 000 (78HU8505) respektive 80 000 (85HU7505) kronor.

98-tums 8K
I Samsungs monter visades prototypen på en 98 tum stor TV med 8K-upplösning (7680 x 4320 pixlar). Imponerande är bara förnamnet. Den här enorma TV:n har antagligen den mest verklighetstrogna bild vi har sett!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tack vare fler än 33 miljoner finmaskiga bildpunkter är bilden så skarp att ögat direkt förväxlar det med verkligheten. Samsung-skärmen borde egentligen vara försedd med varningstext för att undvika krockar med intet ont anande mässbesökare – så skarp var bilden.

55-tums OLED
Till skillnad från OLED gjorde inte Samsung något stort nummer av OLED på årets mässa, men i ett litet undanskymt hörn hade de en 55-tums prototyp med 4-upplösning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samsung har valt att inte marknadsföra OLED på den nordiska marknaden ännu. Budskapet från Samsung är att de hellre fokuserar på LCD-LED-skärmar med 4K UHD-upplösning i större format till lägre priser, vilket märks på deras priser för UHD-modellerna i 6-, 7- och 8-serien. Men vem vet, vi kanske får se mer OLD från Samsung nästa år?

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.