annons
annons
annons

Nyheter

Så känns iPhone 5

Här är våra första intryck efter ett par timmars test av iPhone 5

annons

Det har knappast undgått någon att Apples senaste iPhone släpptes idag. I storstäderna ringlade köerna långa utanför butikerna i natt. Nu har vi lagt vantarna på en och här är våra första intryck.

Till skillnad från lanseringen av iPhone 4S så är det nu helt uppenbart många fysiska skillnader från föregångaren. Den är 18% tunnare och 20% lättare vilket faktiskt är en märkbar skillnad och den känns nu riktigt lätt i handen. En anledning är baksidan som nu är i aluminium istället för glas, vilket även gör att man slipper problemet med sprickor när man tappar den i backen. Om det istället kommer bli ett problem med repor får vi se när den har legat och skavt i fickan några veckor. Finishen känns mycket bra så här direkt ur kartongen och vi måste säga att Apple åter igen har lyckats skapa en produkt som väcker habegär när man ser den.

En annan anledning till att den är tunnare är att pekskärmen nu är integrerad i glaset vilket gör att ikonerna mer än någonsin känns som att de ligger direkt på ytan. Att skärmen har blivit större, eller framför allt högre, är vid första ögonkastet praktiskt då man får plats med en extra rad ikoner. Man når fortfarande tvärs över skärmen med tummen, men det är nu faktiskt på gränsen att man når övre delen av skärmen utan att behöva byta grepp. Att man får plats med en extra dag i kalendern låter kanske inte så upphetsande, men är en vardagsirritation som man nu slipper. Gamla appar får en trist remsa högst upp och längst ned, men det är ett övergående problem då mängder av appar nu uppdateras.

För att titta på film så är det nya 16:9-formatet idealiskt och det är bättre stuns i färgerna. Det blir än mer uppenbart när man granskar bilder. Apropå bilder så har även kameran fått en uppdatering. Rent fysiskt så har den av nödvändighet fått göras tunnare, men Apple menar att optiken är minst lika bra (och har något större vidvinkel). Vad som däremot har hänt är att behandlingen av fotona har förbättrats, det ska gå snabbare och brusbehandligen är mer avancerad. Att det skulle gå snabbare är inget vi märkt idag, men låt oss återkomma till det i vårt kommande utförliga test av kameran. Däremot är det helt uppenbart att man får betydligt mer användbara bilder i dålig belysning. Med tanke på hur många mobilbilder som tas på fester och på krogen så är det ingen oväsentlig fördel.

Bild taget i halvdunkel (iPhone 5 till vänster Iphone 4S till höger)

Att bilderna kan behandlas bättre och snabbare beror delvis på den nya A6-processorn som trots att den är mindre har betydligt fler hästkrafter under huven. Våra testprogram håller med och säger att den är ungefär dubbelt så snabb som iPhone 4S. Det är kanske inget man märker när man spelar Angry Birds, men hantering av video, grafikintensiva spel och tunga webbsidor känns definitivt mycket rappare. Att surfandet går snabbare beror givetvis även på att både den trådlösa nätverksanslutningen och mobilanslutningen har snabbats upp rejält. Även om vi inte får 4G här i Skandinavien så ska man inte förakta stödet för dc-hsdpa vilket ger maxhastigheter på 42 Mbit/s. Det räcker mer än väl för de flesta.

Den nya dockningskontakten Lightning innebär ju irriterande nog att alla våra iPodhögtalare, biltillbehör och laddningsdockor plötsligt behöver en adapter för 250 kronor. Men det var ett steg som Apple var tvungna att ta förr eller senare. Den gamla kontakten var ju gigantisk och inte speciellt smidig. Att den gör att man nu får plats med bättre högtalare på undersidan är faktiskt ganska trevligt. Ljudet är fylligare och framför allt kan man få högre ljudvolym.

Att kartorna inte är någonting att hurra över har väl inte undgått någon. Det hör dock mer till avdelningen iOS 6 som vi tar för sig, då det ju även gäller gamla modeller som uppgraderats.

Sammantaget är vi nöjda med iPhone 5. Att Apple inte bjuder på några revolutioner är ingen överraskning utan precis som de gör med alla sina produkter. Man lanserar en Macbook Air, en iPod Nano eller en iPhone som överraskar alla. Sen finslipar man konceptet varje år, uppgraderar till senaste tekniska standarderna och byter några detaljer här och där.

Specifikationer
Operativ: iOS 6
Skärm: 4 tum 1136×640
Processor: 1,2 GHz Apple A6
Minne: 1 GB + 16/32/64 GB
Kameror: 8 Mp + 1,2 Mp
Trådlöst: Bluetooth 4.0, WLAN 802.11a/b/g/n
Storlek: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
Vikt: 112 gram
Batteri: 8 h samtal, 10/8h surfning, 225 h passningstid

16 GB modellen kostar 6 000 kronor
32 GB modellen kostar 7 000 kronor
64 GB modellen kostar 8 000 kronor

 

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .