annons
annons

IFA 2013

Samsung och Huawei konkurrerar med Apple TV

Små, Android-baserade medieboxar från Samsung och Huawei är på väg till din TV.

Samsung visade upp sin Home Sync-mediebox redan på Mobile World Congress i Barcelona i februari, men sedan dess har det varit tyst som i graven om den lilla smarta apparaten som ska kunna allt en Apple TV kan – och lite till. Förseningen beror på att användarvänligheten har förbättrats, berättade en koreansk Samsung-representant som vi högg tag i på mässan, och nu ska boxen släppas i oktober. Uppgiften bekräftades av Samsungs danske chef, Claus Holm.

HOMESYNC_007_Dynamic2_Grey

Home Sync kopplas till TV:n och kan – precis som Apple TV och många tillverkares inbyggda smart-TV-lösningar – köra diverse appar på TV-skärmen, till exempel Netflix och andra streaming-tjänster. Man kan också använda boxen som mediecentral för allt material som finns lagrat i hemmet, oavsett om bilderna, videofilmerna och musiken ligger på smartmobiler, surfplattor, datorer eller nätverksdiskar (NAS).

DSC09720-kopi
Home Sync-gränssnittet känns igen om man har Android på mobilen eller surfplattan.

Till skillnad från Apple TV har Home Sync också en egen hårddisk – på imponerande 1 TB, berättade Samsung – och kan alltså användas som PVT, som kan spela in TV-program och sedan visa dem på alla enheter som är anslutna trådlöst till boxen.

När Home Sync kommer till svenska butiker kommer den att kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor. Vi lovar naturligtvis att testa den så fort vi får tag på ett exemplar.

Huawei
Även kinesiska Huawei vill ta över familjens TV. På IFA-mässan lanserades lilla medieboxen MediaQ M310, som vi också såg i Barcelona fast då i en något förenklad version. Även denna bygger på Android, men till skillnad från Samsungs variant har den en kraftfull quadcore-processor. Däremot har den bara 4 GB minne, fast det kan utökas med microSD-kort.

DSC09800-kopi
Huawei MediaQ M310 är en Android-baserad mediebox som kopplas till TV:n.

MediaQ M310 är mer lik Apple TV och är tänkt att användas för streaming och andra appar på TV:n. De som har en MHL-utgång på sin mobil kan koppla in den via boxens HDMI-ingång och sedan spela upp material från telefonen. Det går naturligtvis att strömma via wifi och DLNA-också.

Vi vet inte om Huawei har några planer på att sälja sin mediebox i Sverige, men det europeiska riktpriset är 150 euro, och precis som Samsungs Home Sync släpps MediaQ M310 någon gång i oktober.

Skærmbillede-2013-09-08-kl.-22.35.43

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-