Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Så skapades Nokias ringsignal

Världens mest välkända ringsignal, Nokia Tune, fyller 20 år i år – men den har faktiskt mer än 100 år på nacken.

Av / 2014-08-19 - 09:32
Så skapades Nokias ringsignal

Numera är hela Nokias mobildivision såld till Microsoft, men i mer än 20 år var finska Nokia en av världens viktigaste mobiltillverkare – under flera år var de faktiskt den allra största – och därför är chansen ganska så stor att du har hört ringsignalen i den här videon:

Det handlar om den så kallade Nokia Tune, och den fyller faktiskt 20 år i år. Första gången den kunde höras var nämligen 1994, som standardringsignalen i telefonen Nokia 2100.

nokia2100

Sedan dess har Nokia Tune haft sin fasta plats i samtliga av Nokias telefoner. Även i den senaste och kanske allra sista Nokia-smartmobilen, Lumia 930, som just har släppts. Numera låter Nokia-signalen så här:

Men varifrån kommer egentligen den fängslande melodin? Jo, den skrevs 1902 av den spanske kompositören Francisco Tárrega, och är faktiskt bara en kort del av ett stycke som heter Gran Vals.

Tárrega levde mellan 1852 och 1909 och spelade både gitarr och flygel från mycket ung ålder.

Francisco_Tarrega

Det var Nokias dåvarande vicechef, Anssi Vanjoki, som 1993 valde det lilla brottstycket från Gran Vals som ringsignal till Nokias mobiltelefoner. En av anledningarna till att man valde ett stycke som var så gammalt var att man ville kunna använda musiken utan att behöva betala royalties.

Med tanke på det stora antalet Nokia-mobiler som är sålda över hela världen påstås det att Nokia Tune hörs 1,8 miljarder gånger om dagen över hela världen. Det motsvarar 20 000 gånger i sekunden och gör ringsignalen till det mest hörda musikstycket i världshistorien!

Du kan lyssna på hela Gran Valse i videon nedan. Nokia-melodin hörs efter 18 sekunder.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen