Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så gör du klockan smartare

Bakom Montblanc-klockan på bilden skymtar något på armbandet som gör den smartare.

Av / 2015-01-07 - 15:02
Så gör du klockan smartare

I Schweiz finns det många klocktillverkare som inte tror att smartklockorna är något hot mot industrin. Montblanc har gjort sin egen variant som heter Timewalker Urban Speed e-Strap, ett mekaniskt armbandsur med en särskild smart-enhet på baksidan av armbandet.

Speed-e-Strap

Klockarmbandet är gjort av DLC – svart diamantkolfiber – och kommunicerar med din telefon, precis som en smartklocka. Fast här kan du ha en elegant mekanisk klocka på handleden utan att gå miste om några funktioner.

Urban Speed e-Strap använder Bluetooth för att överföra information från mobilen och pekskärmen (OLED med 128 x 36 pixlar) visar eller vibrerar när det kommer meddelanden samt håller kolla på aktiviteter och styr musiken. Men det går inte att ta bilder, filma video eller ringa telefonsamtal. I stället handlar det om en förlängning av mobilens notiscenter – och det är onekligen praktiskt att kunna se vem som ringer eller skickar SMS och att få påminnelser utan att behöva fiska fram mobilen varje gång. Batteritiden sägs vara ungefär fem dagar, sedan måste batteriet laddas via USB.

Speed-e-Strap-app

Montblanc e-Strap säljs tillsammans med exempelvis TimeWalker Urban Speed Chronograph (bilden) men det ska också gå att köpa armbandet separat i versioner som passar klockor med 20 eller 22 millimeters fästen (alltså de flesta moderna armbandsur) för 250 euro.

I dagsläget fungerar e-Strap med Samsung Galaxy S4 och S5, Note 3 och 4, samt en del Android-enheter som kör minst Android 4.3. Och naturligtvis alla Apple iPhone, från 4S till 6 och 6 Plus.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Rulla till toppen