Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så lite film hittar du på laglig väg

Med tanke på tjänster som Netflix och iTunes skulle man kunna tro att piratkopiering av film och TV-serier är ett minne blott. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Av / 2013-10-17 - 14:27
Så lite film hittar du på laglig väg

Med hjälp av en ny tjänst kan du få en överblick över vilka av de senaste och mest populära filmerna som går att få tag i på laglig väg på nätet. Och vilka som inte går.

Tjänsten PiracyData.org utgår från vilka titlar som för närvarande är de mest populära på pirat-nedladdningsplatserna (informationen kommer från TorrentFreak) och jämför sedan på webbplatsen Can I Strem It? om filmerna och serierna finns att få tag i på laglig väg på någon av alla videotjänster som finns nu för tiden – inklusive Netflix, iTunes, Google Play, Amazon Prime och Sony Entertainment Network.

På PiracyData.org kan man varje måndag hitta den senaste statistiken om vilka filmer och serier som piraterna helst vill ladda ner, och samtidigt se om det aktuella materialet går att titta på lagligt.

Skærmbillede-2013-10-16-kl.-20.14.19

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Mer än hälften av det piratkopierade materialet finns helt enkelt inte – eller finns bara i begränsad omfattning – på de lagliga tjänstrena

Den här veckan är den mest piratkopierade filmen ”Pacific Rim”, Guillermo del Toros halsbrytande actionfilm om jätterobotar och jättemonster, men den finns varken att streama eller att hyra. Den går dock att köpa för nedladdning på iTunes.

Nästa två filmer på listan, White House Down och Elysium, går inte att få tag på lagligt alls för närvarande.

Sammanlagt är det fyra av de största favoriterna som helt enkelt inte går att skaffa på något annat sätt än piratkopiering. Ytterligare tre titlar gick att köpa online, men inte att hyra eller streama.

Dessa siffror är knappast hela förklaringen på varför piratkopiering av filmer och TV-serier fortfarande lever i bästa välmåga, men de visar åtminstone att användarna vill ha de allra senaste filmerna och inte har tålamod att vänta på att de ska bli tillgängliga på laglig väg.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Max med norska MILFs!

Gängkriget fortsätter

Vill tillbaka i sadeln!

Högerextrem valmanipulation!

Se Robert Downey Jr. i en ny spionserie!

Premiär igår!

Yellowstone lever!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen