Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Säkerhetsfrågor ger dåligt skydd

Enligt Googles undersökning finns det grundläggande problem med säkerhetsfrågor

Av / 2015-05-26 - 08:04
Säkerhetsfrågor ger dåligt skydd

Vad gör man om man har glömt bort sitt lösenord på en webbsajt? En vanlig lösning är att man när man registrerar sig får svara på ett par frågor som rimligen bara du kan känna till. Som vad din pappas mellannamn är eller vad din favoriträtt är.

Men hur säkert är det egentligen? Google har gjort en undersökning och kommit fram till att det antingen är för lätt att gissa dina svar eller för svårt att komma ihåg dem.

Exempelvis kan 19,7% av angriparna gissa sig till att en engelsktalandes favoritsätt är pizza. Med lite fler försök är chansen att pricka in en Koreans födelseort 39% och 43% att gissa deras favoriträtt.

Då borde kanske lösningen vara att ha svårare frågor? Men undersökningen visar att 40% av amerikanerna inte kommer ihåg svaren på sina frågor. Exempelvis kunde bara 9% komma ihåg sitt bonusnummer på flyget.

Och om man lägger till fler frågor så är det visserligen mindre risk för någon att gissa dem, men chansen att användaren själv kan besvara dem faller också dramatiskt.

Google kommer därför inte att använda systemet utan kommer skicka engångskoder med SMS eller till en alternativ epost-adress. Alternativt kan man också använda Google Authenticator och en två-stegs inloggning om man vill säkra sitt konto. Det är en smartmobil-app som genererar engångskoder, ungefär som vissa banker gör.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen