Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så mycket liknar S 4 gamla S III

Galaxy S 4 har just lanserats, här är de viktigaste skillnaderna.

Av / 2013-03-15 - 13:22
Så mycket liknar S 4 gamla S III

Om vi börjar med att titta på ”kalla fakta” påminner nya Galaxy S 4 starkt om sin föregångare. Man får nästan vara lite tekniknörd för att se skillnad på dem.

Samsung Galaxy S 4
• Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
• Skärm: 5-tums Full HD Super AMOLED, 441 ppi
• Prosessor: 1,9 GHz quad-core/1,6 GHz octa-core
• Minne: 2 GB RAM + 16/32/64 GB (+ microSD upp till 64 GB)
• Kamera: 13 MP + 2 MP
• Trådlöst: 4G LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/ac/b/g/n, IR
• Mått: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
• Vikt: 130 gram
• Batteri: 2600 mAh

Samsung Galaxy S III
• Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
• Skärm: 4,8-tums HD Super AMOLED
• Prosessor: 1,4 GHz Exynos quad-core
• Minne: 1 GB RAM / 16 GB (+ microSD upp till 64 GB)
• Kameraer: 8 MP + 1,9 MP
• Trådlöst: 4G/LTE, NFC, BT 4.0, 802.11a/b/g/n
• Mått: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
• Vikt: 133 gram
• Batteri: 2100 mAh

Tittar man närmare på specifikationerna så är det dock ingen tvekan om att den nya telefonen har mer muskler under huven – snabbare processor, bättre kamera, mer internminne och inte minst högre lagringskapacitet. S 4 finns i två versioner med 32 respektive 64 GB, medan S III bara fanns i en 16 GB-version. Skärmen har också blivit en smula större – 5 tum i stället för 4,8 – och har framför allt fått från HD-upplösning till Full-HD (1920 x 1080 bildpunkter).

Fast när vi tittar på Samsung egna appar och funktioner så inser vi att S 4 skiljer sig en aning mer från S III än man tror vid första anblicken.

Ögonrörelser
Galaxy S III kunde registrera om du tittade på telefonen och lät bli att aktivera pausskärmen så länge din blick riktades mot skärmen. S 4 tar konceptet ett steg till och kan till viss grad styras utan att du behöver vidröra skärmen. Tittar du till exempel på en film och för ett kort ögonblick vänder blicken någon annanstans så pausas filmen automatiskt. Det går också att scrolla upp och ned i e-post och på webbsidor genom att röra på ögonen. Vi ser verkligen fram emot att testa hur bra den här funktionen fungerar i praktiken.

Sociala foton
Med S III:an kunde man länka ansikten i sitt fotoalbum till den personens mediestreams. När man väl gjort inställningen räckte det med att titta på en bild för att se personens status. Med S 4 kan man sätta ljud till bilder man tar och det går också att ta bilder med kameran på fronten och på baksidan samtidigt. Bilderna sätts sedan ihop och resultatet är en bild med användaren i mitten av sina upplevelser. Storlek, ram och andra detaljer väljer man själv.

Galaxy S 4 håller reda på hälsan
S Health heter en funktion som bland annat innehåller en mat- och träningsdagbok som kan hjälpa till att hålla användaren frisk och sund. Det går till exempel att kolla sin vikt med hjälp av tillbehöret Samsung Body Scale, eller så kan man sätta fast Samsungs S-band på handleden och få en god nattsömn – armbandet påstås se till att man vaknar vid rätt cykel i REM-sömnen.
S 4 kan också ge statistik om användarens dagliga aktiveter. Samsung Hearts Rate Monitor mäter pulsen.

Frågan är bara om dessa och andra funktioner som tillkommit i Galaxy S 4 – till exempel S-Translator som kan översätta tal till text (eller tvärtom) i realtid – faktiskt fungerar som de sägs göra. Och om det i så fall är vad som behövs för att få kunderna att ännu en gång flockas i butikerna för att köpa Samsungs flaggskepp.

Vi är inte så säkra på det. Vad tycker du? Säg din mening i kommentarsfältet nedan.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen